Ihmisistä huolissaan

Kuva: Pixabay.com, public domain

Tietokirjailija ja AiRo (tekoäly & robotiikka) teknologioiden asiantuntija Cristina Andersson kirjoittaa Tieto Oyj:n Tietoa tulevasta –blogissa otsikolla ”Robottien kanssa maailmaa parantamaan” uuden teknologian ja robottien roolista tulevaisuuden työelämässä. Anderson kuvaa, miten robottien rooli esimerkiksi auttamistyössä vahvistuu, eikä niistä siksi kannata olla huolissaan. Tässä hän on oikeassa.

Blogitekstissä kuvataan uuden teknologian elämän laatua parantavia innovaatioita. Somnox-nukkurobotti auttaa nukahtamaan. Uni on ihmisen hyvinvoinnille ensiarvoisen tärkeää ja Somnox auttaa saamaan unen päästä kiinni ilman lääkkeitä. Ranmarine-robotti kykenee seilaamaan merillä ja keräämään muoviroskia. Roskien ohella robotti osaa kerätä myös tietoa. Anderssonin mukaan tämä saattaa auttaa roskaajien tunnistamisessa ja vastuuseen saattamisessa. Hobbit, Care-O-Bot-4, Rose-robotit pitävät huolta vanhuksista. Ne huolehtivat lääkkeiden ottamisesta, syömisestä, osaavat vähän siivotakin ja helpottavat pitämään yhteyttä läheisiin, terveydenhoitoon ja kotiapuun.

Robotti pystyy pelastamaan esimerkiksi tulipaloon loukkuunjääneitä, liikkumaan vaarallisten tuhojen keskellä ja toimimaan kaikkialla, missä toiminta ihmiselle olisi liian vahingollista. Uusi teknologia ja uudet innovaatiot tuovat turvaa, kohottavat elämänlaatua ja voivat auttaa suojelemaan ympäristöä. Tästä ei toki kannata olla huolissaan.

Anderssonin kirjoitus maalaa kauniin kuvan muuttuvasta maailmasta. Jäin kuitenkin pohtimaan Hobbit-robottia kokeilleen vanhuksen lausahdusta: ”nuo asiat [siivous, lääkkeiden ja syömisen valvominen] olivat todella hyviä, mutta parasta on se, että se pitää seuraa”.

Uusi teknologia eittämättä parantaa maailmaa, mutta parannammeko näin murtumaa laastarilla? Yritämmekö hoitaa oiretta, kun meillä olisi sairaus parannettavana? Ihmiset eivät kykene nukkumaan, jolloin kone nukuttaa. Meret ja luonto ovat saastuneet, jolloin kone siivoaa. Vanhus on yksinäinen, jolloin kone pitää seuraa.

Kuvattu uusi teknologia on kehitetty oletettavasti hyvin aikomuksin, ei siitä tarvitse olla huolissaan. Teknologia itsessään ei ole koskaan hyvää tai pahaa, vain sen kehittäjät ja käyttäjät. Mutta parantaako teknologia maailmaa, jos ihmisiltä puuttuu tahtotila tähän? Jotkut ihmiset ovat tehneet valintoja, joiden johdosta he, tai jotkut muut, eivät nuku hyvin. Ihmiset ovat valinnoillaan aiheuttaneet roskaantumisen. Jonkun jossain tekemät valinnat ovat myös johtaneet tilanteeseen, jossa vanhus huomaa olevansa yksin.

Hyvää tekevät robotit eivät yksin voi olla vastaus parempaan maailmaan. Lisäksi tarvitaan myös ihmisten tahto yhteiskuntaan, jossa ei venytetä ihmistä unettomuuden partaalle, tuhota luontoa ja jossa ollaan läsnä toisille ihmisille. Ei roboteista ole syytä olla huolissaan vaan ihmisistä.

Kirjoittaja Eeva-Mari Virtanen on teologian maisteri, jonka mielestä juuri epätäydellisyys tekee täydellisen ihmisen.

Author: Deleted User

Special user account.