Vaihtokertomus, University of Namibia, kevät 2018

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelija

Paistetta ja perspektiiviä – vaihdossa Namibiassa

Ennen lähtöä

Hyväksymiskirjeet University of Namibiasta (UNAM) saimme marraskuussa, jolloin meitä myös neuvottiin pikaisesti aloittamaan viisumien haku. Palautimme viisumihakemukset joulukuun alussa, mutta viisumit eivät ehtineet valmistua ennen lähtöä. Namibiassa ensimmäisinä viikkoina paikallinen vaihtokoordinaattori auttoi meitä kuitenkin viisumien hankinnassa, ja saimme ne suhteellisen vaivattomasti muutaman viikon Namibiassa oleskelun jälkeen. Marraskuussa saapuneen hyväksymiskirjeen mukana saimme myös akateemisen vuoden aikataulun. Kevätlukukausi alkaa helmikuun alussa ja loppukokeet päättyvät kesäkuun alussa. UNAM:in vaihtokoordinaattori oli hyvin avulias. Hän esimerkiksi tilasi meille kuljetuksen lentokentältä kampukselle saapuessamme Windhoekiin.

Alkubyrokratia

Ensimmäiset päivät vaihtoa menivät alkubyrokratiaa hoitaessa. Kaupungin asukkaaksi tai poliisille ei tarvinnut ilmoittautua, mutta viisumin saamiseksi kannattaa itse olla aktiivinen alusta saakka. Meidän tapauksessamme hoidimme viisumiprosessin viimeistelyn kampuksen kansainvälisyyspalveluiden kautta. Yliopistoon ja kursseille kirjautuminen on kärsivällisyyttä vaativa prosessi. Meidän piti jonottaa useilla eri luukuilla opiskelijanumeroa, kurssi-ilmoittautumisia ja asuntolaa varten. Kaikki UNAM:ista etukäteen sähköpostitse saadut paperit kannattaa ottaa mukaan sekä skannattuina että kopioina. Myös passista kannattaa ottaa useita kopioita. Vaikka alkubyrokratia UNAM:issa on raskasta, opiskelija-avustajat auttavat prosessissa ja vaihto-opiskelijat ohjataan usein pahimpien jonojen ohi. Kursseihin kannattaa tutustua etukäteen, ja omat valinnat varmistaa vielä ennen kuin kurssit käy rekisteröimässä omassa tiedekunnassa, sillä lukukauden ensimmäisinä viikkoina kurssien muuttaminen vaatii jonottamista.

Opiskelu ja opetus

Opiskelu UNAM:issa vaihtelee hyvin paljon tiedekunnittain. Itse opiskelin Faculty of Economics and Management Sciences -tiedekunnassa, ja suurin osa kursseistani oli massaluentokursseja. Jokaisen kurssin aikana oli ainakin yksi välikoe, jonka lisäksi kursseihin kuului ryhmäesseitä, pistareita tai muita palautettavia tehtäviä. Ryhmäesseet olivat minulle uusi tuttavuus ja kirjoitin niitä 5, 12 ja 30 hengen ryhmissä. Lisäksi jokaisella kurssilla järjestettiin kolmen tunnin loppukoe, jossa tentattiin kaikki lukukauden aikana käsitellyt asiat. Loppukokeet vastaavat vaikeustasoltaan Helsingin yliopiston tenttejä. Mikäli lukukauden aikana on osallistunut säännöllisesti luennoille ja kertaa opiskellut asiat ennen loppukoetta, ei läpipääsemisen kanssa pitäisi olla ongelmia.

Lähes kaikilla luennoilla on 80 prosentin läsnäolopakko. Tämän vuoksi lukukauden alussa kannattaa tarkistaa, etteivät luennot mene päällekkäin. Poissaoloja kannattaa välttää, sillä välillä myös kokeita tai muita kurssisuoritukselle tärkeitä osioita järjestetään lyhyellä varoitusajalla. Luentoja toisaalta myös perutaan suhteellisen usein, ja monesti ilmoitus luennon peruuntumisesta tulee viime tingassa. Viestintä kursseilla tapahtuu usein Whatsapp-ryhmän kautta, ja ainoastaan ryhmän opiskelijaedustaja kommunikoi suoraan luennoitsijan kanssa.

Opetustyyli on Helsingin yliopistoon verrattuna paikoitellen autoritäärinen, eivätkä luennoitsijat ole tottuneet kritiikkiin tai haastamiseen. Hierarkia luennoitsijan ja opiskelijoiden välillä on korkea ja luennoitsijat haluavat, että heitä kunnioitetaan. Monilla kursseilla dioja tai muuta tukimateriaalia käytettiin hyvin rajallisesti, jolloin luennoilla kannattaa ottaa muistiinpanoja, jotka ovat hyödyllisiä loppukokeisiin kerratessa.

Opiskelin itse Namibian ja eteläisen Afrikan politiikkaa ja taloutta käsitteleviä kursseja, ja suosittelen niitä vaihtoon lähtijöille, jotka haluavat syventää ymmärrystään paikallisesta yhteiskunnasta. Joillekin kursseille vaaditaan esitietovaatimuksia, mutta niiden noudattaminen ei ole vaihto-opiskelijoille pakollista. Opiskelin kursseja jokaiselta pää-aineeni vuosiasteelta (1-4), ja koin mielekkäimmiksi kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijoille tarkoitetut kurssit. Arvosanat annetaan UNAM:issa prosentteina, jolloin 100% vastaa täysiä pisteitä. Läpipääsyyn kurssista vaaditaan 50% keskiarvo.

Asuminen

Asuminen tapahtuu UNAM:in kampuksen asuntolassa. Kampusalueella on kolme asuntolaa: Old Hostel, New Hostel ja Emona. Helsingin yliopiston vaihto-opiskelijat on yleensä sijoitettu asumaan Old Hostelliin, joka on asuntoloista vanhin. Asuntola on kuitenkin hyvällä sijainnilla ruokalan ja luentosalien lähellä. UNAM:illa asuntolassa asumiseen kuuluu päivittäinen aamupala, joka tarjotaan ruokalassa. Aamupala koostuu neljästä tummasta tai vaaleasta paahtoleivästä, lihaleikkeleestä, puurosta maidolla ja kahvista, teestä tai mehusta.

Asuntolassa huoneet ovat suhteellisen pieniä, mutta kompakteja. UNAM tarjoaa vaihto-opiskelijoille lakanat, mutta oma pyyhe ja tyynyliina kannattaa ottaa mukaan. Huoneissa on yleensä sänky, kirjoituspöytä ja -tuoli sekä vaatekaappi. Jossakin huoneissa on myös jääkaappi, mutta koska meidän huoneissamme sitä ei ollut, päädyimme ostamaan itse huoneisiin pienet jääkaapit. Asuntolassa on muutamia helloja yhteiseen käyttöön, mutta ruuanlaiton helpottamiseksi monilla asuntolan asukkailla on omat keittolevyt huoneissaan. Pyykit ja tiskit pestään asuntolassa käsin. Uusimmassa Emona-hostellissa on myös pesulapalvelu, jota voi maksua vastaan hyödyntää.

Asuntolassa asuminen helpottaa suuresti vaihto-opiskelijan arkea ja elämää, sillä luentojen välillä saattaa olla pitkiäkin taukoja. Lisäksi kampuksella on tarjolla runsaasti harrastusmahdollisuuksia, joihin liikkuminen iltaisin on helppoa lyhyiden välimatkojen vuoksi. Tarjolla on muun muassa jalkapalloa, tennistä, yleisurheilua ja lentopalloa. Lisäksi UNAM:issa toimii aktiivisia kerhoja, kuten kuoro, teatterikerho ja väittelykerho. Osallistuin itse UNAM:in kuoroon, ja suosittelen sitä lämpimästi musikaalisille vaihto-opiskelijoille. Kuorosta saa paljon ystäviä ja pääsee laulamaan useilla paikallisilla kielillä.

Vapaa-aika ja muu elämä

Vapaa-ajalla harrastusten lisäksi kävimme usein kaupungilla syömässä. Windhoekissa on laadukkaita ostoskeskuksia, joissa on paljon kauppoja ja elokuvateatteri. Elokuvissa käyminen ja ulkona syöminen on Suomen hintatasoon verrattuna hyvin edullista. Ruokakaupassa liha on edullista, mutta kasvikset ja hedelmät lähes Suomen hinnoissa. Windhoekissa julkinen liikenne on lähes olematon, joten liikkuminen tapahtuu takseilla. Taksit kuitenkin pyritään aina täyttämään samaan suuntaan haluavista matkustajista. Taksien käyttö erityisesti päiväsaikaan ja tuttujen kanssa on turvallista, mutta pimeällä yksin liikkuessa erityisen tilaustaksin käyttäminen voi olla hyvä idea.

Kokemusten ja ajatusten jakaminen muiden suomalaisten vaihto-opiskelijoiden kanssa helpottaa valtavasti Windhoekiin ja UNAM:iin sopeutumista, sillä UNAM tarjoaa hyvin rajallisesti perehdytystä uuteen ympäristöön. Ainakin Itä-Suomen yliopisto lähettää Helsingin yliopiston ohella säännöllisesti vaihto-opiskelijoita UNAM:iin. Erityisesti ongelmatilanteissa muiden vaihto-opiskelijoiden tuki on todella arvokasta, sillä ongelmiin voi olla vaikeaa löytää paikallista tukea tai nopeita ratkaisuja.

Lomilla ja viikonloppuisin kannattaa ehdottomasti matkustella, sillä Namibia on todella upea maa! Helpoiten liikkuminen onnistuu vuokra-autolla, sillä bussiyhteyksiä on rajallisesti ja etäisyydet ovat suuria. Namibiassa on erityisen paljon hyviä retkeilymahdollisuuksia, joten makuupussin ja kevyen teltan mukaan pakkaamista kannattaa harkita. Namibia avautuu koko kauneudessaan vasta silloin, kun käy toisinaan myös Windhoekin ulkopuolella!