Vaihtokertomus Portugalista, Universidade Nova de Lisboa, kevätlukukausi 2017

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Helsingin yliopiston hyväksyttyä vaihtoni sain ensimmäisen sähköpostiviestin Universidade Nova de Lisboan kansainvälisten asioiden yksiköltä lokakuussa vaihteessa 2016. Viestissä oli selkeät ohjeet tarvittavista dokumenteista ja hakupapereista sekä opinto-opas Erasmus-opiskelijoille. Sain vastauksia kysymyksiini nopeasti ja selkeästi sähköpostitse. Hakupaperit ja dokumentit piti palauttaa marraskuun loppuun mennessä. Lukukausikalenteri löytyi muutaman klikkauksen kautta yliopiston verkkosivuilta ja tervetulotilaisuus järjestettiin muutama päivä ennen lukukauden alkua helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Yliopiston tervetulotilaisuus ennen luentojen alkua osoittautui erittäin hyödylliseksi. Jokaiselle jaettiin kirjekuori, jossa oli tarpeelliset dokumentit sekä täytettävät hakulomakkeet ja ohjeet niiden täyttämiseen. Juurikaan tätä helpommaksi alkubyrokratiaa ei varmaankaan saa tehtyä, vaikka lappujen täyttely, allekirjoitusten ja leimojen hakeminen eri puolilta yliopistorakennusta veikin hieman aikaa. Yllätyin kuitenkin yliopiston alkubyrokratian sujuvuudesta.

Ainoat hankaluudet liittyivät kurssi-ilmoittautumisiin. Englanninkielisiä kursseja ei ole liikaa tarjolla, joten ”mielenkiintoisimmat” täyttyivät hyvin nopeasti. Kurssit piti myös valita ennen kuin kaikkien kurssien luentoaikataulut olivat tiedossa – osa siis joutui vaihtamaan niitä myöhemminkin päällekkäisyyksien selvitessä. Tiedot eivät myöskään pitäneet paikkaansa nettisivuilla olevien kurssitietojen kanssa. Kansainvälisen yksikön työntekijät olivat todella avuliaita ja selvittivät ongelmat aina kanssani loppuun asti.

Kuukauden julkisen liikenteen lippu maksaa noin 30 euroa ja sisältää metron ja bussin rajattoman käytön. Itse menin Erasmus Student Network Lisboan (ESN Lisboa) toimistolle Bairro Altoon ja täytin hakulomakkeen ystävällisen vapaaehtoisen avustamana. Hakulomakkeeseen tarvitsee suunnilleen passikuvan kokoisen kuvan itsestään, jonka voi ottaa valokuva-automaateissa suurimmilla metroasemilla. Täytetyn hakulomakkeen ja valokuvan kanssa bussikortin voi hakea Cais de Sodren tai Marques de Pombalin aseman palvelutiskeiltä. Valmistuttua joko pikatilauksena parissa päivässä parilla eurolla enemmän tai noin viikossa sen voi hakea samalta asemalta.

Ylipäätänsä kaikki byrokratia Portugalissa hoidetaan paikan päälle menemällä ja papereita täyttelemällä – suomalaiseen toimivuuteen ja digipalveluihin tottuneen kannattaa pidentää pinnaansa hieman, mutta mikään ei ollut erityisen hermoja raastavaa tai aikaa vievää.

Asuminen

Itse vuokrasin huoneen vapailta markkinoilta – Lissabonissa on paljon nuoria ja opiskelijoita eli vuokrattavia huoneita löytyy paljon. Toisaalta, koska niin monet haluavat asua kaupungissa hinnat ovat nousussa. Suosittelenkin kaikkia Portugalin suurempiin kaupunkeihin lähtijöitä käyttämään jonkin verran aikaa hintatason selvittämiseen. Keskimäärin huone 15 minuutin metromatkan sisällä keskustasta oli 250-500 euroa (netti, vesi ja sähkö kuuluivat useimmiten hintaan).

Kuumentuneet vuokramarkkinat houkuttelevat myös ikävä kyllä huijareita, joten jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä. Mene aina paikan päälle tsekkaamaan huone ennen kuin annat rahaa kenellekään. Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa aina tehdä, vaikka kaikki vuokranantajat eivät halua sitä antaa, vaan vuokraavat pimeillä markkinoilla verojen välttämiseksi. Minulla ei ollut mitään ongelmia vuokranantajani kanssa eikä ollut kavereillakaan – yksittäisiä pienten korjaustarpeiden ”unohtamisia” lukuun ottamatta.

Lissabonissa on toimiva ja luotettava metrojärjestelmä, vaikkakin aina silloin tällöin jokin linja ei kulkenutkaan. Sen sijaan bussit eivät ole kovin luotettavia, itse kuljin kouluun bussilla ja aikataulut olivat vain suuntaa antavia. Suosittelen siis etsimään huoneen tai asunnon kävelymatkan päästä metropysäkiltä.

Lissabonilaiset talot on rakennettu Portugalin kesää ajatellen – talvi on kuitenkin kylmä ja kostea, eikä taloissa ole lämmitystä. Suosittelen ostamaan poislähtevältä vaihtarilta pienen sähköpatterin ja ottamaan villasukat mukaan.

Yliopistolla on asuntoloita jonkin matkan päässä keskustasta, joiden hintataso on erittäin hyvä. Niitä kannattaa harkita, jos on valmis asumaan hieman kauempana. Info asuntoloista ja sinne hakemisesta tuli marraskuussa sähköpostitse yliopistolta.

Opiskelu ja opetus

Helmikuussa alkavat kurssit kestävät koko lukukauden touko- ja kesäkuun vaihteeseen asti. Lähes kaikilla kursseilla oli 4 tuntia luentoja viikossa. Tästä johtuen parin tunnin hyppytunteja on paljon. Onneksi kampuksella on kiva iso sisäpiha terasseineen ja kahvila. Opiskelijalounas maksaa 2,60€ ja tarjolla on aina myös kasvisruokaa. Lomaa oli karnevaalina ja pääsiäisenä. Arvosteluasteikko on 0-20 ja ensimmäinen hyväksytty arvosana on 10. Arvosanoista käydään kovaa kilpailua, sillä niiden perusteella haetaan niin maisteriopintoihin kuin ensimmäiseen työpaikkaankin. Opiskelijat eivät käy töissä opiskelun ohella.

Läsnäolopakkoa ei tosin ollut paitsi kielten kursseilla ja amerikkalaisen vierailijaprofessorin pitämällä Elements of Journalism -projektityökurssilla. Suosittelen ottamaan portugalin kielen ja kulttuurin alkeiskurssin, se sisältää paljon hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa kaupungista, kulttuurista ja historiasta eikä koko aikaa vietetä luokkahuoneessa. Tämän lisäksi valitsin markkinoinnin peruskurssin, viestinnän sosiologiaa sekä mainonnan projektikurssin. Ne vastasivat melko hyvin odotuksiani.

Opetus oli suomalaiseen soveltavaan ja omaan ajatteluun nojaavaan yliopisto-opetukseen verrattuna melko perinteistä. Professorin asemaa tulee kunnioittaa ja suurin osa luennoista menee proffan puhuessa luentosalin edessä. Muutama virkistävä poikkeus tästäkin tosin oli! Osa professoreista painottaa keskustelevampaa otetta. Toisaalta taas jokaisen markkinoinnin kurssin luennon aluksi professori tenttasi järjestyksessä läsnäolijoilta edellisen luennon asiat. Lähes jokaisella kurssilla oli joitain välitöitä tai ryhmätöitä, joita edistettiin lukukauden aikana. Ryhmätöiden rakenne ja toimintatavat oli melko tiukkaan määritelty ja se tuntui välillä turhauttavalta, kun on tottunut suomalaiseen ’tässä on ongelma, ratkaiskaa’ -tapaan tehdä ryhmätöitä.

Kurssit eivät tästä määrätystä luonteesta johtuen tuntuneet erityisen haastavilta, mutta aikaa artikkelien lukemiseen ja ryhmätöiden tekemiseen kului jonkin verran. Tentit ovat hyvin perinteisiä: termien määrittelyä, lyhyitä esseitä ja monivalintoja. Niissä ei painotettu laajojen kokonaisuuksien osaamista vaan ennemmin esimerkiksi kahden koulukunnan vertailua aiheen X ympäriltä. Portugalinkielisillä kursseilla tentit olivat portugaliksi, mutta niihin sai vastata englanniksi. Se jäi mysteeriksi miten portugalia osaamattomat vaihtarit vastasivat portugalinkielisten kurssien tentteihin.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Lissabon on länsieurooppalaiseksi pääkaupungiksi halpa. Tietysti pahimpia turistikortteleita kannattaa välttää, jos ei halua maksaa liikaa huonosta laadusta. Kahvilassa espresso maksaa n. 60 senttiä, baarissa pieni olut n. 1 euron ja ruokakaupassa 1,5 litraa vettä 25 senttiä. Hanavesi on ihan juotavaa, mutta makuun tottumisessa kesti aikansa. Hyvän kolmen ruokalajin lounaan saa kympillä, kuten manikyyrinkin. Ruokakaupoista Lidl ja hypermarketit kuten Continente ja Pingo Doce ovat halvimmat. Kasvisruoka- ja vegaanitarjonta laajenee koko ajan.

Vuokrasimme useamman kerran auton ystäviemme kanssa ja sen päivävuokra oli 25-40 euron välillä päivän tai parin varoitusajalla. Tunnin ajomatkan päässä Lissabonista on paljon upeita paikkoja, suosittelen auton vuokraamista. Liikennekään ei ollut yhtään niin paha kuin ensiksi ajattelin, kunhan pysyi poissa historiallisesta keskustasta. Portugali on viinimaa eli hinnat ovat opiskelijaystävälliset – kannattaa myös käydä tutustumassa viinitarhoihin Lissabonin ulkopuolella.

Itse hankin WTF-nimisen kännykkäliittymäni ESN:n kautta, sillä sen sai saman tien heidän toimistoltaan mukaan aktivoituna. Yksi giga nettiä kuussa on hieman alle kympin ja investoimalla pari euroa lisää saa lisää nettiä. Rajaton netti on paljon kalliimpaa kuin Suomessa, mutta wifejä on melko hyvin saatavilla. Suosittelen muutenkin tutustumaan ESN Lisboan toimintaan, he auttavat kaikissa käytännön järjestelyissä ja ongelmissa sekä järjestävät paljon tapahtumia. Lähes kaikki vaihtokaverini saivat esimerkiksi apua huoneen hankkimiseen heidän kauttaan.