Vaihtokertomus, Macquarie University, kevät 2023

Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Olin kevätlukukauden 2023 vaihdossa Sydneyssä Australiassa Macquarie-yliopistossa. Sydney on yksi Australian isoimmista kaupungeista, jossa on kuusi yliopistoa. Macquarie-yliopistolla on kaksi kampusta, Macquarie City Campus sekä North Ryde Campus, joka on yliopiston pääkampus. Opiskelin itse pääkampuksella, joka sijaitsee North Ryden kaupunginosassa, noin 15 km keskustasta. Kaupunkina Sydney on tosi kiva ja sieltä löytyy kaikille vähän jotakin, omaksi lemppariksi valikoituivat ehdottomasti kaikki upeat rannat. Lisäksi Sydneyn ympärillä on myös valtavia kansallispuistoja, joissa on upeat maisemat vaellukselle.

Kuva Bondi to Coogee kävelyreitin varrelta Sydneystä.

Vaihtokohteeseen saapuminen, asuminen ja arjen alku

Saavuin Australiaan noin kaksi viikkoa ennen orientaation alkua. Lensin ensin Brisbaneen, josta reissasin Airlie Beachille, joissa vietin reilun viikon. Sydneyyn saavuin viisi päivää ennen orientaatioviikon alkua, joka oli aika sopiva aika tutustua vähän uuteen kaupunkiin ja uusiin ihmisiin. Itse ehdin selvitä jetlagista jo ennen Sydneyyn saapumista, mutta suosittelen ehdottomasti saapumaan Suomesta Australiaan reilusti ennen orientaation alkua, jotta ehtii saada unirytmistä kiinni ennen orientaation alkua, koska ensimmäinen viikko oli melko raskas ja sisälsi paljon tekemistä. Olin tilannut yliopiston kautta ilmaisen kuljetuspalvelun lentokentältä asunnolle, tämä oli tosi kätevä palvelu, jossa säästää paljon aikaa ja rahaa.

Ihan kampuksen vieressä oli Student Village North Ryde, joka oli nimenomaan Macquarie-yliopiston opiskelijoille tarkoitettu opiskelijakylä. Muista opiskelijamajoituksista poiketen, kyseessä ei ollut asuntola vaan alue, jossa oli valtava määrä rivitaloasuntoja, joissa useimmissa oli viisi makuuhuonetta. Jokaiseen huoneeseen kuului oma kylpyhuone ja yhteisiin tiloihin kuului keittiö sekä olohuone. Itse asunnot eivät olleet parhaassa kunnossa, osaa kunnostettiin juuri parhaillaan, mutta itse asuin vielä uudelleen kunnostamattomassa asunnossa. Tykkäsin kuitenkin siitä, että kaikki ympärillä olivat opiskelijoita ja tosi moni kansainvälinen- tai vaihto-opiskelija asuikin juuri näissä asunnoissa, mikä teki uusiin ihmisiin tutustumisesta helppoa. Minulla kävi myös kämppisten kanssa tosi hyvä onni, jokaisesta heistä tuli minulle tosi hyviä kavereita ja yhdessä asuminen oli hauskaa sekä toimi tosi hyvin. Suosittelen ehdottomasti kämppisasumista vaihdon ajan, siinä säästää rahaa ja saa heti alusta alkaen ihmisiä ympärille. Asuminen Sydneyssä on tosi kallista, vuokraa maksetaan usein kahden viikon välein ja vuokrahinta ilmaistaan viikkohintana, joka oli hieman hämmentävää. Tähän kannattaa varautua, sillä opiskelija-asunnot voivat olla jopa yksityisiä jaettuja asuntoja kalliimpia. Kannattaakin miettiä omia vaihtoehtoja ja toiveita asumiselta jo etukäteen. Sydneyssä on myös hyvin vaikeaa löytää huoneita yksityiseltä puolelta, sillä halukkaita vuokralaisia on tosi paljon ja asuntoja vain vähän saatavilla. Vaikka maksoinkin mielestäni oman asuntoni laatuun nähden liikaa, olen tyytyväinen valintaani, sillä vältyin siltä stressiltä, joka ensimmäisinä viikkoina olisi ollut, jos olisi pitänyt etsiä asuntoa. Ja kuten mainitsin, sain kämppiksistä ystäviä, joiden kanssa on jo suunniteltu jälleen tapaamista.

Student Village North Ryde, oikealla näkyy meidän asuntomme

Ennen orientaatioviikon alkua ehdin jo tavata paljon muita vaihtareita, sillä olimme tehneet yhteisen Whatsapp-ryhmän aikaisemmin järjestetyn etäorientaatioluennon aikana. Säät olivat aivan ihanat Sydneyyn saapuessa, joten vietimme ensimmäiset päivät lähinnä rannalla toisiin tutustuen. Kun orientaatioviikko lopulta alkoi, ohjattuja tapahtumia vaihtareille oli yllättävän vähän, mutta sovimme muiden vaihtareiden kanssa joka päivälle kaikennäköistä tekemistä. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan kaikkeen heti alussa, koska tosi nopeasti alkoi muodostua kaveriporukoita, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa. Orientaatioviikolla oli myös hyvä hetki varmistaa, että oli ilmoittautunut kursseille sekä niissä tapahtuvaan opetukseen.

Normaali arki alkoi rullaamaan aika nopeasti kurssien alettua, vaikka toisaalta en tiedä kuinka perus arkea se on, kun itse opetusta mulla oli vain tiistaista torstaihin ja kaikkea muuta opiskelua alussa oli tosi vähän. Arki kuluikin yliopistolla lähinnä tiistaisin ja keskiviikkoisin ja muuten kaupunkiin tutustuen. Alussa vietimme vapaapäivät paljolti rannalla surffaten, snorklaten ja rantalentopalloa pelaten. Kyllä kelpasi tällainen arki, kun säät olivat aivan upeat.

Sydneyn oopperatalo, CBD-alue sekä Sydney Harbour Bridge.

Kurssit, opetus ja kokeet

Australiassa lukukauden aikana opiskellaan useasti kolme-neljä kurssia, yksi kurssi oli meidän opintopisteissämme 7,5 op. Kauheasti aikaisempien vuosien vaihtarit varoittelivat meitä, että valitkaa kolme kurssia, sillä kurssit ovat suuritöisiä. Itselleni se ei ollut vaihtoehto, sillä Helsingin Yliopiston ohjeistuksen mukaan tuli opiskella neljä kurssia, mutta en kokenut neljän kurssin opiskelua erityisen haastavana. Kurssivalinnat oli tehty jo etukäteen ennen vaihtoon saapumista, mutta niitä pystyi vielä muokkaamaan muutaman viikon ajan opintojen alusta eli hätää niillä ei ollut. Suosittelen kuitenkin ilmoittautumaan heti kursseille, sillä pienryhmäopetustunnit täyttyivät tosi nopeasti, jolloin tuntien säätäminen niin etteivät ne mene päällekkäin vaikeutui huomattavasti. Kurssit oli merkattu tasoittain siten, että taso 1000 oli alin. Meidän vaihtareiden pitikin hakea useasti erityistä lupaa osallistua muille kuin alimman tason kurssille, joka käytännössä tarkoitti, että piti perustella, miksi kurssi sopii hyvin omiin opintoihin ja lähettää suoritusote kotiyliopistossa suoritetuista kursseista, joista kävi ilmi aikaisemmin opiskellut, aihetta edes kaukaisesti liippaavat kurssit. Nämä olivat tosi muodollisia hakemuksia, en kuullut, että yhdenkään kaverin osallistuminen kurssille olisi evätty, mutta ilman lupaa ei näille kursseille tosiaan päässyt osallistumaan.

Kurssien opetus muodostui luennoista ja pienryhmäopetuksesta, mahdollisista tenteistä, kirjallisista töistä, verkkokeskusteluista sekä viikoittaisista pistareista. Monen kurssi luennot tallennettiin live luennolla, joka helpotti oman aikataulun tekemistä, sillä näissä tilanteissa ei haitannut, vaikka pienryhmätunti osui luennon päälle. Luennoilla ei ollut läsnäolopakkoa, mutta viikon pienryhmäopetus perustui aina sen viikon luentoon sekä etukäteen annettuun luettavaan aineistoon. Pienryhmäopetuksessa oli taas läsnäolovaatimus ja opetukseen osallistuminen oli osa arvosanaa. Käytännössä siis tätä ei voinut saavuttaa, ellei ollut 80–90 % kerroista paikalla ja tämä arvosana parani, mitä enemmän osallistui itse aktiivisesti keskusteluihin. Tuntui, että joka viikko sai olla tarkkana, että kaikki kurssin arvosteltavat viikkotehtävät tuli palautettua, sillä Suomessa en ollut tällaiseen tottunut. Vaikka tehtävää riitti, olivat ne työmäärältään melko kevyitä eivätkä siksi tuntuneet erityisen kuormittavilta. Tykkäsin myös, että arvosana muodostui kaikkien tehtävien arvosanoista, jolloin kurssin viimeisen esseen tai tentin kohdalla oli huomattavasti vähemmän stressiä itse kurssin läpäisystä. Monella kurssilla oli näiden pienien tehtävien lisäksi välitentti tai pienempi kirjallinen työ juuri ennen lomaa, joka oli puolessa välissä lukukautta. Lisäksi kurssin lopussa oli isompi kirjallinen työ tai tentti. Olin itse valinnut kurssit, joihin ei kuulunut lopputenttiä, joten vaihdon lopussa viimeiselle viikolle lukukautta kasautui palautettavia töitä sekä viimeisiä pistareita ja viikkotehtäviä kiitettävä määrä. Lukukausi alkoi helmikuun puolessa välissä ja päättyi juhannuksen tienoilla. Kesäkuussa oli kuitenkin kolme viikkoa varattu tenteille eli opetus päättyi jo kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen.

Vapaa-aika, turvallisuus ja hintataso

Australiassa yleinen ilmapiiri on tosi rento ja ihmiset ovat hyvin ystävällisiä. Tuntui, että päivisin kaikki Sydneyssä ulkoilivat ja viettivät aikaa rannoilla ja iltaisin taas istuivat pubeissa ja katsoivat ”footya” eli Australian jalkapalloa, joka omaan silmään näytti aivan rugbylta, mikä oli toinen laji, jota kovasti seurattiin. Olisin tarvinnut lisää aikaa, jotta olisin todella ymmärtänyt kummastakaan lajista oikeastaan mitään, harvoin edes erotin kumpaa pelattiin. Vaihtarina oli tosi mukavaa, kun vapaa-aikaa oli paljon, sillä Sydneyn kaltaisessa valtavassa kaupungissa tekemistä riittää. Omia lemppareita olivat useasti viikonloppuisin järjestettävät ulkoilmamyyjäiset sekä kaikki ihanat kahvilat, joista sai todella hyvää kahvia. Viikonloppuisin aikaa oli paljon myös pikkureissuille, joista oma suosikki ehdottomasti oli Blue Mountains -vuoristo, jossa vietimme pitkän viikonlopun.

Three Sisters, Blue Mountains vuoristossa.

Australia on turvallinen maa enkä kertaakaan kokenut oloani turvattomaksi. Niin keskustassa kuin lähiöissäkin on turvallista liikkua eikä omiin korviin kantautunut tietoa minkään tietyn alueen turvattomuudesta. Aivan kuten kotona Helsingissä, myös Sydneyssä koin oloni turvalliseksi myös pimeällä liikkuessa. Toki pitää olla tarkkana luonnossa, sillä myrkyllisiä kasveja ja eläimiä on joka lähtöön. Tätäkään en murehtinut liikoja, mutta toki muutaman kerran siihen havahtui, kun rannalle saapuessa oli kyltti ”haita havaittu, pysykää pois merestä” tai kun hostellin aulassa oli kyltti kaikista Blue Mountains vuoristolla tavattavista myrkyllisistä hämähäkeistä ja käärmeistä. Näihin ei onneksi törmätty ja nekin hämähäkit mitä nähtiin, jäivät tunnistamatta. Pelottavinta näin lintukammoisena olivat ehdottomasti valtavat linnut, jotka eivät ihmisistä hetkahtaneet. Nekin toki olivat hyvin ystävällisiä ja taisin olla ainut, jossa ne mitään tunteita herättivät.

’Bin chicken’ nimellä tunnettuja lintuja Sydneyn kasvitieteellisessä puutarhassa.

Hintatasoltaan Australia on aika samalla tasolla Suomen kanssa. Ruokakaupoissa hedelmät ja vihannekset olivat hieman halvempia, mutta monet muut tuotteet olivat melko saman hintaisia kuin Suomessa. Kahvilat ja ravintolat olivat hieman halvempia, mutta julkinen liikenne ja asuminen huomattavasti kalliimpaa opiskelijalle. Opiskelijaravintoloita ei ollut eikä vaihtareille annettu alennusta julkisesta liikenteestä. Kulttuurikohteista sai Suomen tapaan opiskelija-alennusta ja monessa oli myös ilmainen sisäänpääsy. Kasvissyöjille voisin kuvitella Sydneyn olevan suhteellisen hyvä vaihtoehto Australiassa, jossa lihaa kulutetaan todella paljon. Sekä kaupoissa että ravintoloissa oli kuitenkin täälläkin Suomeen verrattuna huomattavasti vähemmän kasvisvaihtoehtoja.

Vapaa-ajalla reissasin niin lähellä kuin kauempanakin. Välimatkat ovat Australiassa valtavia, mutta itärannikolla Greyhound-bussi kuljettaa kätevästi paikasta toiseen. Myös junamatkailu onnistuu ja kauempiin kohteisiin löytyy myös paljon maan sisäisiä lentoja. Australian luonto on upea ja sydämen valloittavia eläimiä löytyy varmasti. Omia lemppareita olivat ehdottomasti vompatit, joita näimme Tasmaniassa Cradle Mountain kansallispuistossa sekä koalat, joihin törmäsin Great Ocean Roadin varrella Victorian osavaltiossa.

Vompatti Cradle Mountain kansallispuistossa.

Yllätykset ja suositukset Australiassa

Suurin yllätys oli kylmä sää Sydneyssä touko-kesäkuussa. Ennen lähtöä selvittelin millainen syksy, maalis-toukokuu, on Sydneyssä ja totesin, että lämpimältähän se vaikuttaa. Vaikka päivälämpötilat toukokuussa olivat vielä lähellä kahtakymmentä astetta, lämpötilat tippuivat paljon illasta ja monet illat olivatkin tosi kylmiä. Myös talot on useasti rakennettu ilman minkäänlaista lämmitystä, joka osoittautui haasteeksi yölämpötilojen laskiessa viiden asteen paikkeille. Vaihtarina tuntui todella turhalta ostaa sähköpatteria neljälle viimeiselle viikolle, joten viimeisen kuukauden nukuin hyvin kerrospukeutuneesti villasukat jalassa. Vinkkinä muille, ostakaa kunnon peitto heti alussa älkääkä tyytykö halvimpaan vilttiin mitä kaupasta löytyy. Itsepäisenä en suostunut enää ostaa uutta peittoa viimeisen kuukauden aikana, ja voin sanoa, että olin paljon enemmän kylmissäni kuin muut kaverit, jotka olivat kunnon täkin hankkineet.

Toinen yllätys oli Australian hintataso. Olen ollut Australiassa aikaisemmin vuonna 2019, joten tiesin, että ruoka on melko samanhintaista kuin Suomessa. En kuitenkaan ollut tietoinen miten kallista asuminen Sydneyssä on. Myös lennot ja viisumi olivat todella kalliita, ja tuntui että rahaa paloi hurjasti jo ennen vaihtoa. Myös koska meidän yliopistomme oli kaukana keskustasta sekä rannoista, tuli näihin aina mennä julkisilla. Siihen meni huomattava määrä rahaa, jota en ollut ennen vaihtoon lähtöä huomioinut. Lisäksi hostellien hintataso oli noussut huomattavasti aikaisemmasta Australian reissustani, joka yllätti minut.

Kolmas yllätys, hyvin positiivinen sellainen, oli se kuinka valtava määrä meitä vaihtareita olikaan. Tuntui, että meitä oli joka maailman kolkasta ja viimeisilläkin viikoilla tutustui vielä uusiin vaihto-oppilaisiin. Kuten mainitsin, tämä oli vain ja ainoastaan positiivinen yllätys, oli ihana kuulla ja oppia uusista maista ja kulttuureista.

Ehkä koska Australia on niin kaukana tai koska sen luonto on niin eksoottista, siellä olo tuntuu pitkälti aivan kuin olisi ihan toisessa maailmassa. Vaikka Sydney onkin miljoonakaupunki, rakastuin sen rentoon ilmapiiriin ja kaupungin monipuolisuuteen. Sydneyllä on tarjota kaikille jotakin. Sen kerran, kun Australiaan asti pääsee matkustamaa, kannattaa kuitenkin käyttää vapaa-aikaa myös reissaamiseen. Australialla on tarjota ihan valtava määrä upeita vesiputouksia, rantoja ja sademetsiä, mutta myös kaupunki-ihmisille isompia ja pienempiä kaupunkeja. Itse olen enemmän luontoihminen ja annankin ison suosituksen Tasmanialle. Vietin siellä kaksi viikkoa reissaten ja luonto Tasmaniassa on hyvin uniikkia ja jotain, mitä ei muualla Australiassa näe.

Puolivahingossa päädyttiin kiipeämään Cradle Mountain -vuoren huipulle Tasmaniassa, pelotti, mutta ei hetkeäkään kaduttanut tällaisissa maisemissa kiipeäminen.

Itse Macquarie yliopistosta on pakko antaa suositus Introduction to Indigenous Australia – kurssille. Kurssi käsittelee Australian alkuperäiskansojen historiaa sekä asemaa nykypäivänä Australiassa. Jokaisella kurssin tuutorilla, luennoitsijalla sekä professorilla on Aboriginaalitausta, joka toi aiheen käsittelyyn todella rehellisen asetelman. Kurssilla ei hetkeäkään pelätty tuoda esiin yhteiskunnan ongelmakohtia ja kaikkia hirveyksiä, mitä ennen ja yhä tapahtuu Australiassa. Harvoin olen ollut luennolla, jossa puhutaan niin rehellisesti ja tunteita näyttäen oman maan yhteiskunnallisista haasteista. Vaikka kurssi ei suoranaisesti omiin kasvatustieteellisen opintoihini liitykään, herätti se ajatuksia ja mielenkiintoa eri yhteiskunnallisista aiheista sekä lisäsi omaa tietämystäni aiheesta valtavasti.

Muuten suosittelen vain nauttimaan vaihdosta. Oli kohde mikä hyvänsä, vaihto on tosi ainutlaatuinen tilaisuus asua ja tutustua uuteen maahan ja kaupunkiin sekä ihmisiin siellä. Harvoin löytää itseään tilanteesta, jossa ihan kaikki on uutta ja jännittävää. Se fiilis, kun siitä tuleekin tuttua ja turvallista, on ihan mahtava. Minulle vaihto oli just se mitä tarvitsin tähän väliin elämää ja tuntui, että vuosien etäopiskelun jälkeen löysin uutta intoa ja puhtia omiin opintoihin Suomessakin. Palasin myös kotiin monta kokemusta rikkaampana enkä hetkeäkään reissun aikana katunut päätöstäni lähteä.