Vaihtokertomus, Vilnius University, Liettua, Syksy 2019

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Vaihto-opiskelu Vilnassa oli yksi hienoimmista kokemuksista opiskeluelämässäni. Tässä on muutama vinkki Vilnaan yliopistoon lähteville:

Ennen lähtöä

Saat hyväksymissähköpostin nopeasti sen jälkeen, kun olet hakenut opiskelemaan Vilnan yliopistoon. Sähköposti sisältää sekä hyödyllisiä linkkejä tuleville opiskelijoille että koodin, jolla pääset yliopiston sivustolle täyttämään tärkeitä asiakirjoja. On hyvä pitää koodi tallessa. Tässä vaiheessa myös alkaa kurssien etsintä. Pidä huolta, että toivomasi kurssit järjestetään sen lukukauden aikana, kun olet siellä. Kiinnitä huomiota myös opetuskieleen, osa vaihto-opiskelijoille tarkoitettuja kursseja voi olla muilla kielillä kuin englanniksi. Pidä mielessä, että Learning Agreement -asiakirjaan tulee mahdollisia muutoksia yliopistoon saapumisen jälkeen esimerkiksi aikatauluristiriitojen takia. Tässä vaiheessa myös tuutori ottaa yhteyttä sinuun, mikäli olet toivonut tuutorin apua. Tuutorin pyytäminen ei ole pakollista, mutta suosittelen tätä, sillä häneltä pystyt kysymään epäselvistä asioista.

Jokaisen vaihto-opiskelijan on pakko hankia LSP, eli liettualainen opiskelijakortti. Vaikka kaikki opiskelija-alennukset kuten matkakortin alennus jne. ovat saattavilla ISIC-kortilla, ilman LSP:tä et pysty käyttämään yliopiston tietokoneita, tarkistamaan arvosanoja, käymään yliopiston kirjastossa hakemassa kirjoja jne. Suosittelen hankkimaan LSP-kortin jo ennen saapumista Liettuaan. Ohjeita sen hankkimiseen löydät yliopiston nettisivulla.

HUOM. Vaihto-opiskelijoille LSP maksaa 6 euroa. Maksu suoraan nettisivun kautta onnistuu vain liettualaisilta pankkitileiltä. Ohjeissa lukee, että voit suorittaa maksun ulkomaalaiselta pankilta siirtämällä rahaa annetulle pankkitilille ja lähettämällä todistuksen suoritetusta maksusta annetulle sähköpostiosoitteelle. Itse tein sen seuraamalla näitä ohjeita, mutta en koskaan saanut maksun vahvistusta enkä opiskelijakorttia. Muutaman viikon odotuksen jälkeen pyysin tuutoria maksamaan LSP hänen omasta pankkitilistänsä ja itse maksoin hänelle. Suosittelen tekemään sen samalla tavalla, sillä sinun tarvitsee myös ilmoittaa osoite, minne LSP lähetetään. On kätevintä, jos kortti saapuu tuutorisi kotiin, koska on epätodennäköistä, että sinulla olisi kiinteä osoite Vilnassa ennen lähtöä. Opiskelijakorttini saapui tuutorin luoksensa muutaman päivän sen jälkeen, kun hän maksoi sen.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Suosittelen kovasti osallistumaan tutustumisviikon ohjelmaan. Sen aikana saat paljon hyödyllistä tietoa ensimmäisistä askeleista yliopistossa ja luot helposti uusia kontakteja. Tutustumisviikon aikana saat paikallisen SIM-kortin, hoidat matkakorttiin liittyviä juttuja, saat mahdollisuuden vierailla yliopiston eri kampuksilla ja osallistua opastettuun kaupunginkierrokseen.

Ennen opiskelun alkua sinun on pakko rekisteröityä valitsemillesi kursseille ja tehdä mahdollisia muutoksia Learning Agreement -paperiisi. Ohjeita siihen saat myös tutustumisviikon infosessioiden aikana. Sinun ei tarvitse ilmoittautua kaupungin asukkaaksi tai poliisille, jos olet tulossa opiskelemaan vain yhdeksi lukukaudeksi.


Opiskeluvuoden alun juhlat

Asuminen

Asumispaikkaa on hyvä etsiä ennen lähtöä. Sinulla on kaksi mahdollisuutta: asua opiskelija-asuntolassa tai vuokrata asunto/huone. Itse olin vuokramassa asuntoa aika lähellä keskustaa toisen henkilön kanssa (2 huonetta = 400 euroa, eli 200 eur per henkilö). Vuokrahinnat Vilnassa voivat olla yllättävän korkeat. Siellä on paljon Airbnb-tyyppisiä lyhytvuokra-asuntoja, mikä vaikuttaa myös muun tyyppisten asuntojen vuokraukseen. Mikäli lähdet opiskelemaan syyslukukaudeksi, on myös todennäköistä, että paikallisetkin opiskelijat ovat myös etsimässä asumispaikkoja samaan aikaan.

Toki, nykytilanteen takia hinnat ovat mahdollisesti laskeneet, kun turisteja ei tule niin paljon kuin ennen ja lyhytvuokra-asuntoja vuokrataan pidemmäksi ajaksi. Pitää huomioida, etteivät kaikki vuokraajat halua opiskelijoita vuokralaiseksi, koska niiden mielestä opiskelijat pitävät bileitä ja aiheuttavat vahinkoa asunnossa. Toisaalta on vuokraajia, joiden kohdeyleisö on juuri vaihto-opiskelijat. Ne yleensä mainostavat asuntoja/huoneita englannin kielellä. Jos haluat vuokrata asunnon/huoneen, suosittelisin tekemään etsintää Facebook-ryhmissä tai pyytämään tuutoria apua.

Toinen mahdollisuus on asua opiskelija-asuntolassa. Sen hinta on huomattavasti pienempi. Tässä pitäisi huomatta, että todennäköisesti asut yhdessä huoneessa toisen ihmisen tai jopa kahden henkilön kanssa. Se voi olla todella hauskaa. Opiskelijat, jotka asuvat opiskelija-asuntoloissa yleensä luovat tiiviimmät kaverisuhteet muiden opiskelijoiden kanssa. Jos käy näin, että et tule mitenkään toimeen huonekaverisi kanssa, on mahdollista vaihtaa huoneita, mikäli on vapoja ja paikkoja. Suurin osa opiskelija-asuntoloita on Sauletekis-alueella, mikä on noin puolen tunnin bussimatkaetäisyydellä keskustasta.

Opiskelu ja opetus

Opiskelu- ja opetustyyli Liettuassa ei poikkea paljon Suomesta. Kursseja tulee valita omasta tiedekunnasta. Toki on mahdollista ottaa kursseja muista tiedekunnista, mikäli suurin osa kursseistasi on siitä tiedekunnasta, mihin sinulla on myönnetty opiskeluoikeus.

Kursseja on erilaisia, esimerkiksi seminaarityyppisessä luennossa odotetaan, että opiskelijat osallistuvat keskusteluun, kun tavallisilla luennoilla puhevuoro on opettajalla ja opiskelijat tekevät muistinpanoja. Käymilläni kursseilla opiskelijoiden määrä oli pieni, joskus kurssille osallistui alle 10 ihmistä. Opettajat halusivat saada ilmoitusta etukäteen aina kun en voinut osallistua tunnille. En tiedä onko sama käytäntö olemassa muissa tiedekunnissa tai kursseissa, joissa on paljon osallistujia. On hyvä kysyä opettajalta, mikäli hän ei mainitse sitä itse.

Liettuassa arvosanat ovat asteikolla 10-5. Jos kurssin loppuarvosana on alle 4 tai alempi, kurssin suorittaminen on hylätty. Toki melkein aina on mahdollista käydä uusintakokeessa, mutta pitää olla tarkkana niiden päivämäärien kanssa. On myös hyvä kiinnittää huomiota lukukauden aikatauluun. Lukukaudet Liettuassa on hieman pidemmät, kuin Suomessa. Syyslukukauden tenttijakso tulee vasta uuden vuoden jälkeen ja voi kestää muutaman viikon, koska yliopistossa kokeiden välillä pakko olla vähintään päivän tauko, eikä kahta koetta saa järjestää samana päivänä. Tämä yleensä aiheuttaa aikamoisen aikataulujen säätelyn, koska eri opiskelijoilla on eri kokeita ja kaikkien aikataulut pitää huomioida.

Ekan luennon alussa opettaja yleensä ilmoittaa, mistä loppuarvosana koostuu. Yleensä se on läsnäolo/osallistuminen keskusteluun, kotitehtävät ja lopputentti. On tärkeä, että osallistut ensimmäisillä luennoilla, sillä niiden aikana saat hyödyllistä tietoa kurssista. Jos et pysty osallistumaan siihen, pidä huolta, että saat tietoa muilta opiskelijoilta.

Opettajia Liettuassa ei ole yleensä kutsuta etunimellä. Yleensä heitä kutsutaan opettajaksi, professoriksi jne.


Filologian laitoksen seinäfreskot

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Matkakortti kuukaudeksi opiskelija-alennuksella maksaa 6 euroa. Taksit ovat myös halpoja. Ylipäätänsä kaikki palvelut ovat halvempia kuin Suomessa. Asiakaspalvelualalla töissä olevat yleensä osaavat englantia hyvin. Ylipäätänsä englannin kielen osaaminen on Liettuassa korkea, paitsi vanhemmat sukupolvet useammin puhuvat venäjää toisena kielenä.

Ruoka, vaatteet, kosmetiikka ja muut tuotteet ovat aika samanhintaisia kuin Suomessa. Vilnassa on hyvä kahvilakulttuuri, niitä löytyy lähes joka kulmassa. Kahvi on halvempaa kuin Suomessa, mutta hinta riippuu myös paikasta. Lounasaterian saat keskustassa noin viidellä eurolla. Yliopiston lounas maksaa noin kolme euroa ja sieltä yleensä saa myös kasvisruokaa.

Vilna on turvallinen paikka. Toki aina on hyvää kiinnitä yleistä huomiota ympäristöösi.


Näkymä keskuskampuksen kirjastosta