Vaihtokertomus, Lundin yliopisto, syyslukukausi 2018

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Suunnittele. Miksi haluan lähteä vaihtoon? Millaisia tavoitteita minulla on vaihtoni suhteen? Mihin maahan ja mihin yliopistoon haluan mennä vaihtoon? Millaisia vaihtoehtoja minulla on? Entä missä vaiheessa opintojani haluan tai voin lähteä vaihtoon?

Tutustu kohteeseen. Kun olet lähdössä vaihtoon, kannattaa hankkia tietoa kohdemaasta, alueesta ja vaihtoyliopistosta. Kohdemaasta, alueesta ja vaihtoyliopistosta kannattaa hankkia tietoa, koska silloin sinulla on jonkinlainen ennakkokäsitys siitä, minne olet menossa. Samalla voit alkaa suunnittelemaan, mitä kaikkea muuta haluat ja voit tehdä vaihtosi aikana kuin vain opiskella.

Käytännön asiat. Kannattaa seurata Liikkuvuuspalveluiden ohjeita vaihtoon lähteville. Jos seuraat ohjeita, sinulta ei varmasti jää mitään tärkeitä käytännön asioita tekemättä. Kannattaa myös osallistua lähtöorientaatioon. Lähtöorientaatiossa käydään vielä yhdessä läpi, mitä käytännön asioita pitää muistaa hoitaa ja keskustellaan asioista, joita kannattaa ottaa huomioon vaihdossa. Samalla pääset tapaamaan opiskelijoita, jotka ovat lähdössä vaihtoon samaan maahan ja ehkä jopa samaan yliopistoon (kuten minulle kävi ja nykyään olemme hyviä ystäviä). Pääset myös tapaamaan vaihtaritutoreita, jotka ovat voineet olla vaihdossa samassa yliopistossa, johon sinä olet menossa vaihtoon.

Budjetti. Kannattaa suunnitella budjetti. Vaihdon aikana kuluu rahaa erityisesti silloin, jos päätät matkustella. Vaihdon aikana voi myös tulla yllättäviä kuluja, joihin kannattaa olla varautunut. Vaihtoyliopistossa ei myöskään välttämättä (luultavasti) ole UniCafen hintaisia opiskelilaravintoloita – Lundissa ei ainakaan ollut. Kannattaa ottaa huomioon myös se, että vaihdon aikana sinulla ei välttämättä ole yhtä paljon rahaa käytettävänä kuin Suomessa, jos olet tottunut tekemään töitä opintojen ohella Suomessa.

Kieli. Kannattaa tutustua paikalliseen kieleen. Jos päätät lähteä vaihtoon Lundiin, kannattaa varautua siihen, että Lundissa ja muualla Skånessa puhutaan skånskaa, jota voi olla aluksi vaikea ymmärtää. Voit valmistaa itseäsi esim. katsomalla ruotsalaisia leffoja ja sarjoja sekä kuuntelemalla paikallisradiota. Siinä vaiheessa, kun saavuin Lundiin, en saanut mitään selvää paikallisten puheesta, mutta pikkuhiljaa aloin ymmärtämään heitä.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Yleisesti asioiden hoitaminen Ruotsissa on aivan yhtä helppoa ja vaivatonta kuin Suomessa. Jos noudatat Liikkuvuuspalveluiden ohjeita vaihtoon lähteville ja noudatat ohjeita, jotka saat vaihtoyliopistolta, pärjäät varmasti – ainakin Lundissa. Lundin yliopiston vaihtokoordinaattori ja mentorit auttavat mielellään, jos on jotain kysyttävää. Vaihdon alussa, mutta myös vaihdon aikana yleisesti, olin useasti yhteydessä Liikkuvuuspalveluihin, ja myös sieltä saa apua nopeasti ja helposti. Jos on jotain ongelmia tai kysyttävää, kannattaa olla yhteydessä sekä Lundin yliopiston vaihtokoordinaattoreihin ja mentoreihin sekä Liikkuvuuspalveluihin.

Asuminen

Aikainen lintu madon nappaa. Asuntoa kannattaa alkaa etsiä ajoissa. Lund on opiskelijakaupunki, jossa opiskelija-asunnoista on kova pula. Asuntoa kannattaa etsiä sekä Lundista että Malmöstä, joka sijaitsee vain noin 10 minuutin junamatkan päässä Lundista ja juna-asemalta on lyhyt matka yliopistolle. Asuntoa kannattaa etsiä sekä yliopiston kautta että muualta. Asuntovinkkejä kannattaa kysyä myös opiskelukavereilta tai oman tiedekunnan opiskelijoilta, jotka ovat olleet vaihdossa Lundissa, sekä vaihtarituutoreilta, jotka tapaat lähtöorientaatiossa. Kannattaa myös selvittää, jos opiskelukavereita tai oman tiedekunnan opiskelijoita on tulossa Lundista takaisin Helsinkiin samaan aikaan, kun sinä olet menossa Lundiin vaihtoon. Voit kokeilla kysyä, jos voit muuttaa samaan asuntoon, jossa he ovat asuneet vaihdon aikana.

Oma asuminen. Aloin etsiä asuntoa heti, kun sain tietää, että olen päässyt vaihtoon Lundiin. Hain asuntoa LU Accommodationilta ja Blocket.se -verkkosivustolta sekä Finländare i Lund -Facebook -ryhmästä. Sain asunnon Blocket.se -verkkosivustolta. Vuokrasin AF Bostäderin opiskelija-asunnon Lundin yliopiston opiskelijalta, joka lähti reissuun vaihtoni ajaksi. Asunto oli kalustettu kaksio ja se sijaitsi aivan yliopiston lähellä. Asunnon vuokra oli melko korkea – 6000 kruunua/kuukausi. Ennen asunnon vuokraamista juttelimme useamman viikon Facebookissa ja allekirjoitin vuokrasopimuksen vasta paikan päällä.

Ei asuntoa. Vaikka sinulla ei olisi asuntoa vielä siinä vaiheessa, kun saavut Lundiin, ei kannata huolestua. Asunto järjestyy tavalla tai toisella. Osalla vaihtarikavereistani ei ollut asuntoa, mutta he löysivät asunnon paikan päältä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että voit joutua asumaan esim. hostellissa, hotellissa tai Airbnb -asunnossa muutaman viikon, jos asuntoa ei löydy heti.

Opetus ja opiskeleminen

Opiskeleminen. Opiskeleminen oli melko samanlaista kuin Suomessa. Kurssit olivat kuitenkin opintopistemääriltään suurempi ja lukemista oli enemmän. Kurssien opintopistemäärät vaihtelivat 7,5 ja 15 välillä – toisaalta kurssit kestivät koko syyslukukauden ja kurssit. Koska lukemista on enemmän, suosittelen pysymään kurssiaikataulussa. Kurssien suoritustavat olivat kuitenkin samanlaisia kuin Suomessa: ryhmä- ja paritöitä, suullisia esityksiä ja kirjallisia töitä. Vaihdon aikana pääsin kuitenkin tekemään elämäni ensimmäisen monivalintatentin ja verkkokurssin, joka osoittautui yllättävän työlääksi. Verkkokurssi tarkoitti käytännössä sitä, että kurssin aiheet piti opiskella itsenäisesti kurssin oheismateriaalien avulla ja tehdä erilaisia tehtäviä.

Opetus. Kurssit, joilla kävin, olivat vaihtarikursseja ja kurssien opetuskieli oli englanti (ruotsin kursseilla opetuskieli oli tietenkin ruotsi). Kurssien opetus- ja vaatimustaso vaihteli mielestäni aika paljon. Yhdellä kurssilla meillä oli joka viikko eri luennoitsija, joten myös kurssin opetustaso vaihteli kurssin aikana riippuen aina luennoitsijasta. Yhdellä kurssilla opettaja oli mielestäni todella vaativa, kun taas toisella kurssilla opettaja oli mielestäni jopa liiankin rento. En ollut kovinkaan tyytyväinen yhteen ruotsin kurssiin, koska opetus ei ollut mielestäni kovinkaan johdonmukaista, vaan se oli pikemminkin hieman sekavaa. Kurssin opettaja oli kuitenkin todella mukava.

Kirjastot. Kurssikirjoja oli huonosti tarjolla yliopiston kirjastossa. Ostin kaikki kurssikirjat itselleni Adlibriksen kautta ja rahaa meni suurin piirtein 200 euroa. Opiskeleminen olisi ollut vaikeaa ilman omia kurssikirjoja, koska kurssit kestivät koko syyslukukauden ja samoja kirjoja käytettiin koko kurssin ajan. Yliopiston kirjastot olivat kuitenkin hyviä opiskelupaikkoja (erityisesti SOL).

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Pyöräily. Lundissa kaikki kulkevat pyörällä ja pyörän ostaminen on oikeastaan välttämätöntä, jos haluat kulkea paikasta toiseen reippaasti ja vaivattomasti. Pyörä kannattaa ostaa käytettynä ja Lundissa on useita pyöräliikkeitä, jotka myyvät käytettyjä pyöriä. Suosittelen ostamaan pyörän mahdollisimman nopeasti, koska pyörät viedään käsistä aika lailla ensimmäisten viikkojen aikana. Käytetyt pyörät ovat kuitenkin melko kalliita niiden kuntoon nähden, mutta ne ovat halvempia kuin uudet pyörät. Käytetyt pyörät maksavat noin 100 euroa tai enemmän, kun taas uudet pyörät maksavat vähintään 200 euroa. Jos on aikaisin liikkeellä, on hyvät mahdollisuudet saada melko hyväkuntoinen käytetty pyörä kohtuulliseen hintaan!

Opiskelijaelämä. Lundissa opiskelijaelämä on todella aktiivista! Jotta pääset nauttimaan Lundin opiskelijaelämästä, sinun pitää liittyä Studentlundin ja nationin (osakunta) jäseneksi. Studentlundin jäseneksi voi liittyä Studentlundin nettisivuilla ja nationin jäseneksi liitytään paikan päällä nationin toimipisteellä. Voit liittyä minkä tahansa nationin jäseneksi – käytännössä sillä ei ole mitään väliä, minkä nationin jäseneksi liityt. Studentlundiin ja nationeihin voi käydä tutustumassa Studentlundin nettisivuilla. Studentlundilla ja nationeilla on myös omat Facebook-sivut.

Opiskelijaelämään pääsee mukaan jo ensimmäisestä päivästä lähtien, kun orientaatioviikot alkavat. Orientaatioviikkojen aikana vaihtareille ja uusille opiskelijoilla (novisch) järjestetään erilaisia aktiviteetteja kuten illanistujaisia, piknikejä, retkiä ja urheilua. Orientaatioviikkojen aktiviteetteihin myydään lippuja ensimmäisestä päivästä lähtien ja liput kannattaa ostaa heti, koska ne loppuvat nopeasti. Kannattaa siis olla ajoissa paikalla ensimmäisenä päivänä!

Muuten opiskelijat viettävät viikonloppuisin aikaa nationeiden (osakunnat) baareissa, pubeissa ja yökerhoissa, joissa voi syödä, juoda ja pelata esim. biljardia. Nationit järjestävät myös mm. illallisia, brunsseja, urheilua, speksejä ja sitsejä. Myös vaihtarit voivat työskennellä nationeiden baareissa, pubeissa ja yökerhoissa sekä olla mukana järjestämässä nationeiden tapahtumia. Speksit ja sitsit ovat meille suomalaisille tuttuja juttuja, ja sitseillä voi ostaa myös laulukirjoja – aivan kuin Suomessa!

Malmö. Malmössä järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia kuten konsertteja ja festareita. Vaihdon aikana kävin mm. Malmöfestivalenissa ja Nordisk Panorama Film Festivalenissa, jotka järjestettiin Malmössä. Malmössä on myös paljon kauppoja ja ravintoloita ja kahviloita sekä puistoja, joissa on mukava viettää aikaa. Vaihdon aikana tuli myös käytyä montaa kertaa Kööpenhaminassa, koska sinne on vain 45 minuutin junamatka Lundista. Kävimme vaihtarikavereiden kanssa myös Göteborgissa ja Helsingborissa.

Turvallisuus. Viime vuosina Ruotsissa ja erityisesti Malmössä levottomuudet ovat lisääntyneet, mutta niistä ei kannata olla huolissaan. Vaikka levottomuuksista uutisoidaan Ruotsissa päivittäin, ne eivät vaikuttaneet ainakaan omaan elämääni. Lund on rauhallinen opiskelijakaupunki, vaikka se sijaitsee Malmön vieressä. Kävimme usein Malmössä vaihtarikavereiden kanssa, mutta en koskaan tuntenut oloani turvattomaksi – kannattaa kuitenkin miettiä, missä liikkuu ja mihin kellonaikaan.

Lopuksi. Kannattaa muistaa, että vaihto on kaikille omanlainen kokemus ja vaihdon aikana saattaa tulla erilaisia tunteita ja ajatuksia – sekä kielteisiä että myönteisiä. Kaikesta huolimatta, jokainen vaihtoreissu on ainutkertainen kokemus, jonka aikana pääset oppimaan itsestäsi sekä tutustumaan itseesi ja uusiin ihmisiin, mutta myös asumaan paikallisena uudessa maassa ja kulttuurissa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että teet vaihdosta omannäköisen ja sellaisen, josta juuri sinä pidät. Ei kannata ottaa turhia paineita!