Vaihtokertomus, University of Life Science Prague CZU, kevät 2020

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

En opiskellut tshekin kieltä ennen lähtöä, mutta suosittelen käymään intensiivikurssin vaihdossa. Vaihdossa on kiva osata edes hieman perussanoja ja paikalliset arvostavat, jos edes yrität puhua tshekkiä. Tshekit puhuivat yllättävän vähän tai huonosti englantia. Pärjäsin vaihdossa kuitenkin vallan mainiosti ilman paikallista kieliosaamista ja opin pakosta hieman perussanastoa. Tätä saattoi auttaa, että orientoivalla viikolla tutustuin kroatialaisiin, joiden kanssa vietin paljon aikaa. Kroatian ja tshekin kieli ovat aika samanlaisia.

Hain Erasmus Buddya Erasmus Student Networkin (ESN) kautta, joka oli minua Prahassa kentällä vastassa sekä auttoi paljon kohdemaassa askarruttavissa kysymyksissä. Hän järjesti meille illanviettoja ja kävimme mm. kiipeilemässä. Hänen kauttaan sain paremmin kosketusta paikallisiin opiskelijoihin ja heidän kulttuuriinsa. Kaikki buddyt eivät kuulemma olleet näin aktiivisia, kun kysyin muilta opiskelijoilta. ESN oli aktiivinen ja järjesti erilaisia retkiä ja tapahtumia. Suosittelen osallistumaan, sillä sitä kautta verkostoidut ja tutustut muihin vaihto-opiskelijoihin. Poikkeusaikana olisi ollut vaikea tutustua muihin ilman orientoivan viikon kontaktejani, koska mitään tapahtumia tai luentoja ei järjestetty, kun tilanne paheni. Toki ehdin tutustua myös muihin suomalaisiin vaihtareihin, jotka olivat muista Suomen yliopistoissa ja vietin myös heidän kanssaan aikaa. Pääasiassa matkustelin ja kiertelin Prahaa kuitenkin kahden kroatialaisen vaihtarin kanssa.

Orientoivalla viikolla hoidettiin käytännön asioita, kuten hankittiin paikallinen ISIC-opiskelijakortti, jonka avulla maksetaan ruokailut opiskelijaravintola Menzassa ja pystyi todentamaa opiskelijastatuksen bussilippua hankkiessa. Tällä kortilla saa myös opiskelija-alennuksia eri paikoissa.

Pakkasin koko kaudelle erilaisia vaatteita, etten olisi vierailijoideni varassa. Moni vaihtari ajatteli, että heidän perheensä vieraillessa he voivat tuoda kotoa vaatteita. Poikkeusaikana rajat menivät kuitenkin kiinni, eikä kukaan päässyt maahan. Olin hyvin onnellinen, että minulla mukanani myös kesävaatteita. Alkuvuosi oli viileä, tuulinen ja sateinen. Minulla oli veden- ja tuulenpitävä kevyt talvitakki, jolla pärjäsin mainiosti. Kenkinä oli maiharit. Maalis-huhtikuussa tuli hyvin lämmintä ja toukokuussa oli täysi kesä. Kesäkuussa tuli viileämpi ajanjakso. Tshekissä on hieman halvempaa kuin Suomessa, joten tarvittavia vaatteita ja varusteita on edullista hankkia myös paikanpäältä. Hinnat vaihtelevat alueittain ja välillä saattaa olla todella hyviä alennuksia. Poikkeusaika alensi hintoja joka asiassa: ravintolat, vaatekaupat, asuminen.

Ennen lähtöä hankin asunnon fb-asuntoryhmän kautta, tein matkustusilmoituksen suurlähetystöön sekä hankin Revolut-pankkikortin, sillä sen kautta eri valuutalla maksaminen oli edullisempaa kuin suomalaisella pankkikortillani. Minulla oli valmiina matkavakuutus sekä eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Sain ennen lähtöä sähköpostin yliopistolta, jossa oli ohjeita hoidettavista asioista ennen lähtöä. Ennen lähtöä täytyi mm. käydä täyttämässä tietoja heidän yliopistonsa informaatio systemiin (UIS).

Asuminen

Tshekeissä tulisi ilmoittautua poliisille kuukauden kuluessa ja hakea paikallisesta vakuutusyhtiöstä ilmainen, paikallisten sairaanhoitokortti (paperilappu), jossa lukee oleskelutietosi. Tämä on pidettävä mukanasi ja näytettävä saadaksesi ilmaista hoitoa, jos joudut käyttämään terveydenhuoltopalveluita. Itse en joutunut käyttämään sairaanhoitoa, mutta vain tietyissä sairaaloissa kuulemani mukaan sai englanniksi hoitoa.

Selasin alkuvuodesta ahkerasti erilaisia fb-sivuja ja -ryhmiä, joissa yksityiset ihmiset tarjosivat asuntojaan vuokralle. Sieltä asuntoni tuli vastaan vain alle kuukausi ennen lähtöä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä palstoilla liikkuu myös huijareita. Hintataso oli aika sama kuin Helsingissä. Keskustassa yksiöt ovat kalliita. Pandemia kuitenkin alensi hintatasoa hieman ja myös euro vahvistui tshekin korunaan nähden.

Asuin kampukseni (CZU) lähellä Suchdolissa omakotitalossa, joka oli jaettu kahdeksi asunnoksi. Yläkerrassa asui tshekkiläinen, nuori pariskunta, jotka puhuivat hyvin englantia. Alakerran jaoin paikallisen miehen kanssa, joka oli ollut kampuksella aiemmin töissä ja nyt piti baaria. Hän oli mukava ja avulias, aina töissä ja puhui heikosti englantia, mutta yritti kovasti. Heiltä sain paljon vinkkejä eri retkikohteista ja mistä ikinä keksinkään kysyä. Minulla oli myös vuokranantajani pyörä käytössä, joten pyöräilin paljon lähiympäristöni metsissä sekä ympäri kaupunkia. Maasto on hyvin mäkistä, joten kunto kasvaa kyllä. Tshekissä urheillaan paljon ja pyöräteitä oli valtavasti! Kaikki reitit näkee kätevästi mapy.cz -sovelluksesta.

Yllättävää minulle oli, että monessa asunnossa ei ollut lainkaan uunia. Asuntoihin monesti saattaa kuulua kuukaudessa siivoojan käynti. Kannattaa tarkistaa, kuuluuko vuokraan vesi, sähkö ja mahdollisesti kaasu.

Kampuksella oli myös asuntoloita, mutta niihin pääsi pääasiassa Euroopan ulkopuolelta tulevat sekä paikalliset opiskelijat. Niitäkin voi toki hakea, jos asunnon löytäminen muuten on hankalaa. Niissä kuulemma jaettiin huone ainakin yhden henkilön kanssa ja koko kerroksen kanssa oli yhteinen keittiö. Joissakin asuntoloissa täytyi itse hankkia kaikki keittiövälineet jääkaapista lähtien. Asuntoloiden hinnat ovat kuitenkin erittäin edullisia ja niiden varustelu vaihtelee.

Osa vaihto-opiskelijoista olivat vuokranneet yhdessä airbnb-asuntoja. Lisäksi asuntoa voi katsoa Erasmus in Prague -sivustolta, mutta ymmärtääkseni sieltä vuokrataan koko asunto ja sinun täytyisi itse löytää asuntoon kaverit. Tällaisessa asunnossa on ikävää, jos joku yhtäkkiä lähteekin pois, koska tällöin päävuokralainen on vastuussa vuokrasta.

Asunnon sijaintia miettiessä laitoin asunnon ositteen Google Maps -sovellukseen ja katsoin matka-ajan kampukselle. Siten opin hahmottamaan kaupunkia. Vaikka kartalla matkat näyttävät lyhyiltä, voi se julkisilla kestää yllättävän kauan, joten suosittelen katsomaan!

Prahassa oli turvallista liikkua ja ihmiset ovat ystävällisiä. Toki varovainen kannattaa olla ja varoa taskuvarkaita sekä huijareita. Julkinen liikenne toimii mainiosti ja aikataulut näkee kätevästi Google Maps -sovelluksen avulla. Kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin vain noustaan sisään, kuten ratikkaan tai jokerilinjojen busseihin. Lippua ei näytetä erikseen kuskille, mutta tarkastajia liikkui aika usein. Tarkastuksen yhteydessä on näytettävä myös opiskelijakortti, jos olet ostanut opiskelija-alennetun lipun. Kannattaa ostaa kuukausilippu, sillä se on edullinen. Lippuja myydään metroasemilla olevissa infopisteissä sekä lipunmyyntikoneissa. Myös Uber on edullinen ja nopea tapa liikkua.

Opiskelu ja opetus

Kampusaluetta uudistettiin ja kampuksen nimi on vaihdettu aiemmasta nimestään CULS nimeen CZU, sillä aiempi nimi tarkoitti jollain kielellä jotain epäsoveliasta. Opiskeluiden alussa hankittiin tshekkien oma ISIC-opiskelijakortti, jolle ladataan rahaa ja maksetaan ruuat Menzassa. Opiskelija-alennusta ei saanut, jos ei maksanut ISIC-kortilla. Tällä kortilla pystyi myös ostamaan kahvia ja välipaloja automaateista, joita oli runsaasti kampuksella.

CZU:ssa kursseille piti ilmoittautua University information systemissä (UIS) ja jos halusit eri kurssille kuin aluksi olet suunnitellut, sinun on kysyttävä asiaa omalta opinto-ohjaajalta. Opettajat ovat aika tarkkoja siitä, onko sinulla oikeus olla ja suorittaa kurssia. Jos kuitenkin UISsissa on oikeus, ei ongelmaa ole. Yllättävän montaa kurssia ei järjestettykään ja siksi itsekin jouduin tekemään suunnitelmani uusiki.

Opetus CZU:ssa oli laadukasta, mutta vaativuus vaihteli paljon eri kursseilla. Arvostelu oli mielestäni kuitenkin löysempää kuin Suomessa. Aikataulut olivat aika rentoja. Kurssit olivat itselleni helppoja, sillä minulla on jo laaja osaaminen alasta. Arvosteluasteikko on 1-4, jossa 1 on paras ja 4 hylätty. Tämä on ihan hyvä tietää, ettei tule turhia sydämen tykytyksiä arvosteluja saadessa.

Kursseilla oli pääasiassa vaihto-opiskelijoita, sillä paikalliset eivät opiskelleet englanniksi. Tässä lienee osasyy heikkoon englannin osaamiseen. Toki poikkeuksiakin on. Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan englannin kielen osaamisestaan.

Pandemian vuoksi yliopisto meni nopeasti kiinni, eikä etäopetusta järjestetty. Nyt tilanne on varmasti erilainen. Kurssit suoritettiin tekemällä erilaisia tehtäviä, esseitä ja tenttejä Moodlessa. Käytännöt erosivat kuulemani mukaan kuitenkin eri kampuksilla.

Kampuksella on myös oma liikuntakeskus, jossa on edullista urheilla ja käytännöllistä, jos asuu lähellä tai on luentoja. Liikuntatunneille saattoi päästä mukaan kysymällä. Minä esimerkiksi kävin uimassa uimatuntien aikaan ilmaiseksi, mutten käynyt kurssia. Kurssi oli täynnä ja kysyin lehtorilta, voinko vain tulla mukaan. Sain samalla vinkkejä uimatekniikkaa harjoitellessani.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Käteistä tarvittiin monessa paikassa ja varsinkin opiskelijakortille arvoa ladatessa. Pandemian vuoksi korttimaksu kuitenkin yleistyi. Jos ISIC-kortille jäi arvoa, sen pystyi lopuksi hakemaan takaisin toimistosta.

Matkustelu Tshekissä on edullista mm. Regiojetillä. Regiojet on suositumpi kuin Tshekkien oma rautatie České dráhy. Prahasta on lyhyt matka ympäri Eurooppaa, joten jos tilanne sallii, kannattanee matkustella.

Poikkeustilanteen vuoksi lähes joka paikassa oli maskipakko ja tätä valvottiin poliisien toimesta aktiivisesti. Määräyksiä kannattaa seurata ja totella tarkkaan. Suomen Tshekin suurlähetystö päivitti aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja nettisivuillaan tilanteesta, joten kannattaa seurata heitä. Myös yliopisto ja ESN:n vapaaehtoiset pitivät tieotuksesta huolta.