Vaihtokertomus, University of Namibia, kevät 2023

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Olin vaihdossa Namibian yliopistossa (UNAM) keväällä 2023. Lähdin Suomesta helmikuun lopussa ja palasin takaisin heinäkuun alussa. Namibia oli ykköskohteeni, sillä halusin kokea jotain uutta ja erilaista. En ole koskaan aiemmin ollut Afrikassa, enkä ennen vaihtoa tiennyt yhtään mitä odottaa. Hyvin pian kävi kuitenkin ilmi, että tein täysin oikean valinnan.

Lähtövalmistelut ja alkubyrokratia

Hakuprosessi UNAM:iin tuntui kestävän ikuisuuden. Sain tietää jo joulukuussa 2021, että HY oli valinnut minut vaihtoon Namibiaan. Lähetin hakemuksen UNAM:iin syyskuussa 2022, mutta hyväksymispäätös tuli vasta tammikuussa 2023 eli vain kuukausi ennen vaihdon alkua. Tämä tietenkin hankaloitti viisumiprosessia, sillä hyväksymispäätös on edellytys opiskeluviisumin myöntämiselle.

Viisumiprosessi oli niin ikään pitkä ja vaivalloinen. Opiskeluviisumia varten tarvitaan valtava määrä asiakirjoja: täytetty viisumihakemuslomake, oikeaksi todistettu kopio passista, motivaatiokirje, kohdeyliopiston hyväksymispäätös, rikosrekisteriote, matkavakuutus, kopio lentolipusta, kaksi passikuvaa, terveystodistus, keuhkokuvaus sekä deed of surety. Valitettavasti YTHS:n kautta ei saa enää terveystodistusta, joten on mentävä yksityiselle. Suosittelen silti varaaman ajan YTHS:ltä hyvissä ajoin rokotuksia varten, sillä osa rokotuksista vaatii useamman annoksen. Itse heräsin asiaan liian myöhään.

Namibialla on suurlähetystö Helsingissä, jota kautta viisumia haetaan. Prosessi eteni sujuvasti Suomen päässä, ja ehdinkin saada suurlähetystöltä study entry visan ennen lähtöäni. Varsinaisen opiskeluviisumin myöntämisessä meni kuitenkin aikansa. Vaikka olin toimittanut kaikki tarvittavat asiakirjat suurlähetystöön Helsingissä, niin asiakirjat lähetettiin jostain kumman syystä ulkoministeriöön, josta minun täytyi käydä ne noutamassa takaisin. Tämän jälkeen paikallinen vaihtokoordinaattori toimitti samat asiakirjat sisäministeriöön. Useiden kyselyiden jälkeen päätimme mennä yhdessä toisen HY:n vaihtarin kanssa sisäministeriöön selvittelemään asiaa. Pienen painostuksen jälkeen viisumi myönnettiinkin jo seuraavalla viikolla. Suosittelen siis seuraavillekin vaihtareille menemään henkilökohtaisesti sisäministeriöön, sillä paikallisen vaihtokoordinaattorin avustuksella asia ei tuntunut etenevän ollenkaan. Opiskeluviisumin saaminen on tärkeää, jos haluaa matkustella Namibian ulkopuolella. Study entry visa on nimittäin vain kertakäyttöinen.

Saapuminen vaihtokohteeseen

Saavuimme Windhoekiin toisen HY:n vaihtarin kanssa helmikuun lopussa. Olimme viimeiset vaihtarit paikalla, sillä muut olivat saapuneet jo helmikuun alussa. Luennot olivat alkaneet 15. helmikuuta, joten myöhästyimme myös lukukauden alusta. UNAM:in ja HY:n välillä oli ilmeisesti ollut väärinymmärrys johtuen opintosuunnitelmien vaihtumisesta, sillä uuden opetussuunnitelman kurssit alkoivat vasta maaliskuussa. Vaihtarit valitsivat kuitenkin kurssinsa edelleen vanhasta opetussuunnitelmasta. Suosittelen seuraavia vaihtareita ottamaan etukäteen selvää asiasta.

Muutoin saapuminen Windhoekiin sujui onnistuneesti. Paikallinen vaihtokoordinaattori oli järjestänyt meille kuljetuksen lentokentältä kampukselle. Saavuimme lauantaina, joten henkilökuntaa ei ollut paikalla. Meitä oli kuitenkin vastassa toinen opiskelija, joka luovutti avaimet asuntolaan ym. Myöskin kursseille rekisteröityminen sujui suhteellisen nopeasti. Oma vaikutuksensa oli toki sillä, että suurin osa muista opiskelijoista oli rekisteröitynyt kursseille viikkoja aikaisemmin.

Ensimmäiset viikot vaihdossa vierähtivät todella nopeasti. Yllätyin siitä, kuinka positiivisesti paikalliset opiskelijat ottivat meidät vaihtarit vastaan. Erityisesti vaihdon alkuvaiheessa en pystynyt olemaan hetkeäkään rauhassa ilman, että joku lähestyi ja alkoi juttelemaan. Paikalliset opiskelijat olivat todella ystävällisiä, mukavia ja avuliaita.

Asuminen

HY:n opiskelijoiden vaihtoon sisältyy maksuton asuminen opiskelija-asuntolassa. Pääkampuksella on kolme asuntolaa: Old Hostel, New Hostel ja Emona. Meidät sijoitettiin Old Hosteliin, joka on sijainniltaan ehdottomasti paras. Vaihtarit saavat omat huoneet, mutta suihkut ja vessat ovat yhteiset. Miehillä ja naisilla on omat “blokkinsa”.

Asuntolalla on omat puutteensa. Miesten puolella vain yhdestä suihkusta tuli lämmintä vettä. Toukokuusta alkaen Windhoekin yöt ovat kylmiä, eikä asuntolassa ole lämmitystä. Toinen selvä puute on se, ettei huoneissa ole jääkaappia, eikä asuntolassa ole edes yhteistä keittiötä. Keittolevy on siis aivan välttämätön hankinta, jos aikoo laittaa ruokaa kampuksella. Selvisin itse vaihdosta ilman omaa jääkaappia, sillä säilytin kylmätuotteita kavereiden jääkaapeissa. Suosittelen kuitenkin vahvasti oman jääkaapin hankkimista, jos haluaa helpottaa elämäänsä. Puutteistaan huolimatta Old Hostel on oikein mukava paikka asua, sillä paikalliset opiskelijat tulevat paremmin tutuiksi.

Asumiseen sisältyy päivittäinen aamiainen kampuksen ruokalassa. Aamiainen koostuu neljästä leivästä, makkarasta sekä puurosta tai maissihiutaleista. Juomaksi voi valita joko mehun tai kahvin. Kahvi on kuitenkin pahanmakuista, joten päädyin ostamaan kaupasta omat tarvikkeeni. Vahva suositus Milolle. Ruokalassa on myös kioski, josta voi ostaa mm. juomia, sämpylöitä tai lounaslautasen. Illallinen täytyy kokata itse.

Vaihto-opiskelijoita oli yhteensä vain kahdeksan; kolme Suomesta ja viisi Saksasta. Yksi vaihtareista lähti opiskelemaan toiselle kampukselle, joten pääkampukselle meitä jäi vain seitsemän. Meidän lisäksemme myös Yhdysvalloista oli yhdeksän vaihtaria, mutta he elivät omissa oloissaan Emonassa. Törmäsin osaan heistä ensimmäistä kertaa yökerhossa kolme päivää ennen heidän lähtöään.

Kuvassa ruokala

Opiskelu

Itse opiskelen oikeustiedettä, ja valitsinkin kaikki kurssini oikeustieteellisestä tiedekunnasta. Jos voisin tehdä jotain toisin, olisin valinnut myös jonkin historia-aiheisen kurssin sekä kielikurssin. En suosittele kuitenkaan opiskelemaan afrikaansia, sillä se on jäänne Etelä-Afrikan apartheid-hallinnosta. Sen sijaan opiskelisin oshiwamboa, joka on maan puhutuin alkuperäiskieli.

HY:n opiskelijoiden täytyi valita viisi kurssia, joka on mielestäni turhan paljon. Kurssien vaatimustaso vaihteli valtavasti ja osa kursseista oli erittäin työläitä. Esimerkiksi ihmisoikeuksia käsittelevällä kurssilla oli virallisesti vain yksi luento viikossa, mutta kurssin opettaja päätti järjestää joka viikko ylimääräisiä online-luentoja, myös viikonloppuisin. Kaiken kaikkiaan opinnot vaativat huomattavasti enemmän aikaa kuin kotimaassa, mikä tuli pienenä yllätyksenä itselleni. Toisaalta oikeustieteellisen tiedekunnan kurssit ovat varmasti keskimääräistä työläämpiä, sillä osalla vaihtareista tuntui olevan huomattavasti helpompaa. Haastetta lisäsi myös se, että Namibian ja Suomen oikeusjärjestelmät eroavat merkittävästi toisistaan. En kuitenkaan halua pelästyttää tulevia vaihtareita, sillä työmäärästä huolimatta pääsin kaikista kursseista läpi ja aikaa jäi myös muuhun kuin opiskeluun.

Myös kurssien laadussa oli merkittäviä eroja riippuen opettajasta. Rikosoikeuden luennot olivat parhaimpia luentoja, joille olen koskaan osallistunut. Sen sijaan toisella kurssilla opettajana oli eläkkeeltä palannut professori, jonka luennoilla oli vaikeuksia pysyä hereillä. Kannattaa myös varautua siihen, että luento perutaan vain minuutteja ennen luennon alkamista. Lisäksi yhdellä kurssilla opettaja tuli säännöllisesti vähintään puoli tuntia myöhässä luennoille.

Kurssit kestävät koko lukukauden, jonka päätteeksi on lopputentit. Tentit eivät kuitenkaan olleet niin haastavia mitä alkuun pelkäsin, sillä useimmat opettajat kertoivat ennakkoon suppeamman koealueen.

Turvallisuus

Tunsin oloni Windhoekissa alusta asti turvalliseksi. Windhoekissa on vain muutama alue, mm. Katutura, jonne en menisi ilman paikallista kaveria. Näille alueille on kuitenkin mahdotonta eksyä, ellei sinne halua varta vasten mennä. Päiväsaikaan voi varsin huoletta kulkea yksin taksilla taikka kävellä yksin keskustassa. Liikkuessa tulee toki vastaan jonkin verran kerjäläisiä, mutta heistä ei pääsääntöisesti ole harmia. Pimeän aikaan en liikkuisi yksin kaupungilla taikka ottaisi tavallista taksia. Pimeällä suosittelen tilaaman kyydin inDrive-sovelluksesta, joka toimii samalla tavalla kuin Uber.

Muuta

Namibia on yksi kehittyneimmistä Afrikan valtioista, ja ajoittain on jopa vaikeaa ajatella olevansa Afrikassa. Windhoekissa on erittäin puhdasta ja keskustassa on paljon moderneja sekä korkeita rakennuksia. Toisaalta Namibiassa tuloerot ovat valtavat, jonka kyllä huomaa helposti liikkuessa eri alueilla.

Oma suosikkipaikkani Windhoekissa on ehdottomasti Single Quartersin kapana market. Yleisesti ottaen liha on aivan tajuttoman hyvää Namibiassa, mutta erityisesti kapanaa tulee ikävä. Windhoekin yöelämä ei ole kummoista, mutta suosittelen käymään parilla Vinylsissä.

Windhoek voi olla kaupunkina hieman tylsä, mutta Namibia on todella kaunis, upea ja monimuotoinen maa. Suosittelen matkustelemaan niin paljon kuin mahdollista. Maisemat vaihtuvat hetkessä. Etelässä on maailman toiseksi suurin kanjoni, lännessä on maailman vanhin aavikko, rannikolla dyynit ja Atlantin valtameri kohtaavat, pohjoisessa on vehreää jne. Kannattaa pakata makuupussi mukaan ja yöpyä leirintäalueilla. Auton vuokraaminen on isommalla porukalla edullista ja käytännössä välttämätöntä, sillä etäisyydet eri kohteiden välillä ovat pitkiä. Swakopmundiin pääsee kuitenkin edullisesti bussilla tai tarvittaessa myös jaetulla kyydillä huoltoasemalta.

 

Kapana market, Single Quarters, Katutura

Lopuksi

Vaihtokohteena Namibia on täydellinen sellaiselle henkilölle, joka haluaa nähdä maailmaa ja toisenlaista kulttuuria. Vaihto Namibiassa edellyttää avointa mieltä sekä joustavuutta. Mikään ei tapahdu sormia napsauttamalla. On pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että ilmoitetuista aikatauluista ollaan myöhässä.

Joka tapauksessa Namibia on aivan uskomattoman kaunis maa täynnä uskomattoman kivoja ihmisiä. Olen todella onnellinen, että päätin lähteä vaihtoon Namibiaan. Jos haluat kokea jotain ainutlaatuista, hae vaihtoon Namibiaan!

Namibia tarjoaa uskomattomia maisemia.  Kuvissa Dune 45 ja Quiver Tree Forest