Vaihtokertomus Bolognan yliopisto, syyslukukausi 2018

Oikeutieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Alkuun helpottavat sanat: vaihtoon lähtöä ei ole syytä stressata! Ja tämä pitää täysin paikkansa, vaikka seuraavissa kappaleissa esitetyistä vinkeistä saattaa päällimmäiseksi tunteeksi jäädä jännitys. Hoida ennen lähtöä kuitenkin hyvissä ajoin kuntoon kolme asiaa:

  • Asunto
  • Alustava opintosuunnitelma
  • Lennot

Näillä pääset hyvin alkuun ja helpotat kuitenkin väistämättä piilevää vaihtostressiä huomattavasti.

Pidä myös huoli, että mukanasi on passin lisäksi passikopio, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja huolehdi myös vakuutuksesi kuntoon, jotta se varmasti kattaa usean kuukauden oleskelun.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Alkubyrokratian kanssa on syytä olla tarkkana. Mitään hätää ei kuitenkaan ole, jos toimitat kaikki vaaditut asiakirjat oikeassa aikataulussa. Erityisen tärkeää on kuitenkin huolehtia siitä, että ilmoitat kaikki valitsemasi kurssit oikein opintosuunnitelmassasi ja tiedotat mahdollisista muutoksista ripeästi oikealla lomakkeella. Mikäli et päivitä kurssivalintojasi virallisella lomakkeella, on mahdollista, että kurssisuoritusten kanssa tulee mutkia matkaan etkä välttämättä saa niistä opintosuoritusmerkintää, jos lukukausi on edennyt liian pitkälle.

Ensimmäisten päivien aikana tulee sinun rekisteröityä yliopiston opiskelijaksi. Rekisteröinti tapahtuu vuoronumerolla jonottamalla. Rekisteröintiä varten kannattaa varata aikaa ja evästä, sillä jono saattaa olla usean tunnin mittainen. Vaikka odotus kuulostaakin puuduttavalta, on se erinomainen keino tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin.

Italiassa tulet todennäköisesti tarvitsemaan myös codice fiscalen eli veronumeron, jonka tosiasiassa pitäisi tulla rekisteröidyksi kohdeyliopiston toimesta, mutta joka hyvin usein saattaa kuitenkin syystä tai toisesta jäädä rekisteröimättä. Veronumero edellytetään esimerkiksi vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen, mikäli vuokranantaja ei harjoita pimeää vuokraustoimintaa esimerkiksi ottamalla omistamansa asunnon vierashuoneeseen pitkäaikaisemman vuokralaisen. Mikäli veronumeron kanssa tulee ongelmia, on tämän osalta helppo kääntyä kenen tahansa – esimerkiksi kohdeyliopiston student exchange deskin työntekijän taikka oman vuokranantajan – puoleen.

Asuminen

Asuminen Bolognassa on kallista. Hinnat vuokramarkkinoilla kyetään pitämään melko matalasta palkkatasosta huolimatta korkealla, juurikin runsaan vaihto-opiskelijoiden massan johdosta. Ehdottomasti tärkein vinkki, joka kannattaa napata muistiin oman vaihtokokemuksensa helpottamiseksi, on asunnon hankkiminen ajoissa. Tehokkaita kanavia asunnon löytämiseksi ovat muun muassa Facebook ryhmät ja Airbnb, jonka kautta myös pitkäaikaisempi vuokraaminen on mahdollista. Tämän lisäksi on olemassa useita eri verkkosivustoja, joiden kautta asuntoja pystyy etsimään. Ei ole myöskään huono idea ottaa yhteyttä paikalliseen vuokranvälitysfirmaan.

Omalta osaltani asunnon löytäminen tapahtui juurikin Airbnb:n kautta. Päätimme yhdessä samasta tiedekunnasta Bolognaan lähtevän opiskelututtuni kanssa vuokrata yhteisen asunnon, sillä yksiön löytäminen Bolognasta lienee pienoinen ihme. Kannattaakin udella omasta tuttavapiiristä, olisiko Suomesta muitakin Bolognaan lähtijöitä. Mikäli tuttuja ei tahdo löytyä, ei kannata huolestua – useat vieraan ihmisen kanssa asunnon jakamaan päätyneet vaihtokaverini olivat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja nauttivat kämppiselämästä hyvinkin paljon.

Opiskelu ja opetus

Bolognan yliopisto on tunnettu perinteikkyydestään. Tämä näkyy myös opetuksessa ja perinteiset massaluennot olivat ainakin oman vaihtokokemukseni ydin. Osalla kursseista oli suoritettavana myös ryhmätöitä, mutta enimmäkseen kurssisuorituksen sai sekä läsnäolon että tentin taikka kirjallisen työn suoritettuaan.

Lähtökohtaisesti kurssit on tarkoituksena valita jo ennen lukukauden alkua – esimerkiksi syyslukukautena kurssivalintojen pyörittely ja opintosuunnitelman tekeminen osuvat kesäkuukausille. Ei kuitenkaan kannata huolestua, mikäli kurssien valinta tuntuu ylitsepääsemättömän sekavalta tai mikäli yliopiston verkkosivujen perusteella itselleen sopivien kurssien valitseminen ei tunnu luonnistuvan. Kursseja on nimittäin mahdollista – ja joskus jopa suositeltavaa – muuttaa vielä lukukauden alun jälkeenkin. Moni kanssani samaan aikaan vaihtokokemuksen aloittavista kanssaopiskelijoista osallistuikin ensimmäisen viikon aikana lähestulkoon kaikkien kurssien ensimmäisille opetuskerroille. Näin kurssien sisällöistä sai jokseenkin kohtuullisen kuvan ja vaadittava työmäärä selkiytyi.

Kurssit vaihtelevat varmasti suuresti tiedekunnittain, ja jopa tiedekuntien eri kurssien välillä on isoja eroavaisuuksia muun muassa opetuksen laadussa ja kurssien edellyttämissä työmäärissä. Omalta osaltani kävin läpi niin läsnäolopakolliset kuin vapaamman läsnäoloseurannan alla olevat kurssit sekä kurssit, jotka olivat työtaakaltaan hyvinkin kevyitä ja taas toisaalta kurssit, joiden johdosta kirjastossa istuttiin välillä jopa yömyöhään. Kirjallisten tenttien ohella Bolognan yliopistossa ovat käytössä myös suulliset tentit, joissa kurssin professori tai hänen opetusavustajansa esittää kysymyksen, johon on vastattava suullisesti. Suullisia tenttejä ei kannata stressata liikaa, mutta on hyvä tiedostaa, että joillain kursseilla muut opiskelijat istuvat tentin aikana yleisössä. Mikäli siis kärsii suuresta esiintymisjännityksestä, kannattaa tämä pitää mielessä.

Kurssien arvostelu oli verrattain rentoa eikä kurssien suorittaminen hyvin arvosanoin ollut mitenkään turhan haastavaa. Ei kuitenkaan kannata liiakseen lohduttautua helpolla läpipääsyllä, vaan suotavaa on käyttää opiskelua varten riittävästi työtunteja.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Bologna kaupunkina hurmaa ronskiudellaan ja erilaisuudellaan. Kyse on opiskelijakaupungista, jonka illoista ei menoa ja tapahtumaa puutu. Vaikkakin opiskelijajärjestöjen järjestämiä juhlia tuntuu olevan joitakin muita vaihtokohteita vähemmän, pitävät vaihtarit itse hyvin huolta omasta ryhmäytymisestään ja illanviettojen järjestämisestä. Kannattaa siis rohkeasti tutustua muihin! Ulkona käydessään on kuitenkin hyvä pitää huolta tavaroistaan ja kaduilla liikkuessa kannattaa olla tietoinen, ettei pidä arvotavaroita taskussa. Mitään sen suurempaa turvattomuuden tunnetta ei kuitenkaan ole Bolognassa syytä kokea.

Ulkona syöminen on Bolognassa edullista ja todellakin kannattavaa. Paikallinen ragu on ehdottomasti pakko kokea ja sitä sekä muita italialaisia ruokia on syytä vaalia, sillä niitä jää kaipaamaan vaihdosta palattuaan. Ulkona syöminen on lounasaikaan niin edullista, ettei opiskelijaruokalassa käyminen tule välttämättä lainkaan eteen vaihtokokemuksen aikana. Kannattaa ehdottomasti käydä myös perinteisillä aperitivoilla, joiden jälkeen voikin siirtyä täydellä vatsalla kotiin tai jatkamaan illanviettoa paikallisiin kuppiloihin.

Viimeisenä vinkkinä – muista reissata! Italia ja Eurooppa ovat täynnä kauniita paikkoja ja Bolognasta on erinomaiset yhteydet ympäriinsä niin junalla, bussilla kuin lentokoneellakin. Hyvä sijainti kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja vaihtarikavereiden kanssa reissatessa tulee luotua ikimuistoisia muistoja ja kokemuksia.