Uppsala universitet, syksy 2018

Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Hain Uppsalaan Erasmus -ohjelman kautta. Sain vahvistuksen maaliskuussa 2018, että pääsen vaihtoon tulevaksi syksyksi. Viestintä Uppsalan yliopiston ja vaihtokoordinaattorin kanssa oli sujuvaa, ja sieltä sain vastauksen kaikkiin kysymyksiini vähintään kahdessa päivässä. Sopimusten lähettäminen ja allekirjoittaminen sujui hyvin myös sähköisesti, enkä kokenut siinä olevan mitään ongelmia.

Olin valinnut aluksi kursseja, jotka muuttuivat vaihdon lähestyessä. Neljäs kurssini (svensk grammatik) selvisi vasta paikan päällä, joten kursseista ei kannata panikoida, jos vaihtoon on vielä paljon aikaa. Kohdeyliopiston vaihtokoordinaattorini ilmoitti minut valitsemilleni kursseille, paitsi ruotsin kurssin ilmoittautumisen hoiti pohjoismaisten kielten koordinaattori.

Vaihto Ruotsissa oli kuulunut suunnitelmiini jo kauan, joten olin älyttömän onnellinen kun mahdollisuus siihen aukesi minulle. Ruotsin valitsin siksi, että olen aina pitänyt Ruotsista ja ruotsin kielestä, ja halusin myös päästä kokemaan uppsalalaista opiskelijakulttuuria.

Lähdön lähestyessä selvitin vakuutusasian ja opinto- ja asumistuet Kelan kanssa kuntoon. Selvitin myös, voinko käyttää puhelinliittymääni ulkomailla. Muutin tulevan asuntoni osoitteen väliaikaiseksi kotiosoitteekseni. Tein myös sähköpostiin tulleen Erasmuksen englannin kielitestin, joka tehtiin uudelleen vaihdon loputtua. Testi oli pakollinen, mutta ei vaikuttanut vaihtoon liittyviin asioihin.

Domkyrka - Uppsala universitet
Domkyrka – Uppsala universitet

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Vaihtareille on Uppsalassa muutaman päivän ajan vastaanotto, jonne kaikki vaihtoon tulevat ilmoittautuvat. Kannattaa ajoittaa saapuminen niille päiville, jolloin vastaanotto on auki, jotta asiat hoituisivat mahdollisimman helposti. Ilmoittautumisen yhteydessä sain kansion, jossa on paljon tietoa Uppsalasta sekä sain myös avaimet asuntooni. Ilmoittautumispaikassa luodaan myös tunnukset yliopiston järjestelmiin, sekä siellä voi keskustella osakuntalaisten kanssa, jotka yrittävät kaikki vakuuttaa sinut liittymään heidän osakuntaansa (nation). Kannattaa jutella heidän kanssaan ja kysellä kyseisen osakunnan toiminnasta! Vielä tässä vaiheessa ei kuitenkaan kannata valita omaa osakuntaa.

Ilmoittautumispaikasta lähti kyytejä kämpille, mutta itse saavuin isäni kanssa laivalla ja autolla, joten menimme omalla autolla asunnolleni. Minun ei tarvinnut ilmoittautua poliisille tai muullekaan viralliselle taholle saapumisestani Uppsalaan.

Asuminen

Uppsalassa on erilaisia asumismuotoja vaihtareille, ja vuokrat ovat yksityisiin Helsingin hintoihin verrattessa edullisia (kallein n. 540e). Asuntoa haetaan etukäteen lomakkeella, joka tulee sähköpostiin. Itse en saanut aluksi ollenkaan asuntoa, mutta heinäkuussa kuitenkin sain asunnon Klostergatanilta, joka sijaitsee aivan Uppsalan keskustassa. Siellä asunnot ovat käytännössä yksiöitä – rakennus on entinen hotelli. Jokaisessa asunnossa on kylpyhuone ja minikeittiö, mutta itse tein ruoan lähes aina alakerran yhteisessä keittiössä, jonka sai käyttöönsä varaamalla sinne 1 tai 2 tunnin vuoron. Klostergatanilla vaatteiden pesu kuuluu vuokran hintaan, ja pesukoneet toimivat myös varaussysteemillä. Pieni kuntosalikin löytyy! Siellä treenasin muutaman kerran viikossa aamuisin ennen koulua, sillä silloin sain lähes aina olla yksin siellä.

Uppsala universitet
Koti, Klostergatan – Uppsala universitet

Asuntorakennuksessa on yleiset tilat, jotka ovat avoinna aamusta iltayhdeksään. Yhdeksän jälkeen sieltä sammutettiin valot ja ovet lukittiin, ja työntekijät lähtivät kotiin. Tällöin meidän piti siirtyä omiin huoneisiimme, tai koko porukka yhden huoneeseen jatkamaan iltaa.

Klostergatan on rauhallinen asumispaikka. Bileissä olin usein Flogstassa, joka tunnetaan mm. Flogsta-screamista (flogstalaiset opiskelijat huutavat joka ilta klo 22.00 ikkunastaan ulos). Siellä jokaisella on oma huone ja vessa, mutta kaikki ruoanlaitto tapahtuu yleisessä keittiössä. Flogsta sijaitsee n. 3km päässä keskustasta. Muitakin asuntoja Uppsalasta löytyy!

Opiskelu ja opetus

Vaihtosopimukseeni kuului, että 75 % kursseista tulee olla omasta tiedekunnasta, ja 25 % sai olla mikä kurssi vain. Käytännössä tämä siis tarkoitti 3 kasvatustieteen kurssia ja yhtä vapaavalintaista, sillä kurssit ovat Uppsalassa yleensä 7,5 opintopisteen suuruisia. Suoritin kaksi kurssia englanninkielisestä maisteriohjelmasta Sociology of Education. Kurssit olivat todella työläitä, mutta olen iloinen, että kävin ne. Ne opettivat esiintymistä ja argumentointitaitoa englanniksi, sillä jokaisen luennon jälkeen meillä oli seminaari, jossa keskustelimme ja esittelimme pohdintojamme luentojen aiheista. Myös loppuesseistä pidimme presentaatiot.

Kolmas kasvatustieteen kurssini oli vaihtarikurssi, jossa opiskelimme ruotsalaista koulutushistoriaa ja sen nykyisiä haasteita. Tälläkin kurssilla meillä oli välitehtäviä ja loppuessee, josta pidettiin esitelmä kurssin lopuksi. Jokainen kurssilainen myös opponoi toisen opiskelijan esseen.

Svensk grammatik oli pilkuntarkkaa ruotsin kielioppia ruotsiksi. Se oli mielestäni ihanaa! Opin todella paljon uutta ruotsin kieliopista, mitä minulle ei ole suomenruotsia opiskellessani opetettu.

Arviointi on kolmiportainen: hylätty – hyväksytty – hyväksytty erinomaisesti. Opettajat olivat kaikki mukavia ja avuliaita!

Ruotsissa ei ole lainkaan sellaista opiskelijaravintolakulttuuria kuin Suomessa, vaan lounaaksi syödään eväitä. Suurin osa otti yliopistolle mukaan oman ruoan, joita säilytimme jääkaapeissa. Jääkaappeja ja mikroja löytyi joka kerroksesta. Ravintolat kyllä löytyvät joka kampukselta, mutta ne ovat tavallisen lounaan hintaisia, eli n. 10e. Kahvilatuotteet ovat edullisia, täytetyn sämpylän sai n. 3 eurolla.

Ensimmäinen jää - Uppsala universitet
Ensimmäinen jää – Uppsala universitet

Opiskelijaelämä

Uppsala on tunnettu vilkkaasta opiskelijaelämästään. 13 osakuntaa huolehtivat siitä, että tekemistä riittää jokaiselle! Osakunnat painottavat toiminnassaan eri asioita: joissakin on paljon tanssia, toisissa teatteria ja jossakin bileitä. Monissa osakunnissa on kahvila ja kirjasto sekä lounas, joka maksaa opiskelijoille n. 4e.

Vaihtareille järjestetään paljon tapahtumia orientaatioviikolla, mutta sen jälkeen vaihtarit osallistuvat uppsalalaisten kanssa samoihin juttuihin. Uppsalassa on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, ja heidät on huomioitu hyvin tapahtumissa, jotka ovat usein myös englanniksi. Toimintaa, johon itse osallistuin, oli mm. osakuntakuorojen konsertit, teatteriesitykset, yön yli kestänyt vaellus ja telttailu, sitsit, monet bileet… Tekeminen ja tapahtumat eivät Uppsalasta ainakaan lopu.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähtijöille

Tässä mieleeni tulleita yleisiä asioita Uppsalaan liittyen!

  • Asuntohakemus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti linkin saamisen jälkeen – suomalaisille ei välttämättä taata asuntoa. Itse sain ensiksi tiedon, että en kuulu asunnon saajien kiintiöön, mutta lopulta sain kämpän keskustasta. Jos asuntoa ei housing officen kautta saa, hyviä nettisivuja yksityisen asunnon löytämiseen ovat blocket.se sekä studentboet.se. Myös Facebookista löytyy ryhmiä.
  • Vaikka syyslukukausi virallisesti alkaakin vasta syyskuun alussa, orientaatio-ohjelma saattaa alkaa jo 2vk ennen koulua. Kannattaa olla aktiivisesti mukana kaikessa – aktiviisuus tuo kavereita!
  • Nationit Uppsalassa saattavat hämmentää aluksi. Kaupungissa on siis 13 student nationia (osakuntaa), jotka ovat avoinna vain ja ainoastaan opiskelijoille. Opiskelijakortti (Studentkortet) edellyttää jäsenyyttä johonkin nationiin, ja tällä kortilla saa pääsyn kaikkiin nationeihin. Lisää infoa osoitteesta https://uppsalastudentbostad.com/nationsguidenhttps://www.uu.se/en/admissions/student-life/the_student_nations/
  • Bileet ovat aina viikolla, ja lauantaisin mikään nation -klubi ei ole auki. Lemppariklubini oli Värmland perjantaisin, sekä Snerikes tiistaisin!
  • Ruotsissa kaikki toimii ja kaupasta saa samoja tuotteita kuin Suomessa, joten pakkaamisen kanssa voi ottaa rennosti. Jos jotain unohtuu, saat sen varmasti myös Uppsalasta!
  • Sociology of Education-maisteriohjelman kurssit olivat todella haastavia, ja oletettu lähtötasokin on korkea. Jos valitset tämän ohjelman kursseja, kannattaa varautua satoihin ja satoihin luettaviin tutkimussivuihin ja kirjoihin – niihin menee aikaa. Kurssit on kuitenkin mahdollista suorittaa kunnialla, ja ne antoivat todella paljon perspektiiviä koulutuspoliittisiin kysymyksiin niin Ruotsissa kuin ympäri maailmaakin.
  • Englannin osaamisella pärjää, mutta jos ruotsi vähänkin sujuu, sitä kannatata ehdottomasti käyttää! Ruotsalaiset usein vaihtavat kielen englantiin, jos huomaavat toisen puhuvan “huonoa ruotsia”, mutta tällöin kannattaa vain pyytää heitä jatkamaan keskustelua ruotsiksi. Puhumalla oppii parhaiten!
  • Uppsala on turvallinen ja hyvän fiiliksen kaupunki. Ongelmiin sain aina vastauksen ja avun nopeasti!
  • Jos valitset Uppsalan vaihtokohteeksi, on se elämäsi paras päätös 😉
Botanical garden - Uppsala universitet
Botanical garden – Uppsala universitet