Vaihtokertomus, Universidad de Santiago de Compostela, Espanja, lukuvuosi 2019-2020

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Kesän alussa aloin katselemaan jo asuntoja. Lisäksi ostin lentoliput Santiagoon – vain menolipun, sillä koska olin menossa koko lukuvuodeksi ja ajattelin esimerkiksi matkustella Espanjassa lukuvuoden jälkeen, en ollut varma, milloin palaisin takaisin Suomeen. Se osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä pandemia olisi varmasti vaikuttanut jo ostamiini paluulentoihin. Ostin ennen lähtöä myös vakuutuksen, hankin Eurooppalaisen sairaanhoitokortin sekä tulostin tarvittavia papereita (kuten learning agreementin ja vaihtoyliopistoni hyväksymiskirjeen).

Osallistuin ohjelmaan nimeltä Buddy program, jossa pääsin kyselemään asioita yhdeltä Santiago de Compostelan opiskelijalta, joka toimi myös yhtenä tuutoreista siellä. Tein myös espanjan kielen lähtötasotestin ja harjoittelin hieman espanjaa Euroopan unionin vaihtoon liittyvien kielimateriaalien avulla.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Yliopistolla alkubyrokratiaan kuului muun muassa yliopiston vakuutuksen hankkiminen (muistaakseni koko lukuvuodelle alle 20€). Kannattaa kuitenkin hankkia myös matkavakuutus, sillä yliopiston vakuutus vakuuttaa opiskelijat vain kouluaikana yliopiston tiloissa.

Vaihdoin opintosuunnitelmaani (learning agreement) noin kolme kertaa. Uuteen opintosuunnitelmaan piti pyytää aina allekirjoitus sekä Helsingin yliopistolta että vaihtoyliopiston vastaavalta, mikä tietenkin tuotti paljon paperityötä.

Olin lukenut netistä, että poliisilta täytyy hakea oleskelulupa, jos oleskelee maassa yli kolme kuukautta. Pääsinkin tutustumaan espanjalaiseen byrokratiaan: poliisille oli pitkät jonot aamuvarhaisesta alkaen, ja joka päivä jaettiin vain viisikymmentä odotusnumeroa. Siksi jouduin menemään jonottamaan useana päivänä, kunnes lopulta menin eräänä sateisena päivänä jonottamaan klo 6 aamulla ja sain vihdoin jonotusnumeron. Sitten minun piti hankkia useita papereita itse oleskelulupaa varten. Tsekkiläinen vaihtokaverini kuitenkin kertoi minulle hänen vaihtovastaavansa sanoneen, etteivät Erasmus-opiskelijat tarvitse oleskelulupaa. Suosittelen kuitenkin kysymään ja tekemään tutkimusta. Jos voitte välttää tämän kauhean byrokratian, niin hyvä, mutta suosittelen hankkimaan oleskeluluvan, jos se vaaditaan.

Santiago de Compostela on tunnettu katedraalistaan. Vaikka se oli remontissa, ainakin osa sisätiloista oli avoinna vierailijoille.

Asuminen

Asunnon etsiminen tuntui minusta hankalalta. Lähetin jo Suomesta viestejä eri sivustojen (Idealista, Piso Compartido, jne.) asuntoilmoituksiin esittäytyen ja kysyen, olisiko mahdollista tulla katsomaan asuntoa, kun tulen Espanjaan. Moneen viestiini ei kuitenkaan vastattu.

En halunnut vuokrata asuntoa netistä, sillä pelkäsin, että sitten päädyn huijauksen uhriksi. Jälkeenpäin ajateltuna se olisi voinut olla hyvä idea, sillä esimerkiksi monet vaihtokaverini tekivät niin. Suosittelen esimerkiksi ottamaan yhteyttä Sharing Galiciaan, joka järjesti vaihto-opiskelijoille matkoja, mutta myös tiesi joistain vuokrattavista huoneista soluasunnoissa. Tämä siis mikäli he eivät ole joutuneet konkurssiin koronan takia.

Vuokraamalla asunnon netistä olisin luultavasti voinut säästää itseni alkuajan paniikilta. (Mikäli en olisi osunut huijaukseen.) Saavuin Espanjaan elokuun puolivälissä ja sain kuulla, että monet asunnoista oli vuokrattu viimeistään heinäkuussa. Kuitenkin joitain oli onneksi vielä tarjolla. Santiagossa vuokrataso soluasunnoissa on mielestäni huomattavasti alhaisempi kuin Helsingissä, sillä vuokrat saattoivat olla satasen paikkeilla + kulut. Koska minulla ei ollut paljon (hyviä) mahdollisuuksia jäljellä, päädyin vuokraamaan huoneen soluasunnosta, joka toimi eräänlaisena pensionina, eli vuokraan sisältyi paitsi kulut kuten lämmitys, vesi ja internet sekä viikottainen yleisten tilojen siivous. Vaikka vuokra oli Santiagon mittapuulla kalliimpi, se oli kuitenkin jotakuinkin sama kuin soluasuntoni vuokra Helsingissä (280€/kk), joten en kadu. Lisäksi asunto sijaitsi keskustassa ja siinä oli kaksinkertaiset ikkunat sekä hyvä lämmitys, joten minulle se oli oikein mainio. Monet asunnot Santiagossa saattavat olla viileitä, eivätkä soluasunnoissa asuvat muut kämppikset ole välttämättä valmiita maksamaan lämmityksestä niin paljon kuin suomalaiset.

Mielikuvani Galiciasta oli lähinnä sateinen; siksi Santiagon palmut yllättivät.

Opiskelu ja opetus

Opintojen suunnittelu vaihtokohteessa ei ollut minulle helppoa. Kuten sanoin jo aiemmin, vaihdoin opintosuunnitelmaani monta kertaa. Santiago de Compostelan yliopistossa ei ole vaihto-opiskelijoille kiellettyjä kursseja toisin kuin käsittääkseni Cádizin yliopistossa, mutta osa kielitieteen kursseista opetetaan galegoksi. (Koin kuitenkin, että yliopisto tarjosi riittävästi kielitieteen kursseja espanjaksikin.) Lisäksi huomasin, että monet kurssit olivat samaan aikaan, mikä tuotti paljon vaikeuksia. Kuulin eräältä paikalliselta, että tämä onkin ollut jo pidempään juuri filologian tiedekunnan ongelmana. Halusin myös löytää mielenkiintoisia kursseja, jotka saisin hyväksiluettua Helsingin yliopistossa. Vaikka opintojen suunnittelussa oli vaikeuksia, sain kuitenkin lopulta valittua sopivat kurssit koko vuodelle.

Voit myös katsoa kursseja, jotka on tarkoitettu nimenomaan vaihto-opiskelijoille, mutta en usko, että niitä saa kovin helposti hyväksiluettua. Toisaalta siellä oli tarjolla esimerkiksi katalaanin alkeet, joiden hyväksiluvun uskoisin olevan mahdollista. Itse en voinut ottaa kyseistä kurssia, sillä olin jo opiskellut katalaania Helsingin yliopistossa.

Filologiassa tunnit sijoittuvat lähes poikkeuksetta aamupäivälle, eli yhdeksästä kahteen. Toisin kuin Helsingin yliopistossa, aamukahdeksan tunteja ei (onneksi) ole. Filologian tiedekunnassa ei myöskään tarvitse pelätä iltatunteja, jotka ovat muistaakseni tavallisia lääketieteen tiedekunnassa. Tunnit kestävät 50-55 minuuttia, ja yhdestä kurssista on aina kolme tuntia viikossa (kaksi niistä on yleensä peräkkäin). Yhdestä kurssista saa kuusi opintopistettä.

Santiagossa tuntien välissä on viiden minuutin tauko (usein 10 min), mikä saattaa tuntua vaikealta Helsingin yliopiston opiskelijoille. Siinä ajassa ei ehdi pitää lounastaukoa, hyvä kun ehtii käydä vessassa. Toisaalta koulupäivä loppuu nopeammin.

Ennen vaihtoon lähtöä olin lukenut, että suulliset kokeet ovat tavallisia Espanjassa. En tiedä muista tiedekunnista tai Espanjan kaupungeista, mutta Santiagon yliopiston filologian tiedekunnassa kokeet olivat kirjallisia. Arvosteluasteikko on 0-10, ja neljästä alaspäin olevat arvosanat ovat hylättyjä. Arvosteluasteikko muistuttaa Suomen peruskoulujen ja lukioiden arvosteluasteikkoja.

Galiciassa on paljon hylättyjä rakennuksia.

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Osallistuin paljon vaihto-opiskelijoille järjestetyille matkoille (muun muassa Sharing Galician kautta), sillä halusin tutustua Galiciaan kunnolla, niin kulttuurillisesti kuin maantieteellisestikin. Suosittelen erityisesti Galician karnevaaleja helmikuun aikaan, Enroidoa, sekä Lugon jouluvalojen näkemistä. Myös Santiagoon kannattaa tutustua kunnolla, siellä on esimerkiksi paljon kauniita puistoja. Osallistuin myös joihinkin vaihtojärjestöjen järjestämiin muihin tapahtumiin, mutta valitettavasti suurin osa tapahtumista tuntui olevan iltamyöhällä baarissa hengailua, mikä ei sopinut persoonallisuuteeni eikä aikatauluuni.

Dos Marías (kaksi Mariaa) on suosittu tapaamispaikka (parque de Alameda). Sanoisinpa jopa että Mariat toimivat paremmin kuin kuuluisa katedraali.

Älkää rajoittako itseänne tutustumaan vain paikallisiin! Sanon tämän siksi, että itse ainakin olin törmännyt päinvastaiseen vinkkiin, joka kuului jotakuinkin näin: jotta saat kaiken irti vaihtokokemuksestasi, älä hengaa muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa, vaan tutustu paikallisiin. Minulla oli aluksi tällainen rajoittava ajatusmaailma, mutta en onneksi antanut sen vaikuttaa toimintaani. Asuin toki paikallisten kanssa, mutta heistä ei tullut minulle läheisiä ystäviä, toisin kuin muutamista vaihto-opiskelijoista. Sain kaksi meksikolaista ystävää, joten espanjaa tuli puhuttua myös natiivien kanssa, mikäli se on monen huolenaihe. Puhun myös saksalaisten, tsekkiläisen ja korealaisen kavereitteni kanssa espanjaa. Lisäksi vaihdoin aikana opin paitsi Espanjasta ja Galiciasta, mutta myös muista maailman nurkista, mikä on rikkaus.

Myöskään oman maan kansalaisia ei tarvitse vältellä, erityisesti kun suomalaisia on niin vähän. Ja jos menee vuodeksi vaihtoon, eikä esimerkiksi syksyllä samaan paikkaan osu muita suomalaisia, tulee käytettyä espanjaa. Koska keväällä soluasuntooni muutti yksi suomalainen opiskelijatuttu, sain hyvän ystävän Helsingin yliopistosta ja koronakevät oli siedettävämpi.

Parque de Alameda on yksi Santiagon monista rehevistä puistoista

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville: käytännön vinkit arjen tueksi

Suosittelen tarkistamaan Espanjan ja Galician juhlapäivät, eikä pelkästään siksi, että tietää milloin osallistua tapahtumiin tai olla menemättä yliopistolle. Santiagossa kaupat ovat nimittäin kiinni juhlapäivinä. Sain siitä karvaan opetuksen, kun saavuin Espanjaan 15. elokuuta tietämättä kyseisen päivän olevan Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä. Matkustamisen vuoksi en ollut tietenkään syönyt tai juonut juuri mitään sinä päivänä ja sitten sain kuulla kauppojen olevan kiinni. Onneksi bensa-asemilta saa ostettua aika hyvin ruokaa (hedelmiä, leipää, pastaa, valmisruokia, säilykkeitä, yms).

Olin kuullut, että Espanjassa ei voi juoda vettä hanasta. Santiagossa vesi on kuitenkin niin puhdasta, että se on mahdollista. Suosittelen kuitenkin etsimään tietoa netistä ja olemaan varovainen muualla Espanjassa.

Galiciassa on hyvin sateista ja tuulista, joten mukaan kannattaa ottaa (tai ostaa paikan päällä) sadetakki ja kumisaappaat. Kuitenkin keväällä ja kesällä on erittäin aurinkoista, joten myös aurinkolasit voi olla hyvä ottaa mukaan.

Yliopiston kirjastoon saa kirjastokortin, mutta näin on myös kaupunginkirjaston kanssa. Lainaamalla fiktiivisiäkin kirjoja voi kehittää espanjan kielen taitoaan, joten mikäli on aikaa ja intoa, se voi olla hyvä idea.

Santiagossa ei ole tippikulttuuria kuten esimerkiksi Saksan kaupungeissa, joten ulkona käydessä riittää, että maksaa vain laskun summan.

Santiago on pieni kaupunki, joten kävellen pääsee hyvin lähes kaikkialle. Kannattaa siksi ottaa myös hyvät kävelykengät – erityisesti jos haluaa kävellä Camino de Santiagon tai osan siitä. Minua olisi kiinnostanut tehdä se, mutta olin suunnitellut vaellusmatkan keväälle, jolloin pandemia esti sen. Siksi suosittelen myös, ettei jätä tärkeitä asioita tai mielenkiintoisia matkakohteita viime tinkaan – ei sitä koskaan tiedä, vaikka puhkeaisi pandemia.

Lugon jouluvalot ovat näkemisen arvoiset

En kokenutkaan kaupunkia yhtään vaaralliseksi vaihtoni aikana, vaikka Espanja on ollut uutisissa niin raiskauksista kuin terrorismistakin. Santiago de Compostela on kuitenkin huomattavasti pienempi kaupunki kuin Madrid tai Barcelona, ja vaihtotuutoritkin sanoivat, että myös naisten on turvallista kulkea kaupungilla yksin yöllä.

Vuoden vaihtuessa monet kokoontuivat katedraalin aukiolle katsomaan kaupungin järjestämiä ilotulituksia. (Kaduilla ei ammuttu ilotulituksia.)

Haastavat tilanteet

Olin lukuvuoden 2019-2020 vaihdossa, eli keväällä tuli koettua koronapandemian alku Espanjassa. Ulkonaliikkumiskielto koetteli mieltä, mutta onneksi suomalainen kaverini asui samassa asunnossa (galicialaiset asukkaat olivat lähteneet perheittensä luokse). Saimme suoritettua kurssit yhdessä, keksimme tapoja nauttia vapaa-ajasta ja taitettua matkan takaisin Suomeen, kun se oli mahdollista.

Pandemian kaltaisten hätätilanteiden vuoksi kannattaa tehdä matkustusilmoitus ennen vaihdon alkua. Lisäksi hätätilanteen ollessa päällä, on tärkeä seurata sekä vaihto- että kotimaan uutisia ja ohjeita.

Koronarajoitusten aikaan myös Mariat saivat maskit.