Yhteistoimintaa ja ongelmanratkaisua

Keskiviikkona 2.12.2015 aamupäivällä Origossa vieraili 3. luokkalaisten ryhmä Töölön ala-asteen koulusta. Ohjelmaksi oli toivottu ongelmanratkaisua, yhteistoimintaa ja tutkimalla oppimista. Myös geometriaa sai ohjelmaan sisältyä. Vierailuaikaa oli kaksi tuntia, jonka puolessa välissä oppilailla oli evästauko aivojen lataamista varten.

Vierailu alkoi vapaaehtoisten pyytämisellä. Vapaaehtoiset saivat toimia sammakkoina pienet sammakot-pulmassa, jossa keltaiset ja vihreät sammakot yrittävät päästä vastakkaiselle puolelle lummeriviä. Oppilaat ratkaisivat lämmittelypulman kertaheitolla ja neljän sammakon ja viiden lumpeenlehden ongelmakin selätettiin parin peruutusaskeleen jälkeen.

Seuraavaksi vuorossa oli pilvenpiirtäjät, joka vaikutti olevan oppilaiden mieleen. Kaikki saivat helpot pelilaudat ratkaistua, kunhan  säännöt selkenivät ohjaajan kierrellessä luokassa. Aika moni ehti pohtia myös vaikeampaa tehtävää ja yrittäminen palkittiin, kun viimeisellä minuutilla ennen evästauon alkua yksi pari sai tehtävän valmiiksi!

hanoi
Pienemmät palat saa asettaa vain isompien päälle

Ruokailun jälkeen vuorossa oli hanoin torni, jonka osia piti siirrellä kolmella alustalla toisesta reunasta toiseen. Tehtävän aluksi sai piirtää taulutussilla pöytään kolme ruutua, jotka toimivat tornien alustoina.

pentamino
Kuinka monta erilaista pentaminopalaa sinä keksit?

Pöytiin piirtely sai jatkua, kun pentaminojen alkulämmittelyssä mietittiin, mitä kaikkia eri kuvioita voi syntyä viidestä toisiinsa yhteydessä olevasta ruudusta. Lopuksi oli vielä aikaa täyttää pentaminopaloilla tornin kuvio. Tornin täyttäminen onnistui kaikilta oppilailta hienosti ja osa ehti täyttää myös pelilaudan toisen puolen pikkuruudukoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *