Vaihtokertomus, Mendel University in Brno, Tšekki, Kevät 2020

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelija

Suoritin vaihto-opintoni kevään 2020 koronamyllerryksen keskellä Mendel Universityssä Tšekin Brnossa. Vaihtokohteeni tarjosi minulle erikoisesta maailmantilanteesta huolimatta loistavan hienon vaihtokokemuksen.

Ennen lähtöä

Hain vaihtoon oman tyylini mukaisesti, melko extempore, rästihaun viimeisenä päivänä syksyllä 2019. Kohdemaaksi olin silloin tällöin satunnaisesti vaihtoa harkitessani ajatellut Ruotsia, mutta hakulomaketta täyttäessäni tajusin, että vaihtoehtoja on valtavasti. Päätin ottaa selvää myös muista vaihtoehdoista, ja yliopisto yliopistolta laitoin niitä hakemukselleni järjestykseen. Lopulta melkoisen pohdinnan ja yhden äidille soitetun konsultointipuhelun jälkeen päädyin valitsemaan ensimmäiseksi hakukohteekseni Mendel Universityn Brnossa, Tšekissä. Ilo oli melkoinen, kun tieto vaihtopaikasta pamahti sähköpostiin vain muutama päivä haun päätyttyä!

En muista valmistautuneeni vaihtoon kovin kummoisesti etukäteen, mutta vaihtoyliopistolle piti tottakai lähettää joitakin papereita ja ainakin OLS-testi tuli tehtyä. Lisäksi haalin kasaan kaiken mahdollisen tiedon niin kaupungista kuin vaihtoyliopistosta, haaveilin tulevista seikkailluista ja osallistuin Helsingin yliopiston järjestämään lähtöorientaatioon sekä lounastin pari kertaa muiden tšekkivaihtareiden kanssa. Hankin myös asunnon etukäteen, sillä hermoni eivät kestäneet ajatusta uuteen maahan matkaamisesta ilman tietoa siitä, missä tulevan kevään asuisin.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa 

Vaihtoyliopistoni oli aivan ihana mitä vaihtareiden vastaanottamiseen tuli, ja meillä oli hyvissä ajoissa tiedossa niin orientaatioviikon ohjelma kuin muut mahdolliset asiat mitä meidän piti ottaa vaihto-opintojen alussa huomioon. Olin päättänyt osallistua orientaatioviikolle, mitä suosittelen ehdottomasti kaikille muillekin, sillä silloin pääsimme tutustumaan yliopistoon sekä hoidimme yhdessä kuntoon sellaiset asiat kuin opiskelija- ja kulkukortit sekä opintosuunnitelmat.

Yhdestä EU-maasta toiseen matkaavana on melko helppoa, kun esimerkiksi omalla puhelinliittymälläni pystyi käyttämään lähes yhtä huoletta nettiä kuin Suomessa, Eurooppalaisen sairasvakuutuskortin saa postilaatikkoon tilaamalla (vaikka muukin vakuutus on hyvä ottaa), ja hoidettavia virallisia asioita ei ole kovin paljoa. Koska asuin yliopiston asuntolan sijaan yksityiseltä henkilöltä vuokraamassani asunnossa, minun tuli kuitenkin käydä ilmoittautumassa Foreign Police:lle maassa yli 3 kuukautta oleskelevaksi.

Tämän kanssa kävi niin, että kun kävin eräänä aamuna tuon nopean ilmoituksen hoitamassa, julistettiin maassa iltapäivästä koronan takia State of Emergency, jonka aikana ulkomaalaisten ilmoituksia ei enää otettu vastaan. Voi siis sanoa että olin melko onnekas, vaikka en tiedä oliko tällä byrokraattisella toimenpiteellä varsinaisesti suurta merkitystä suuntaan tai toiseen!

Brnon maamerkki ja yleinen tapaamispaikka Brněnský orloj eli Astronomical clock löytyy keskusaukiolta.

Asuminen

Olin ennen Tšekkiin lähtöä asunut omillani monta vuotta, ja kokemus kämppisasumisesta rajoittui vain muutamiin kesiin vieraalla paikkakunnalla. Tästä johtuen vaihtoyliopistoni tarjoama majoitusmuoto, jossa jakaisin saman huoneen arvalla valitun henkilön kanssa, tuntui minulle turhan extremeltä. Päädyin siis etsimään asunnon Facebook-ryhmistä bongailemalla.

Päädyin lopulta vuokraamaan kevääksi huoneen 12 hengen opiskelijakommuunista. Sijainti ja hinta olivat oikein sopivia, mutta pakko myöntää, että suomalaisiin siisteyskäsityksiin tottuneena tuollaisella ihmismäärällä saman katon alla asuminen vaati melkoista mielen lujuutta. Koronan saavuttua ja yliopistojen vaihdettua etäopetukseen, asunto kuitenkin tyhjeni huomattavasti paikallisten matkatessa koteihinsa, mikä helpotti tilannetta hieman. Sain myös yhden parhaista tšekkiläisistä ystävistäni tästä asunnosta, joten valintaa katumaan en jäänyt!

Syksyksi halusin kuitenkin vaihtaa hieman mukavampiin oloihin, missä mahdollisesti keittiössä olisi niin siistiä, että uskaltaisin kokata muutakin kuin omilla välineillä pilkottua salaattia, enkä ehkä kompastuisi aamulla kokolattiamatolle levitettyyn jugurttipurkkiin. Löysinkin paikallisen opiskelijoille ja nuorille työntekijöille asuntoja tarjoavan välittäjän kautta aivan ihanan ylimmän kerroksen huoneen, ja nyt minulla oli ”vain” neljä kämppistä. Tämä asunto oli onnekseni aivan ihana, ja edelleen ikävöin sitä, kun istuin ikkunalaudallani teetä siemaillen ja ehkä Brnon kauneimman kadun maisemia ihaillen. Ainoa miinus tulee siitä, että poismuutettuani vuokravakuuden takaisin saanti oli melkoisen työn ja tuskan takana. Sain sen kuitenkin lopulta, melkein neljä kuukautta Suomeen palaamisen jälkeen. Yleisesti ottaen kannattaa varautua siihen, että osa asioista järjestyy Tšekissä melko hitaasti, jos ollenkaan.

Näkymät toisen asuntoni ikkunasta.
Näkymät toisen asuntoni ikkunasta.

Opiskelu ja opetus 

Opiskelen parasta aikaa metsätieteitä Viikissä ja yksi syy miksi valitsin Brnon Erasmus+ vaihdon kohteeksi, oli vaihtoyliopistoni laaja tarjonta erilaisissa alani kursseissa. Mendel University panostaa todella paljon ulkomaalaisiin opiskelijoihin, ja koska he tarjoavat jopa useampaa tutkintoa englanniksi, oli englanninkielisten kurssien valikoima todella laaja. Kevään aikana laajensin metsätieteiden osaamistani muun muassa Tšekin luontoon ja puutuoteteollisuuteen, sekä Keski-Euroopan metsätalouteen liittyvillä kursseilla.

Vaihtoyliopiston vaihtareiden tunnusmerkki Mendelu bag selässä Wieniä valloittamassa.
Vaihtoyliopiston vaihtareiden tunnusmerkki Mendelu bag selässä Wieniä valloittamassa.

Ensimmäistä viikkoa lukuun ottamatta opinnot suoritettiin pääasiassa etänä, mutta onneksi pääsimme loppukeväästä tekemään myös muutaman ekskursion Brnon lähiseuduille. Etenkin siksi, ettei etäopintojen suhteen oltu ainakaan minun kohdeyliopistossani vielä lähelläkään Suomen yliopistojen kykyä hyödyntää Moodlea ja erilaisia videokokousalustoja.

Kevään vaihto-opintojen jälkeen en ollut vielä valmis palaamaan takaisin Suomeen, ja kysyin vaihtoyliopistoltani mahdollisuutta jäädä sinne vielä toiseksi lukukaudeksi. Oman tiedekuntani kansainvälisistä asioista vastuussa oleva henkilö oli ajatuksesta todella innoissaan, ja auttoi suuresti, että sain järjestettyä itselleni vielä Freemover vaihdon syksyksi. Syksyllä korona teki taas tekojaan, ja rajoitukset jatkuivat rankkoina kesän rennomman elon jäljiltä. Tänä lukukautena keskityin itse lähinnä graduaineiston keräämiseen vaihtoyliopiston laboratoriossa sekä varsinaiseen gradun kirjoitustyöhön, minkä takia rajoitukset eivät onneksi vaikuttaneet opintoihini yhtä vahvasti kuin keväällä.

Vinkkejä vaihtoon lähteville

Vaihto-opiskelu Tšekissä oli lockdownista ja koronarajoituksista huolimatta kaiken kaikkiaan aivan loistava ja silmiä avaava kokemus. Kevään aikana pääsin kartuttamaan oman alani osaamista entisestään, verkostoitumaan kansainvälisesti yli mannerrajojen sekä tutustumaan (ja ihastumaan) minulle ennestään täysin uuteen maahan ja sen kulttuuriin. Voin suositella vaihtoon lähtöä lämpimästi kaikille sitä harkitseville!  Suosittelen lähtemään vaihtoon ennakkoluulottomasti ja innokkaalla asenteella, tutustumaan uusiin ihmisiin myös oman maan ulkopuolelta, sekä lähtemään mukaan erilaisiin tapahtumiin aina jos vain mahdollista!

Lisäksi Tšekissä on uskomattoman edullista ja helppoa matkata ympäri maan julkisilla kulkuvälineillä, ja tästä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Myös ihan pienimmistä kylistä löytyy yleensä juna-asemat ja edulliset Airbnb asunnot, ja Mapy.cz on loistava sovellus erilaisten vaellusten ja päiväreissujen suunnitteluun. Tšekistä myös moniin Keski-Euroopan maihin on normaalissa tilanteessa hurjan helppoa matkata bussia tai junaa käyttäen, vaikka korona rajoittikin omat ulkomaanmatkat tällä kertaa Itävaltaan ja Puolaan. Brnosta Wieniin, Prahaan ja Bratislavaan matkaa noin kahdessa tunnissa, sekä Krakovaan neljässä. Tšekkiä ei siis turhaan kutsuta nimellä ”Heart of Europe”.

Tšekistä löytyy muun muassa lukuisia vanhoja linnoja retkikohteiksi ja muiden vaihtareiden kanssa ihmeteltäväksi.