Vaihtokertomus, Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU), kesä 2023

Kasvatustieteellinen tiedekunta

Saapuminen ja ensimmäisten viikkojen tunnelmat
Saavuin Müncheniin 1.4 ja kesän lukukauden opetus alkoi virallisesti 17.4. Kävin rekisteröitymässä asuinpaikkani virastolla ensimmäisten viikkojen aikana. Sen jälkeen osallistuin kahden viikon orientaatio-ohjelmaan, jonka järjesti Münchenin teknillinen yliopisto TUM (maksullinen). Se oli itselleni hyvä päätös, sillä tapahtumien kautta pystyin tutustumaan paremmin vaihto-oppilaihin, kaupunkiin sekä kulttuuriin. Se auttoi sopeutumisessani kaupunkiin ja auttoi luomaan tiiviitä ystävyyssuhteita vaihdon ajalle. ESN Mesa München järjestää myös kaikille vaihto-opiskelijoille alkuorientaatiota ja joka kuukausi paljon yhteisiä tapahtumia sekä retkiä.
Asuminen
Münchenissä on todella korkea elintaso ja asuntojen hinnat ovat jopa korkeampia kuin Helsingissä. Asunnon etsimiseen kannattaa jättää aikaa, sillä helppoa se ei ole. LMU:hun hakiessa voi hakea samalla opiskelija-asuntoa (n.350e), mutta usein paikat menevät kauempaa tulleille vaihto-opiskelijoille. Itse löysin lopulta asuntoni LMU:n avulla, kun he lähettivät sähköpostilla muutamien vuokranantajien yhteystietoja, jotka tarjosivat huoneita/asuntoja opiskelijoille. Vuokrani maksoi noin 800e, jonka lisäksi maksoin netistä. Etsinnässä kannattaa hyödyntää Facebook ryhmiä, esim. Suomalaiset Münchenissa, mutta varoa myös huijauksia ja muistaa kriittisyys liian hyvien tarjousten kanssa. Myös www.wggesucht.de voi auttaa löytämään huoneen vaihdon ajaksi. Monet asuvat täällä kimppakämpissä. Huomaa että monissa asunnoissa tulee lupautua olemaan vähintään kuusi kuukautta. Vuokrien hintoja lukuun ottamatta hintataso on täällä hieman halvempi Suomeen verrattuna. Sen huomaa kauppalaskuista sekä ulkona syömisessä ja juomisessa. Koin myös Münchenin todella turvalliseksi asua.
Vaihtoyliopiston kurssit ja opetuskulttuuri, kokeet
Itse suoritin vaihtoni yliopistonlaajuisella sopimuksella Psykologian ja Pedagogiikan tiedekunnan alla ja kaiken kaikkiaan suoritin 21 opintopistettä saksaksi. Pystyin valitsemaan 40 % kursseistani myös muiden alojen alta, joten valitsin muutaman kurssin kauppatieteistä. Erasmus opiskelijana tulee itse ilmoittautua kursseille ja kokeisiin laittamalla professoreille sähköpostia. Opintokoordinaattorini auttoi kuitenkin tässäkin. Saksassa on myös teitittelykulttuuri, joten sekä oppilaita että opettajia teititellään suullisesti että kirjallisesti.
Melkein kaikki valitsemani kurssit olivat tyypiltään Vorlesung kursseja eli isoja massaluentoja ja laajuudeltaan 3 opintopistettä. Yksi kurssi oli kuitenkin seminaari, jossa oli noin 30 opiskelijaa ja opetukseen osallistuttiin aktiivisemmin. Seminaareihin kuuluu myös useammin erilaisia esityksiä ja tehtäviä kokeiden sijaan, esimerkiksi itse pidin suullisen esitelmän kokeen sijasta. Muuten kokeeni olivat monivalintatenttejä, joissa on rajoitettu aika (kiire) tai pitivät sisällään muutamia avoimia kysymyksiä, joihin tuli kirjoittaa lyhyitä esseitä. Opetuskulttuuri on yleisesti aika samanlainen Suomeen verrattuna, mutta opiskelijat ovat aktiivisempia myös isommilla luennoilla ja kysyvät rohkeasti.
Lukukauden kesto ja lomat
Saksan lukukaudet eroavat Suomen lukukausista paljonkin, sillä täällä kesälukukausi alkaa noin 17.4 ja opetus loppuu 19.7. Luentojen jälkeen on aikaa lukea kokeisiin ja suorittaa ne. Itselläni oli opetusperiodin jälkeen melkein joka viikko yksi koe ja viimeinen koe oli 3.8. Tämä on kuitenkin kurssikohtaista. Lomia ei tähän 4kk opetusperiodiin mahdu, mutta pidempiä viikonloppuja saatiin pyhäpäivien ansiosta.
Arki kohteessa
Oma viikoittainen aikatauluni piti sisällään noin 1–2 luentoa per päivä, eikä kurssin aikana annettu juurikaan välitehtäviä, joten vapaa-aikaa jäi myös kivasti. Usein on myös mahdollista suunnitella kurssit niin, että voi pitää koko perjantai päivän vapaana. Kesälukukausi on siitä kiva, että luentojen jälkeen tai niitä ennen voi hyvin mennä esimerkiksi lähellä olevaan puistoon (Englisher Garten) viettämään aikaa ja nauttimaan auringosta. Mikäli tykkäät urheilusta, yliopisto tarjoaa todella paljon erilaisia kursseja (ZHS), mutta ilmoittautumisen avautuessa tulee olla todella nopea. Itse en saanut paikkoja haluamilleni kursseille, joten päätin ostaa lukukausikortin lähellä olevalleni salille (n.30e/kk) sekä kävin kerran viikossa pelaamassa itse Tennistä Olympiapuistossa olevilla ZHS:n kentillä. (n. 7-13e/h). Tykkäsin siitä, että München on eläväinen kaupunki, tapahtumia sekä Open air festivaaleja oli järjestetty koko kesän läpi. Keväällä järjestetään myös Frühlingsfest, jonne ehdottomasti kannattaa mennä käymään. Se on kuten Oktoberfest, mutta pienempi. Viikonloppuisin oli myös hyvin aikaa lähteä reissun päälle, josta Münchenin sijaintia voikin kiittää. Junalla tai Flixbussilla pääsee edullisesti muutamissa tunnissa lähimaihin ja kaupunkeihin, sekä Saksasta löytyy upeita vaellusmahdollisuuksia. Lukukauteni aikana Saksassa otettiin käyttöön hyödylliseksi todettu Deutschlandticket lippu (49e/kk), joilla sai kulkea kaikilla lähijunilla ja muilla kulkuneuvoilla koko Saksassa. Muuten opiskelijakortilla voi matkustaa Münchenissä ilmaiseksi 18–06 välillä.
Münchenissä on todella paljon vaihto-opiskelijoita, joten yksin et varmastikaan jää. Meillä oli ESN Mesa Whatsapp ryhmä kaikille Münchenissä oleville vaihto-opiskelijoille, jossa oli yli 1000 henkilöä ja jossa tiedotettiin tulevista tapahtumista.
Mikä yllätti sinut vaihdon aikana?
Suomeen verrattuna täällä on joutunut tottumaan siihen, että kaupat tai apteekit eivät ole auki sunnuntaisin tai pyhäpäivinä ollenkaan paitsi rautatieasemalla. Lisäksi monessa paikassa odotetaan, että ruoan tai juomien päälle maksetaan tippiä. Yleensä riittää, jos summan pyöristää ylöspäin. Varaudu myös siihen, että monessakaan paikassa ei aina toimi kortti.
Saksalaiset seuraavat sääntöjä ja monesti asiakaspalvelijat saattavat olla myös töykeitä. Jouduin käymään myös Saksan ensiavussa vaihtoni aikana, mutta se oli todella positiivinen kokemus. Näyttämällä eurooppalaista sairaanhoitokorttia saat helposti apua ja pääsin nopeasti ilman pitkää jonottamista lääkärin vastaanotolle. Saksassa melkein jokaisella on myös kotilääkäri (Hausarzt), joten voi olla hyvä ottaa selvää myös siitä ennen lähtöä.
Mitä vaihtoyliopistoosi hakevan opiskelijan kannattaisi mielestäsi huomioida?
Kannattaa tarkistaa oman tiedekunnan kielivaatimukset ja hoitaa todistukset kuntoon ajoissa. Saksa on byrokraattinen maa, joten heidän tiedotustensa kanssa tulee olla tarkkana, selvitä ajoissa mitä todistuksia sinun tulee esittää mitäkin asiaa varten. Lisäksi kannattaa katsoa mitä haluamiasi kursseja on tarjottu viime lukukaudella ja varautua siihen, että kaikki kurssit eivät ole enää seuraavalla lukukaudella saatavilla. Muutoksia siis usein kurssivalintoihin tulee tehdä.
Kannattaa säästää vaihtoa varten, jos vain mahdollista, varsinkin jos haluat matkustaa eri maihin. Yllättävän paljon sitä rahaa vaihdossa silti kuluu.
Paluu Suomeen
Ennen Suomeen paluuta tein poismuuttoilmoituksen netissä ja peruutin kaikki tarvittavat sopimukseni, esimerkiksi Internetin ja Deutschlandticketin. Suomeen palasin elokuun keskivaiheilla kokeiden jälkeen ja latasin Mobility Onlineen vielä kaikki tarvittavat dokumentit, kuten Learning Agreement, Transcript of Records ja Letter of Confirmation.
Tsemppiä vaihtohakuun ja itse vaihtoon! Lähtekää rennosti mukaan tapahtumiin ja tapaamaan uusia ihmisiä ☺