Huomio: Rasismia ei voi tolkusti hyväksyä

Presidentti Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa, että maahanmuuttoliikkeeseen liittyvä keskustelu on ollut lähinnä toisten haukkumista, ja nyt saisi viimein olla tolkun aika. Pari päivää aiemmin Niinistö oli jakanut Twitterissä kolumnin, jossa painotettiin, että kahden maahanmuuttokeskusteluun osallistuvan ääripään välissä on tolkun enemmistö. Puhe maahanmuuttokeskustelun ääripäistä omaksuttiin nopeasti poliittiseen keskusteluun, ja sama retoriikka kantoi Ylen A2-ohjelmaan asti.

Valtiopäivän avajaisten puheessa ja sitä seuranneessa keskustelussa unohtui sanoa, että suhtautumisessa rasismiin ei ole mitään muuta tolkun mielipidettä kuin olla hyväksymättä sitä. Ihmisen kunnioittamisen ja rasismin välissä ei ole mitään tolkun keskitietä.

Show_Racism_the_Red_Card_logo.svg
Rasismia vastustavan SRRC-järjestön tukijoina on liuta englantilaisia jalkapalloilijoita.

Vasta Ylen ääripää-retoriikkaan perustuneen Turvattomuus-illan asetelma herätti median ja yhteiskunnalliset keskustelijat kysymään, mitä tarkoitetaan maahanmuuttokeskustelun toisella ääripäällä, kun toisessa on fasismi. On mielenkiintoista, kuinka pitkälle ja syvälle huolimaton argumentointi ja kielenkäyttö voi kantaa poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ohjelman tuottaja Juha Portaankorva pahoitteli myöhemmin ääripää-termin käyttöä. Hän ei tosin pahoitellut rasismia tuomitsevien nimittämistä ääripää-ajattelijoiksi, vaan ylipäätään termin käyttöä.

Eikö osata sanoa, että rasismilla ei pidä olla mitään sijaa suomalaisessa yhteiskunnassa?


Isto Peltomäki, TM ja sosiaalietiikan tohtorikoulutettava

Kuva: SRCR, wikimedia.commons.org, www.srrc.org