Toulousen Université Jean Jaurèsissa, kevätlukukausi 2019

Humanististen tieteiden opiskelija

Suoritin opiskelijavaihtoni Toulousessa keväällä 2019. Vaikka olinkin tiennyt koko opiskeluaikani, että halusin vielä jossakin vaiheessa suorittaa opiskeluvaihdon ulkomailla, lähteminen jännitti minua hyvin paljon ja mitä lähemmäs lähdön hetki tuli, sitä enemmän emmin, jos olin tehnyt oikean valinnan. Onneksi aika osoitti, että olin. Opiskelijavaihtoni Toulousessa on ehdottomasti yksi elämäni parhaista kokemuksista, josta riittää muisteltavaa varmasti koko loppuelämäksi.

Ennen lähtöä

Olin kuullut jo ennen lähtöäni kauhutarinoita ranskalaisen byrokratian vaikeudesta, joten osasin varautua tulevaan jo kotimaassa. Ennen lähtöä tilasin maistraatilta syntymätodistuksen ja kävin ottamassa passikuvia, sillä olin kuullut, että niitä saattaisi tarvita. Syntymätodistustani en koskaan tarvinnut, mutta passikuvaa kysyttiin niin opiskelija-asuntolaan rekisteröityessä kuin matkakorttia hankkiessa. Vaikka passikuvia toki voi ottaa kohteessakin, asioita helpotti, että sen oli hoitanut jo etukäteen. Ensimmäisen kuukauden aikana tuli täytettyä lomaketta jos toistakin ja kiikutettua niitä eri toimistoihin ympäri kampuksen, mutta henkisesti etukäteen valmistautuneena se ei tuntunut liian raskaalta. Ranskalaista pankkitiliä minun ei tarvinnut hankkia, enkä vaihtanut puhelinliittymäänikään paikalliseen, sillä sain suomalaiselta operaattoriltani hyvän tarjouksen mobiiliverkon käyttämiseen EU-alueella – suosittelen lämpimästi selvittämään asiaa, sillä tämäkin säästi aikaa ja vaivaa kohdemaassa.

Asuminen

Asuin CROUS:in (eli Ranskan HOAS:in) opiskelija-asuntolassa, jossa viihdyin oikein hyvin. Lähetin asuntohakemuksen marraskuussa ja sain vahvistuksen joulukuussa. Vaikka huoneeni olikin pieni (ruhtinaalliset 9 neliömetriä) ja matka kampukselle kesti julkisilla noin 45 minuuttia, huoneeseeni sisältyi oma keittonurkkaus ja kylpyhuone ja vuokra oli erittäin kilpailukykyinen verrattuna yksityisten markkinoiden kimppakämppiin, joita myös katselin. Lisäksi asuntolassa oli helppo tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin. Muuttaessani huoneeseeni, siellä ei ollut huonekalujen lisäksi mitään, edes vuodevaatteita, joten kävin ensimmäisenä päivänä ostamassa tarvittavat tavarat keskustasta – budjettiostoksia varten suosittelen liikkeitä Midica, C’est 2 € ja Monoprix, joista löysin kaiken tarvitsemani.

Opinnot

Vaihtoyliopistoni oli Université Toulouse Jean Jaurès, jossa opiskelin Ranskan keskiaikaa ja ositaanin sekä ranskan kieltä. Suurin osa valitsemistani kursseista oli ranskaksi ja alkujärkytyksestä huolimatta ymmärsin opetusta luento luennolta paremmin. Luennoitsijoille kannattaa ilman muuta mainita, mikäli ranskan kielitaito ei ole aivan sujuva ja tiedustella vaihtoehtoisista tavoista suorittaa kurssi – itse sain korvata erään kurssin lopputentin esseellä, jonka koin itselleni vähemmän stressaavaksi vaihtoehdoksi. Vaikka yliopistolta sanottaisi mitä, luennoilla kannattaa alkaa käydä jo ensimmäisen viikon aikana ennen kuin kursseille on saanut virallisesti ilmoittautua. Meille vaihtoyliopiston liikkuvuuspalvelut vakuutti, että vaihto-opiskelijat ilmoittautuvat kursseille vasta seuraavalla viikolla, mutta olin kuullut, että jotkut luennoitsijat eivät enää päästäisi uusia opiskelijoita luennoilleen myöhemmin. Paikalliset opiskelijat pääsevät ilmoittautumaan kursseille ennen vaihto-opiskelijoita, ja suosituimmat kurssit täyttyvät hyvin nopeasti. Itse pääsin kaikille toivomilleni kursseille, mutta joillekin tuttavistani todettiin, etteivät he enää mahtuneet mukaan kun he yrittivät ilmoittautua myöhemmin.

Itse opiskelu oli suomalaiseen yliopisto-opiskeluun verrattuna hyvin luentopainotteista ja ainakin historian ja taidehistorian opinnoissa pidettiin tasaisin väliajoin kuulusteluja. Kieltenopetuksessa taas saatettiin pitää suullisia tenttiosuuksia ja yksi eniten jännittämistäni asioista olikin oksitaanin lopputentin suullinen osuus – joka loppujen lopuksi sujuikin leppoisasti jutellen mukavan opettajan kanssa. Jännitin koko vaihdon kovasti sitä, jos pääsisin kursseista läpi ja pelkäsin kuollakseni, että joutuisin maksamaan liikkuvuusapurahan takaisin, jos jotakin kursseistani ei hyväksyttäisi. Soimasin itseäni monta kertaa siitä, että olin ottanut itselleni liian ison palan purtavaksi suorittaessani niin suuren osan opinnoistani ranskaksi, mutta viimeisen hyvin menneen tentin jälkeen oloni oli todella helpottunut ja onnellinen. Vaikka tuhlasinkin turhan paljon aikaa kursseista stressaamiseen, näin jälkeenpäin katsottuna oli paljon palkitsevampaa haastaa itseään ja opiskella uusia, kiinnostavia asioita kuin mennä sieltä mistä aita on matalin ja suorittaa esimerkiksi pelkkiä kielikursseja.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Toulouse on hyvin elävä opiskelijakaupunki, josta tekemistä löytyy vaikka millä mitalla. Kaupungin kahviloiden, kivijalkaliikkeiden ja puistojen tutkimisen lisäksi kannattaa ehdottomasti tehdä päivä- tai viikonloppuretkiä lähialueen pikkukaupunkeihin. Junaliput opiskelijoille ovat erittäin edullisia ja voivat maksaa halvimmillaan vain euron. Näkemisen arvoisia paikkoja seudulla ovat muun muassa Albi, Carcassonne ja Pyreneiden vuoristo lukuisine vaeltelureitteineen ja laskettelukeskuksineen – jos jotakin kadun, niin sitä, etten  osallistunut yliopiston järjestämälle laskettelu- tai kajakkiretkelle vuoristoon. Jean Jaurèsin yliopistossa toimi erittäin monipuolinen opiskelijoille suunnattu kuntosali, jonka järjestämään ohjattuun liikuntaan sai retkiä lukkunottamatta osallistua ilmaiseksi ja siitä sai halutessaan jopa opintopisteitä.

Ranskaan lähtiessä on tärkeää muistaa, että maan mielenosoituskulttuuri eroaa radikaalisti suomalaisesta. Keltaliivien mielenosoitukset alkoivat Ranskan suurkaupungeissa vaihtoani edeltävänä syksynä ja jatkuivat aina opiskelijavaihtoni päättymiseen saakka. Mielenosoittajat valtasivat ison pätkän Toulousen pääkadusta joka lauantai, mikä merkitsi esimerkiksi julkisen liikenteen pysähtymistä. Mielenosoituksissa puhkesi monesti väkivaltaisuuksia, joten niiden reitille joutumista kannattaa välttää – yksi ikimuistoisimmista vaihtomuistoistani on kun jouduin juoksemaan suojaan savupommia kahvilaan! Onneksi mielenosoitukset eivät vallanneet koko kaupunkia vaan suurimmassa osassa keskustaa saattoi mainiosti viettää päivää ilman että mikään muu kuin ohi kulkevat rynnäkköasuiset poliisit muistuttivat mielenosoitusten läsnäolosta. Kannattaa kuitenkin seurata paikallista mediaa ja ainakin Toulousessa mielenosoittajien etenemistä saattoi seurata lähes reaaliajassa Snapchatin karttatoiminnon kautta.

Itselleni tuli jonkinasteisena yllätyksenä myös se, ettei Etelä-Ranskassa paistakaan aina aurinko. Varsinkin tammikuussa kelit olivat koleat ja sateiset, mutta myös sisätiloissa saattoi tulla aika kylmä, sillä useimpia ranskalaisia taloja, yliopiston luentosalit mukaanlukien, ei ole eristetty samaan tapaan kuin Suomessa. Eli paksut neuleet ja villasukat kannattaa kyllä pakata mukaan! Hellevaatteille käyttöä tulee todennäköisesti vasta vaihdon loppupuolella, mutta muuten kevät etenee ihanan nopeasti koti-Suomeen verrattuna ja aurinkokin alkoi lämmittää jo helmikuussa.

Kaiken kaikkiaan vaihtokokemus Toulousessa oli mieltä avartava ja opettavainen kokemus, jota muistelen lämmöllä. Koen, että vaihto on opettanut minulle paljon uuteen ympäristöön sopeutumisesta ja omillaan pärjäämisestä ja tietenkin sain myös uusia, ihania ystäviä. Kielitaitokin vahvistui kuin huomaamatta. Sinulla, joka olet vasta lähdössä on unohtumaton kokemus edessäsi! 🙂