Vaihtokertomus, Tel Aviv University, Syksy 2022

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Olin vaihdossa Tel Avivin yliopistossa Israelissa syksyllä 2022. Alun perin tarkoitukseni oli lähteä vaihtoon Kairon yliopistoon Egyptiin syksyllä 2020, mutta vaihto peruuntui koronan vuoksi. Olin kuitenkin yhä haluamassa vaihtoon Itäisen Välimeren alueelle, jonka vuoksi valitsinkin lopulliseksi kohteekseni Tel Avivin ja pääsin vihdoin lähtemään odotetulle reissulle.

Ennen lähtöä

Alkubyrokratia vaihtoon lähdössä sujui ilman suurempia kommelluksia ja kohdeyliopiston hyväksynnän jälkeen opiskelijaviisumin haku olikin vaativin prosessi. Israeliin opiskelijaviisumia varten tarvitsee mm. syntymätodistuksen, jonka saamisessa kesti odotettua kauemmin, joten viisuminhakuprosessi kannattaa aloittaa ajoissa. Moni eurooppalaisista vaihto-opiskelijoista oli kuitenkin paikalla vain turistiviisumilla (joka kestää 3kk ja jonka sai passintarkastuksessa maahan tullessa), joten opiskelijaviisumi ei ollut ilmeisesti pakollinen. Sitä ei nimittäin tarkastettu myöskään missään vaiheessa yliopistossa, joten vähemmälläkin alkusäädöllä olisi kaiketi pärjännyt.

Kurssien valinta ennen vaihtoa oli suht selkeä. Ohjeet annettiin hyvin, mutta kurssien valinta oli hieman ongelmallinen. Ohjeet annettiin päivää ennen kuukauden mittaista lomaa, jolloin kohdeyliopiston vaihtokoordinaattori ei enää vastannut sähköposteihin ennen orientaatioviikkoa. Halusin myöskin opiskella alaa, jonka kursseja ei löytynyt vaihto-opiskelijoille suunnatussa kurssikatalogissa. Sen takia kurssivalintani menivät viime hetkeen asti. Kohdeyliopiston vaihtokoordinaattori kuitenkin auttoi tässä erinomaisesti ja pääsin onnistuneesti oman alan kursseilleni.

Asuminen

Tel Aviv on yksi maailman kalleimmista kaupungeista asua, jonka vuoksi on hyvä varata asumiseen reipas budjetti, etenkin jos haluaa asua keskustan kupeessa. Helsingin yliopiston vaihtokohteiden sivuilla lukee, että vaihto-opiskelijoille ei ole tarjolla yliopiston asuntola-asumista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä asuntola-asuntoa voi hakea kuka vain Tel Avivin yliopistossa opiskeleva/työskentelevä. Tel Avivin yliopiston nettisivuilta löytyi “housing teamin” sähköposti, johon laitoin ennen vaihtoa sähköpostia. Sain kuin sainkin paikan neljän hengen asuntolasta Einstein-dormitoreista jotka sijaitsivat tien toisella puolella yliopiston kampusta. Kampus ja asuntolat sijaitsevat hieman pohjoisempana keskustasta ja rannasta, jonne on noin 50min kävely/20min bussimatka. Itse kävin kuitenkin kurssieni takia joka päivä kampuksella, jonka vuoksi olin iloinen asuessani mieluummin kampuksen lähellä. Asuntolassa oli myös pyykkitupa, opiskeluhuoneita ja kuntosali, jotka olivat kiva helpotus arkeen.

Kuitenkin monet tuntemani vaihto-opiskelijat hankkivat huoneen jaetusta asunnosta keskustasta ja matkustivat päivittäin kampukselle joko bussilla tai pyörällä. Monet opiskelijat löysivät huoneensa Facebook-ryhmistä kuten “secret tel aviv” tai “sublet tel aviv”. Oma huone jaetussa asunnossa maksoi alueesta ja huonekavereiden määrästä riippuen 800–1400 €/kk. Yliopiston asuntola puolestaan maksoi 750 USD/kk.

Opiskelu ja opetus

Ennen vaihtoon lähtöä odotin opiskelun olevan Helsingin yliopistoa haastavampaa tai työläämpää, mutta näin ei ainakaan ollut humanistisilla aloilla, joita opiskelin. Otin kursseja Israelin historiasta, politiikasta, arkeologiasta ja uskonnoista. Kurssit olivat pääosin luentokursseja, joissa opettaja piti luentoa koko tunnin. Välillä kursseilla myös keskusteltiin tai opettaja kysyi opiskelijoiden mielipiteitä.

Orientaatioviikon jälkeen lokakuussa opetusta kesti reilun kuukauden ennen ensimmäisiä välitenttejä joulukuun alussa. Nämä olivatkin jokaisella kurssillani monivalintakysymystenttejä. Lopputentit tai –esseet tulivatkin sitten tammikuun lopussa/helmikuun alussa ja puolessa välissä, jonka vuoksi vaihto kestikin keväällä odotettua pidempään. Tästä kuitenkin ilmoitettiin jo kursseja valitessa, joten kannattaa pitää silmällä, milloin kurssiesi lopputentit ovat, sillä ne täytyy tehdä paikan päällä eikä niitä pysty tekemään aikaisemmin kuin opetussuunnitelmassa lukee. Loppujen lopuksi siis syyslukukausi kesti minulla lokakuun puolivälistä helmikuun loppuun. Jouluna oli ainoastaan yksi päivä ‘lomaa’ (Hanukkah) eikä uutta vuotta juhlistettu sen kummemmin, vaan minulla olikin luento heti 1.1.

Kampus oli aidattu ja sisälle pääsi turvatarkastuksen läpi näyttämällä opiskelijakorttia tai henkkareita, tai 24h pyöröporteista opiskelijakortilla. Kampus oli hyvin iso ja aluksi hieman sokkeloinen, mutta kampuskarttoja onneksi löytyi useista paikoista ympäri aluetta. Kampuksella ei ollut perinteistä opiskelijaruokalaa kuten Unicafea, mutta muutamia erillisiä ravintoloita ja kahviloita, joista sai ostettua lounasta, leipiä tai kosher McDonald’sia. 🙂

Keskellä kampusta oli myös Museum of the Jewish People, jonka vuoksi kampuksella pyöri runsaasti turisteja. Kampuksen aitojen ulkopuolella oli myös Natural History Museum, joka oli varsin kiva interaktiivinen museokokemus.

Kampuksella oli myös useampi kirjasto, jotka olivat tenttikausina tammi-helmikuussa auki 24h. Kirjastoissa oli yleensä aina hyvin tilaa opiskella ja niistä löytyi myös printterit, joita tarvitsi aina vähän väliä kursseja varten.

Hyödyllistä tietoa vaihtoon lähtijälle

Ennen Israeliin vaihtoon lähtöä on hyvä tietää, että Israelissa eletään pääosin juutalaisen kulttuurin ja kalenterin mukaan, eli pääkielenä puhutaan hepreaa ja viikko alkaa sunnuntaina ja päättyy torstaihin. Isoimmissa kaupungeissa kuitenkin lähes jokainen puhuu myös englantia, sekä myös arabiaa kuulee hyvin paljon. Juutalaisen kalenterin mukaan perjantaina iltapäivällä monet kaupat, ravintolat, jne. menevät kiinni sapattia varten ja aukeavat uudestaan lauantaina auringonlaskun jälkeen. Myös julkinen liikenne lakkaa yleisesti sapatin ajaksi, joten esimerkiksi junia ei kulje kaupunkien tai lentokentän välillä. Tel Avivin keskustassa kuitenkin menee noin kerran tai pari tunnissa ilmainen sapattibussi, jolla pystyi liikkumaan keskustan sisällä.

Liikkuminen julkisilla liikennevälineillä sujui yleisesti hyvin Moovit-sovelluksen avulla. Se näytti usein jopa bussin live-sijainnin, jolla sai tarkemman tiedon kuin Google Mapsia käyttämällä. Moovit-sovelluksella pystyi myös maksamaan bussimatkat skannaamalla bussissa olevan Qr-koodin. Sovellukseen sai myös ladattua opiskelija-alennuksen, jolloin yksi matka maksoi noin yhden euron. Sovellusta pystyi myös käyttämään pitkänmatkan busseissa ja junissa, esimerkiksi Jerusalemiin tai muihin kaupunkeihin matkustaessa.

Muissa kaupungeissa kannattaakin vierailla vaihdon aikana ja se onnistuu todella helposti julkisessa liikenteessä. Reissun arvoisia kohteita on mm. Kuollut meri, Jerusalem, Haifan Bahai Gardens, Akko, Cecarea, Mitzpe Ramon, Eilat ja Tiberias. Israelissa on valtava määrä historiaa ja arkeologiaa; se on tunnetusti kolmen suurimman uskontomme risteyskohta, jonka vuoksi se on myös kulttuurillisesti valtavan monimuotoinen.

Kulttuurisen monimuotoisuuden vuoksi se on myös tunnetusti konfliktinen alue, jota ei voi olla unohtamatta. Tel Aviv oli yleisesti ottaen hyvin turvallinen, ja suurin osa konflikteista tapahtui Palestiinan alueella tai rajamailla sekä Itä-Jerusalemissa. Uutisia onkin siis järkevää lukea ja pysyä kartalla, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Opiskelijoille laitettiin aina konfliktitapahtumien sattuessa sähköpostia pitämään tilannetta silmällä, ja myös vaihtokoordinaattoriin tai opiskelijaedustajiin sai aina olla yhteydessä.

Lopuksi

Kaiken kaikkiaan Tel Avivin yliopisto oli todella mukava kohdeyliopisto etenkin politiikasta, historiasta, uskonnoista ja Lähi-Idän alueesta kiinnostuneelle. Ympäri vuoden kestävä kesä myöskin oli positiivinen yllätys, sillä tammikuussakin oli lähes joka päivä aurinkoista ja +15 lämmintä. Öisin kuitenkin lämpötilat laskivat helposti alle kymmeneen, joten mukaan kannatta varata myös joitakin lämpimiä vaatteita ja takki, sillä Välimeren “trooppinen kylmyys” menee suoraan luihin ja ytimiin!

Itselleni vaihtokokemus oli päällisin puolin todella positiivinen, ja sain uusia ystäviä muista vaihto-opiskelijoista. Olen aikaisemmin matkustellut ja asunut paljon ulkomailla, jonka vuoksi kulttuurishokkia minulle ei oikeastaan tullut, mutta koti-ikävä oli vaihdon loppupuolella yllättävän kova. Kotiinpaluu Suomeen olikin todella tervetullut ja ruisleipä ole koskaan maistunut yhtä hyvältä.