Vaihtokertomus, Universidad Complutense de Madrid, kevät 2023

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Olin opiskelijavaihdossa Universidad Complutensessa Madridissa (tuttavallisemmin UCM tai Complu) kevätlukukauden 2023 oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Vaikka Madrid ei ollut ensisijainen hakukohteeni, en olisi voinut olla onnellisempi, että päädyin juuri kyseiseen kaupunkiin. Olin vieraillut Madridissa kerran aiemmin, mutta Madridin kokoinen kaupunki on tarkoitettu asumiseen – kaupungissa on kerrakseen nähtävää ja koettavaa, ja sieltä on myös helppo matkustaa niin muualle Espanjaan kuin esimerkiksi Portugaliin. Vaihto-opiskelu Madridissa kehitti huomattavasti kielitaitoani ja sai minut rakastumaan Espanjaan entisestään.

Madridissa katse kannattaa suunnata ylös rakennuksiin!

Saapuminen ja ensimmäisten viikkojen tunnelmat

Hain vaihtoon keväällä 2022 ja vaihtoyliopistoni Complutense edellytti opiskelijoilta espanjan B2 -kielitaitoa. Kielitaidon pystyi osoittamaan vaihtoyliopistolle Kielikeskuksen opettajan allekirjoittamalla todistuksella, ja vaikka en saanut kaikista osioista vaadittavaa kielitaitoa B2, Complutense hyväksyi minut kuitenkin opiskelijaksi yliopistoon syksyllä 2022, hieman ennen joulua.

Saavuin Madridiin tammikuussa päivää ennen opintojeni alkua ja tietysti jälkiviisaana toivoisin saapuneeni kohteeseen hieman aiemmin hoitamaan järjestelyjä. Olin kuitenkin osallistunut jo kolme viikkoa ennen opintojeni alkua vaihtoyliopistoni Complutensen tarjoamalle espanjan kurssille, joka kesti 3 tuntia jokaisena arki-iltana Teamsin välityksellä. Työmäärästä ja ajasta huolimatta tämä kurssi osoittautui kuitenkin loistavaksi valinnaksi, sillä kielitaidon kehittymisen lisäksi kurssikavereistani tuli lopulta vaihtoajan parhaita ystäviäni. Myös kurssilla opettaneista Madridilaisista opiskelijoista tuli todella hyviä ystäviäni, jotka heti Madridiin saapuessa järjestivät meille mm. yhteisiä illanistujaisia. Ehkäpä tärkein asia ensimmäisten päivien aikana oli metro- sekä bussikortin hankinta. Tämä kortti kustantaa alle 26-vuotiaille opiskelijoille kuukaudessa 8 euroa, eli on siis todella edullinen. Vaihtoyliopisto Complutense järjesti ensimmäisellä viikolla myös muutaman tunnin mittaisen infotilaisuuden vaihto-opiskelijoille koskien mm. Erasmus -kortin hankintaa ja yliopiston tarjoamia liikuntamahdollisuuksia, mutta lopulta myös vaihto-opiskelijat olivat melko omillaan yliopiston käytäntöjen selvittelyssä.

Arki Madridissa

Urheilu oli myös vaihdossa itselleni erityisen tärkeää ja löysinkin pian itselleni sopivimmat lenkkireitit Retiron puistosta, salin sekä Helsingistäkin tutun Trib3 – keskuksen, joka toi mukavaa vastapainoa niin opiskelulle kuin Erasmus -tapahtumillekin. Osallistuin alkuun jonkin verran Erasmus -tapahtumiin ja tätä kautta tutustuin paljon muihin vaihto-opiskelijoihin. Lisäksi osallistuin esimerkiksi tiistaisin ja torstaisin järjestettäville tanssitunneille, joilla pääsin kokeilemaan salsaa ja bachataa.

Templo de Debodin auringonlaskuista muodostui mukava tapa viettää iltaa ja tavata ystäviä.

Opiskelu ja opetus

Tein alustavat kurssivalintani tammikuun alussa, mutta kursseja oli mahdollista muuttaa vielä paikan päällä kahden ensimmäisen viikon aikana. Vaihtoon kannattaakin lähteä ”kaikki kyllä järjestyy” asenteella! Sain vaihtoyliopistoni puolesta tuutorin, ”buddyn”, jolta kyselin apua myös kurssivalintojeni suhteen. Mitä UCM:n oikeustieteellisen tiedekunnan kurssivalintoihin tulee, kannattaa googlettaa ”kurssin nimi + opettajan nimi + docsity opiniones + ucm”, sillä tätä kautta voi selvittää helposti muiden mielipiteitä kurssin työmäärästä, opettajan opetustyylistä sekä esimerkiksi tenttien vaikeudesta.

Lukukausi alkoi tammikuun puolessa välissä ja kesti toukokuun loppuun saakka. Lukukauden pituus oli siis yhteensä noin 4,5 kuukautta. Pääsiäisen aikaan yliopistossamme oli hieman yli viikon kestävä loma, jonka monet vaihto-opiskelijat hyödynsivätkin reissaukseen. Muita lomia ei tämän Semana Santa -viikon lisäksi muutamia satunnaisia fiesta -päiviä lukuun ottamatta ollut.

Kokeet oikeustieteellisessä tiedekunnassa kevätlukuvuonna 2023 osuivat toukokuun viimeisille viikoille. Kokeet muodostuivat koko kevään opiskelluista asioista, ja opiskeltavaa oli siten paljon. Espanjassa arvosteluasteikko on 0-10, ja läpipääsy raja oli 5. Kaikki tentit tuli tehdä espanjaksi, enkä kokenut, että Erasmus -opiskelijana kokeisiin olisi saanut juuri minkäänlaista helpotusta. Arvostelu oli tiukkaa, enkä itse päässyt esimerkiksi keväällä pidetyistä alustavista testeistä läpi. Viimeisen kuukauden kokeisiin pänttääminen muistutti itseäni jopa hieman pääsykoekeväästä. Suosittelen aloittamaan opiskelun todella jo ajoissa, vaikka alkuun pelkästään espanjan kielen ymmärtäminen saattaa välillä tuntua uuvuttavalta. Opettajille kannattaa heti alkuun käydä juttelemassa ja kertomassa olevansa vaihto-opiskelija, vaikka tästä ei varsinaista helpotusta saisikaan.

YK:n kansainvälisenä naistenpäivänä Madridissa järjestettiin iso marssi, jossa kaikki olivat pukeutuneet violettiin. Myös yliopistolla järjestettiin tapahtumia naistenpäivän kunniaksi.

Asuminen

Madridista asunnon hankkiminen ei odotetusti ollut aivan helppo nakki, ja käytinkin asuntojen selailuun monia tunteja noin kuukauden verran. Päädyin löytämään asuntoni Spotahome -sovelluksesta, mutta muita hyviä vaihtoehtoja asuntojen etsimiseen ovat Facebook -sivut sekä esimerkiksi Badi -sovellus. Asuin 7 -hengen kämppisasunnossa hyvin keskeisellä sijainnilla Malasañassa. Ikävä kyllä asunto oli melko likainen ja omassa huoneessa oleva kokolattiamatto oli melko hurjassa kunnossa, mutta keskeinen sijainti ja mukavat kämppikset nostivat asunnon viihtyvyyden tasoa. Vuokraa maksoin kuluineen 500 euroa kuussa, joka on kuitenkin melko edullinen hinta Madridissa, jos asunto on hyvällä sijainnilla. Pääsin asunnoltani omalle tiedekunnalleni suoralla bussiyhteydellä noin 20 minuutissa. Metrolla matkaan kului noin 35 minuuttia, mikä sekin oli oikein kohtuullinen aika Madridin kokoisessa kaupungissa. Madridissa lähes kaikki asuvat kämppisten kanssa, ja suosittelenkin ehdottomasti valitsemaan kimppakämpän, vaikka tätä asumismuotoa ei ennen olisikaan kokeillut!

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Vaikka tiesin jo ennestään espanjalaisen rytmin olevan myöhäisempi, onnistui todellinen rytmi yllättämään minut kuitenkin. Iltaruokaa todella syödään noin 21-12 aikaan ja esimerkiksi ystävien kanssa ”cena” tapahtui usein vasta 12 illalla – voi siis olla fiksua syödä 17-18 aikaan välipala, jolla pärjää iltaan asti. Luennot ovat usein myös iltapäivä- tai jopa iltaluentoja, ja esimerkiksi omat luentoni päättyivät kahdeksalta illalla. Myös yleinen opiskelu kirjastossa tai kahvilassa voi tapahtua suomalaiseen rytmiin nähden myöhään, ja esimerkiksi toukokuussa yliopiston kirjaston ollessa 24 h auki, oli paikallisille opiskelijoille hyvin normaalia opiskella kirjastossa 1 asti yöllä. Kannattaa siis muistaa, että kaikki tapahtuu myöhempään ja että etteivät kellonajat ole niin tarkkoja kuin Suomessa!

Madridista löytyy varmasti nähtävää ja koettavaa kaikille, ja vaihtoon lähtevän kannattaa ehdottomasti hyödyntää Madridissa mm. Transport -korttia liikkumiseen. Tällä kortilla pääsee kauas Madridin ulkopuolelle täysin ilmaiseksi, kuten esimerkiksi Toledoon, laskettelukeskus Navacerradaan, vaeltamaan El Escorial -reitille tai esimerkiksi keväällä San Juan -järvialueelle. Käytin itse paljon myös Omio -sovellusta liikkumiseen, jonka kautta esimerkiksi bussit Madridista Lissaboniin maksoivat 24 euroa.

Navacerradan laskettelukeskus helmikuun lopulla.

Paluu Suomeen

Viimeisten tenttien loputtua lähdimme vaihtokavereideni kanssa roadtripille Andaluciaan, jonka jälkeen jäin Madridiin vielä nauttimaan kaupungista. Complutensen tenttien uusinnat olisivat osuneet kesäkuun viimeiselle viikolle, ja jännitin läpipääsyä tenteistä melko pitkään. Lopulta minun ei kuitenkaan tarvinnut uusia yhtäkään tenttiä. Olin ajatellut jääväni kesäksi matkustelemaan, mutta lopulta ikävä Suomeen ja haaveilu Suomen kesästä sai minut kuitenkin palaamaan ennen juhannusta takaisin kotiin. Vaihto-opinnot toisessa maassa, oli se sitten Espanja tai joku muu on huikea kokemus, jota ei kannata jättää väliin mistään hinnasta! Parhaimmillaan vaihto saa arvostamaan myös Suomea taas uudella tapaa.