Vaihtokokemus, Hong Kong University, kevätlukukausi 2018

Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen vaihtoa

Hakuprosessi tuntui todella haastavalta ja byrokratiaa oli paljon, mutta se oli kaikki sen arvoista näin jälkeenpäin ajatellen. Olin kuullut paljon kauhukertomuksia siitä miten kauan kestää saada varmuus vaihtoon lähdöstä Aasian vaihtokohteista, yllätyin siis positiivisesti kun kuulin jo huomattavasti ennen vaihtoyliopiston asettamaa viimeistä ilmoituspäivää päässeeni vaihtoon. Tämän takia myös opiskelijaviisumini onneksi saapui hyvissä ajoin, jo yli kuukausi ennen vaihdon alkua.

Hong Kongiin saapuminen

Saapuminen Hong Kongiin sujui erinomaisesti, olin saanut yliopiston asuntolatietojen mukana vaihtoehtoja lentokentältä asuntolaan siirtymisestä. He suosittelivat taksin, tai lentokenttäjunan ja sitten taksin ottamista, vaihtoehtojen loppupuolelta kuitenkin löytyi myös bussi. Bussin ottaminen oli todella helppoa, sillä se saapui ihan kulman taakse On Hing -nimisestä talosta josta olin saanut kodin seuraavaksi neljäksi kuukaudeksi. Bussi on hyvä ja halpa (alle 50 HKD verrattuna taksiin, noin 500 HKD) vaihtoehto, jos semmoinen menee sopivaan paikkaan ja matkatavaroiden raahaaminen lyhyitä matkoja yksin onnistuu. Minulla ei ollut matkatavaroiden kanssa suuria ongelmia, sillä saavuin 19 kg matkalaukun ja rinkan kanssa, jotka kykenin hyvin itse siirtämään tarvittavat välimatkat.

Saapumisen jälkeisenä päivänä kävin hoitamassa yliopistolle ja tiedekuntaan ilmoittautumiset sekä opiskelijakortin tilaamisen yliopistolla. Hong Kongin yliopisto (Hong Kong University, HKU) on mäelle rakennettu ja aluksi kaikkialle oli vaikea löytää, sillä yliopisto vaikuttaa olevan kerroksissa, jonka takia kartan katsomisesta ei aina ole apua. Myöhemmin kuitenkin totuin yliopistoon ja siihen, että ulkokautta on turha yrittää löytää mitään, kaikkialle pääsee jonkun toisen rakennuksen kautta jotain hissiä käyttäen.

HKU järjesti vaihto opiskelijoille aktiviteetteja (weeks of welcoming), joista osallistuin muutamaan. Tämä oli erinomainen tapa tavata muita vaihto opiskelijoita ja nähdä Hong Kongia hieman ennen kurssien alkua. Suosittelen yliopiston järjestämiin aktiviteetteihin osallistumista, varsinkin muutamana ensimmäisenä päivänä Hong Kongissa, sillä sen jälkeen kun tutustuu muutamaan vaihto-opiskelijaan, on helppo sitten tutustua laajempaan joukkoon. HKU:ssa on myös se hyvä puoli että vaihto-opiskelijoita on niin paljon, että jokainen varmasti löytää itselleen sopivaa seuraa.

Asuminen

Kuten aiemmin mainitsin asuin Hong Kongin aikani On Hing -nimisessä talossa, joka on yksityisesti omistettu talo, josta HKU vuokraa opiskelijoilleen huoneita, tai no, sänkyjä. Talo on kahdeksan kerroksinen ränsistynyt kerrostalo, jossa ei ole hissiä. Talon sijainti on kuitenkin todella hyvä: On Hingista kävelee yliopiston metroasemalle (HKU mtr station) vain vähän päälle viisi minuuttia ja metroasemalta on suora hissi yliopistolle, joten päivittäisiin matkoihin ei kulunut paljoakaan aikaa. On Hingissä on kolmen huoneen asuntoja joissa jokaisessa on kaksi sänkyä. Jaoin siis huoneen toisen tytön kanssa. Huoneen jakaminen sujui yllättävän hyvin, vaikka olisin joskus kaivannut enemmän omaa tilaa. Onneksi kämppikseni ymmärsi oman rauhan tarvitsemisen emmekä usein puhuneet makuuhuoneessa. Asunnosta vain kaksi kolmesta huoneesta oli käytössä, joten neljä meistä jakoi kaksi kylpyhuonetta ja ”keittiön”. Keittiö oli eteiskäytävässä sijaitseva taso, jossa oli lavuaari, yksi liesi ja mikro. Kaiken muun ostimme itse, eli pääosin astiat ja vedenkeittimen. Vedenkeitin oli ainakin minulle oleellinen osa keittiötä, sillä vaikka Hong Kongin veden sanotaan virallisesti olevan juomakelpoista sellaisenaan, kaikki paikalliset joilta kysyin, suosittelivat veden keittämistä ennen juomista. Rahan säästämiseksi laitoin kohtuullisen paljon ruokaa kotona, vaikka keittiö oli todella pieni. Yleisten tilojen ylläpito koitui suuremmaksi ongelmaksi kun jonkun kanssa samassa huoneessa asuminen, sillä asunto oli todella ränsistynyt ja kaikki oli hajoamassa. Tämän lisäksi kaksi tytöistä oli todella sotkuisia, eikä kuumuus ja kosteus todellakaan auttanut homeen poissa pitämisessä. Hong Kongiin mentäessä kannattaa siis henkisesti varautua kosteuteen ja vaatekaappiin kannattaa ehdottomasti ostaa kosteudenpoistajia, joita saa ruokakaupasta tai vastaavista.

On Hing oli täynnä vaihto-opiskelijoita, koska se oli huomattavasti yliopiston asuntoloja kalliimpi. Tämä oli sinänsä hyvä juttu, koska itse sain ensimmäiset kaverini saapumispäivänäni On Hingin käytävillä. Olisi tietenkin ollut mukava tutustua paikallisiin enemmän ja nähdä millaista HKU-asuntolaelämä on. En kuitenkaan saanut tätä mahdollisuutta, sillä asuntolat ovat todella täysiä, eivätkä kaikki vaihto-opiskelijat niihin mahdu. Minulla oli kuitenkin todella mukava vaihtokokemus.

Opiskelu ja opetus

Kursseille ilmoittautuminen tapahtui vaihto-opiskelijoille vasta ”add and drop” -viikoilla, jolloin kokoaikaiset opiskelijat saavat vaihtaa kurssi-ilmoittautumisiaan jos haluavat. Tämä tarkoitti siis sitä, että mahduimme kursseille vain jos se ei ollut jo täyttynyt. Vaikeata ilmoittautumisessa oli myös se, että näimme kurssien opetusajat vasta kun saimme tunnukset yliopiston nettijärjestelmään (HKU portal). Tämän takia runsas etukäteissuunnittelu oli vaikeaa. Kaikki kurssit ovat 6 op ja niitä saa ottaa maksimissaan viisi lukukaudeksi, ellei erikseen hae lupaa ottaa enempi kursseja. Päällekkäisyyksiä ei hyväksytä, ellei siihen erikseen hae tiedekunnalta lupaa, eli kurssien aikataulut ovat hyvin tärkeitä valinnoissa.

Itse otin viisi kurssia; kolme pääainekurssia, mandariinin kiinan alkeiskurssin sekä Hong Kong Our Marine Heritage nimisen kurssin. Pääainekurssini olivat kaikki kolmannen tai neljännen vuoden kursseja, eli haastavimpia mahdollisia kandivaiheen kursseista. Kaksi näistä kolmesta, Molecular medicine ja Molecular biology of the gene, olivat todella haastavia. Molecular medicine oli haastava, koska kurssilla oletettiin, että muistaa kaikkien mahdollisten esimerkkilääkkeiden nimet ja vastaavia. Lisäksi kurssin luennoitsija oli todella epäselvä ja jopa hänen diansa olivat vaikeita ymmärtää. Molecular biolgy of the gene sen sijaan oli mielestäni oikealla tavalla haastava. Kurssilla oli vain noin 20 opiskelijaa, joten keskustelut ja muut interaktiiviset opetustavat toimivat luokassa hyvin. Kurssin kaikki neljä luennoitsijaa olivat todella hyviä ja kurssi oli ylipäätänsä todella motivoiva, vaikka sisältöä oli paljon ja se oli hyvin haasteellista. Kolmas pääainekurssini oli Healthcare biotechnology, jossa oli yllättävän paljon asiaa jonka osasin jo eriäviltä kursseilta suomesta, vaikka en ollut tehnyt muuta kuin pakolliset bioteknologiakurssit. Kurssiin sisältyi myös labraosuus, joka oli täysin turha. Meidät jaettiin 9 hengen ryhmiin, joita jokaista ohjasi väitöskirjantekijä, joka todellisuudessa teki suurimman osan labrasta. Silloinkin kun pääsi itse tekemään jotain, oli liian ahdasta ja tekeminen oli perus pipetointia. Tämä labraosuus oli helpompi kuin suomessa tutkinnon ensimmäinen labra, eli kolmannen vuoden kurssin osana täysin hyödytöntä resurssien käyttöä. Muidenkaan vaihto-opiskelijoiden labrat eivät kuulostaneet kauhean hyviltä, joten en suosittele kurssin ottamista labran takia. Mandariinin kiinan ensimmäinen kurssi oli mukava ja siihen sai kyllä aikaa kulumaan, kun joka viikko oli joku arvioitava tehtävä tai koe. Hong Kong Our Marine Heritage oli myös mielenkiintoinen, sillä sen kautta opin paljon enemmän Hong Kongista kuin olisin pelkästään siellä asumalla oppinut. Kurssi oli myös mukavan rento haastaviin pääainekursseihin verrattuna.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Suosittelen liittymistä Hong Kongiin saapuvien vaihto-opiskelijoiden facebook-ryhmiin, näissä on helppo kysellä kaikenlaista saapumisesta ja asunnoista tai mistä vaan. Tai vaikka ei halua itse kysellä voi selailla muiden kysymyksiä, joista saa vastauksia kysymyksiin joita ei aina edes osaa vielä kysyä. Itse sain sieltä vinkkejä esimerkiksi siihen, minkälainen sim-kortti on helppo hankkia. Hankin China mobilen prepaidin, jonka saa jo lentokentän 7elevenistä ja sen takana olevan koodin avulla saa rajattoman 3G:n kymmeneksi päiväksi 30 HKD:lla, eli vähän yli kolmella eurolla. Itse avasin myös pankkitilin, koska siten oli helppo maksaa vuokra ja rahan nostaminen oli halvempaa. Avasin Bank of East Asia (BEA) -tilin, jossa ei ollut avausmaksua, eikä sulkemismaksua kun pitää tilin auki ainakin kolme kuukautta. Eli jos aikoo avata tilin, kannattaa tehdä se aivan alussa. Muitakin pankkivaihtoehtoja tietenkin on, kuten HSBS, jolla on toimipiste yliopistolla, kuten BEA:llakin.