Vaihtokertomus, Fudan University, Kiina, syyslukukausi 2018

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Tiesin jo varhain opintojeni aikana, että haluan Aasiaan vaihtoon. Minulle vaihtokohteeksi valikoitui Manner-Kiina, sillä en ollut käynyt siellä aiemmin ja olin todella kiinnostunut kiinalaisesta kulttuurista ja maan omintakeisesta oikeussysteemistä. Lisäksi Kiinaan on oikeustieteellisen tiedekunnan omia vaihtopaikkoja verrattain paljon, joten vaihtoehtoja oli runsaasti.

Kiinaan lähtiessä alkubyrokratiaan kuluu jonkin verran aikaa ja hyväksymiskirje Fudanin yliopistosta tuli puolisentoista kuukautta ennen vaihdon alkamista. Hyväksymiskirjeen jälkeen pitää vielä hakea opiskelijaviisumia Kiinan konsulaatista sekä luonnollisesti hankkia matkavakuutus sekä uusia mahdolliset rokotteet. Näiden lisäksi yksittäisin tärkein asia ennen Kiinaan lähtöä on VPN-applikaation lataaminen niin puhelimelle, tietokoneelle kuin muillekin elektronisille laitteilla, muutoin ei pääse käsiksi Googlen tai Facebookin palveluihin lainkaan.

Asuminen

Fudanin yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijoille asumisvaihtoehtoja yliopiston kampukselta, mutta dormitorio täyttyy todella nopeasti. Varsinkin syyslukukaudelle kampuksen huoneita on todella vaikea saada, keväällä käsittääkseni huoneen saaminen on huomattavasti helpompaa.

Itse en saanut vaihtoni ajaksi kampukselta huonetta ja päädyin lopulta asumaan Shanghain keskustaan kolmen muun Fudanin vaihto-opiskelijan kanssa. Vaikka Kiinan vuokramarkkinoille lähteminen jännitti aluksi paljon, löysimme mukavan ja luotettavan vuokravälittäjän, jonka avulla löysimme meille mieluisan asunnon hyvältä paikalta siististä kerrostalokompleksista. Suurin osa kurssikavereistani asuikin ensimmäisen viikon hostellissa ja etsi sieltä käsin asunnon. Asuntoa etsiessä kannattaa pysyä rauhallisena ja kertoa välittäjälle aluksi hieman alempi budjetti kuin todellisuudessa on, jotta myöhemmin on neuvotteluvaraa. Hinnat asunnoissa ovat lähes aina neuvoteltavissa ja vuokra-ajat sovittavissa. Parhaimmat ehdot saa, jos vuokraa koko asunnon eikä vain yhtä huonetta, eli suosittelen lämpimästi etukäteen mahdollisuuksien mukaan tutustumaan muihin vaihtareihin esim. facebookin ryhmien kautta. Vuokra-asuminen Kiinassa on paljon halvempaa kuin Helsingissä ja avaimet haluamaansa asuntoon voi saada heti seuraavana päivänä näytön jälkeen. Asuntoa etsiessä kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, sillä markkinoilla liikkuu paljon huijareita ja asuntojen kunto vaihtelee.

Eläminen Kiinassa on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa ja päivittäisessä elämässä pärjää hyvinkin pienellä budjetilla, täyden aterian saa helposti alle eurolla. Vaikka Shanghai on maailman suurimpia kaupunkeja, se on todella turvallinen kaupunki, jossa ei tarvitse pelätä oman turvallisuutensa puolesta yhtään. Koska Shanghai on niin suuri, sieltä myös löytää mitä tahansa, vanhoja perinneruokaravintoloita ja tanssijuhlia puistossa, huippumoderneja pilvenpiirtäjiä sekä toisaalta joka viikonloppuna järjestettävät avioliittomarkkinat. Shanghaissa on aina tekemistä, eikä aika käy koskaan pitkäksi. Mikäli koti-ikävä iskee niin kaupungista löytyy myös aktiivinen suomalainen ekspattiyhteisö sekä todella runsaasti länsimaisia ravintoloita.

Opiskelu

Yliopisto lähettää hyväksymiskirjeen mukaan todennäköisen listan tulevista kursseista. Kurssivalinnat tehdään kuitenkin vasta paikan päällä, kun rekisteröidytään Fudanin opiskelijaksi ja kurssit saattavat elää vielä muutaman ensimmäisen viikon aikana, sillä yliopiston omat opiskelijat saavat vielä silloin valita ja pudottaa kursseja pois lukujärjestyksestään. Mikäli kurssien tai niiden määrän kanssa tulee mitään ongelmia, kannattaa mennä suoraan Fudanin vaihtokoordinaattorin kanssa juttelemaan. Meille kerrottiin alun perin, että kurssivalikoimasta saisi ottaa vain tietyn määrän tietyntasoisia kursseja, mutta tämä on kuitenkin lähes aina neuvoteltavissa. Itse halusin vaihtoni aikana matkustella mahdollisimman paljon, joten valitsin kurssini niin, että minulla oli luentoja maanantaista keskiviikkoon ja matkustelinkin usein ympäri Kiinaa loppuviikon.

Itse suoritin vaihtoni aikana pelkkiä paikallisen LLM-ohjelman kursseja, jotka kaikki sisällytän omaan maisteritutkintooni valinnaisina kursseina. Kurssit olivat poikkeuksetta kooltaan pieniä ja opetus vaihteli hyvin intensiivisestä keskustelukurssista aina kalvosulkeisiin, jossa käytiin läpi yksittäisiä pykäliä. Opetuksen laadun todella suurien erojen vuoksi kannattaa hyödyntää mahdollisuus vierailla eri luennoilla ensimmäisten viikkojen aikana.

Suoritin vaihtoni aikana kuusi kurssia, joista viidessä oli tentti ja yhdessä laaja kotiessee. Osalla kursseista oli läsnäolopakko ja muutamilla kursseilla kävimme ekskursioilla paikallisissa asianajotoimistoissa, mikä oli todella mielenkiintoista. Kaikki tentit olivat kahden päivän sisällä lukukauden lopuksi ja niistä selvisi helposti, kunhan kävi luennoilla ja kertasi käydyt asiat ennen tenttejä. Kurssit olivat minusta todella kiinnostavia ja opin niissä paljon, mutta lopputentit ja esseet tuntuivat helpoilta Helsingin yliopiston vastaaviin verrattuna.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Kiinassa puhutaan keskimäärin todella huonosti englantia. Mikäli harkitset hakevasi Kiinaan vaihtoon, kiinan kielen opiskelu kannatta aloittaa mahdollisimman pian. Kielikeskuksen kautta pääsee Konfutse-instituutin laadukkaille kiinan kielen kursseille, suosittelen lämpimästi käymään ainakin muutaman peruskurssin ennen lähtöä. Mikäli kiinan opiskelu on jäänyt vähemmälle, kannattaa ladata esim. duolingo-applikaatio puhelimelle ja pelata sillä, kunnes ainakin perustervehdykset ja numerot ovat hallussa. Arkielämä Kiinassa on huomattavasti hauskempaa, mikäli on opiskellut edes hieman kiinaa. Kiinalaiset keskimäärin ovat äärimmäisen ystävällisiä ja auttavat lähes missä tahansa, kunhan kuulevat pari sanaa omaa äidinkieltään.

Kiinassa paikallisten elämä pyörii Wechat-sovelluksen kautta, joka on paikallinen Whatsapp ja paljon enemmän. Lisäksi kannattaa ladata puhelimelle ainakin mobike, alipay, taobao, eleme sekä didi chuxing. Tekniikan haltuunotto tekee elämästä Kiinassa todella helppoa ja edullista, eli vaiva jonka näet näiden käyttöönottamisessa maksaa kyllä itsensä takaisin.

Manner-Kiinan sisällä matkustelu on vaihdon aikana halpaa ja helppoa. Junia, busseja ja lentoja menee kaikkialle ja niihin voi ostaa liput erinäisten applikaatioiden avulla edullisesti. Kiinassa on valtavien kaupunkien ohella kauneinta luontoa, mitä olen missään nähnyt sekä maailman hienoimpia kulttuuriaarteita. Myös koskematon maaseutu ja ikivanhat kylät ovat kaikki todella näkemisen arvoisia.

Lyhyellä opiskeluviisumilla on mahdollista anoa enintään kahta maahantulolupaa ensimmäisen maahantuloluvan lisäksi, nämä luvat tulee anoa paikan päällä entry-exit -viranomaisessa. Fudanin yliopistossa kansainvälinen toimisto auttoi näissä byrokratia-asioissa ja itse prosessi oli todella helppo ja vaivaton. Jos kuitenkin haluaa välttää ylimääräiset byrokratiahässäkät vaihdon aikana, helpointa on matkustella ympäri Aasiaa ennen vaihtoa tai vaihdon jälkeen.

Lukukauteni vaihdossa oli ehdottomasti paras yksittäinen kokemus opintojeni aikana, suosittelen vaihtoon lähtemistä lämpimästi! Vaihtokohteena Kiina on sekoitus jännittävää ja turvallista, vanhaa ja modernia sekä sekasotkua ja järjestystä. Vaihdon aikana tulee väistämättä vaikeita päiviä ja yksinäisiä hetkiä mihin tahansa lähtisikään, mutta en vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta. Muihin vaihtokohteisiin nähden Kiina vaatii hieman enemmän vaivaa joissain asioissa, mutta vaiva on ehdottomasti kokemuksen arvoinen ja paljon enemmän. Mikäli etsit seikkailua ja haluaisit kokea jotain totaalisen erilaista verrattuna suomalaiseen arkeen, Kiina on sinulle juuri oikea vaihtokohde.