Vaihtokertomus, Sungkyunkwan University, syksy 2023

Farmasian tiedekunta

Olin käynyt ensimmäisen kerran Etelä-Koreassa kesäkuussa 2022 lomalla, ja ihastuin maahan ja pääkaupunkiin tosi paljon. Päätin silloin, että haen maisterivaihtoon Seouliin syksyksi 2023. Haku alkoi syksyllä 2022, ja onnekseni minut valittiin vaihtoon. Etelä-Korea on hyvin suosittu kohde ja kilpailu paikoista voi olla kova. Motivaatiokirjeeseen kannattaa panostaa ja keskiarvosta pitää huolta, jotta se täyttää vaaditun rajan.

Etelä-Koreassa farmasian tiedekunta (ja myös lääketieteellinen sekä oikeustieteellinen) on suljettu vaihto-opiskelijoilta, eli tiesin jo hakuvaiheessa, etten voi suoraan suorittaa farmasian kursseja. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä pystyin ottamaan sellaisia kursseja valinnaisiksi, jotka tukevat maisterintutkielmaani. SKKUlla on kaksi kampusta, yksi Seoulissa pääkaupungin sydämessä ja toinen Suwonissa, noin tunnin ajomatkan päässä Seoulista. Suwonin kampus on painottunut luonnontieteisiin, eli siellä sijaitsee esim. kaikki insinöörilinjat, lääketieteellinen, farmasia jne. Itse kuitenkin suoritin opintoni Seoulin kampuksella, sillä valitsin lopulta sellaiset kurssit, jotka sijoittuivat Seoulin kampukseen.

Ennen vaihtoa

Jo ennen vaihtoa kannattaa hoitaa muutama asia, jotta saapuminen ja arki Etelä-Koreassa alkaisi mahdollisimman sujuvasti.

Lataa ainakin nämä seuraavat sovellukset:

  • Papago à kääntämiseen tarkoitettu sovellus, sillä Google kääntäjä ei ole kovin hyvä korean kielessä
  • Kakao Map à Google Maps ei toimi Etelä-Koreassa, joten karttasovellusta joutuu käyttämään hyvinkin ahkerasti
  • Naver Map à Sama kuin Kakao Map, mutta eri yritys
  • Xe à Valuutanmuunninsovellus, toimii myös offline tilassa
  • com à junaliput Korean sisällä matkustamiseen, esim. Busaniin, edullisesti täältä
  • Kingo-M à SKKUn oma sovellus, joka toimii opiskelijakorttina.

Suosittelen vahvasti hankkimaan paikallisen sim-kortin, jotta netti on käytettävissä jatkuvasti. Itse tilasin oman sim-kortin Chingu Mobile -yrityksen kautta, ja se toimi tosi hyvin koko vaihdon aikana. Valitsin noutopaikaksi Incheonin lentokentän, ja sainkin sim-kortin aktivoiduttua heti lentokentällä.  Heillä on myös nykyään eSim mahdollisuus, jolloin fyysisen sim-kortin kanssa ei tarvitse säätää ollenkaan. Sim-kortin hinta oli perusnetillä 5 kuukaudelle yhteensä n. 70e. Vinkkinä, että Suomessa kannattaa oma liittymä laittaa tauolle tai vaihtaa johonkin edullisempaan liittymään (esim. itse siirryin normaalista liittymästä Telia Dot liittymään, jossa oli kuukausihinta 8e). Jokainen säästetty euro on opiskelijana kotiinpäin. 😊

Etelä-Koreassa pärjää aika hyvin maksukorteilla, eikä käteistä tarvitse niin paljon. Visa Electron ei toimi Etelä-Koreassa eli jos sellainen kortti sattuu löytymään, kannattaa ennen lähtöä päivittää toiseen esim. Visa Debit tai/ja Visa Credit. Minulla oli mukana sekä Visa Debit että Visa Credit kortit OP:lta ja ne toimivat moitteettomasti. Suosittelen kuitenkin hyvin vahvasti avaamaan ja tilaamaan Wise-yrityksen maksukortin, sillä siinä valuutankerroin on tosi paljon parempi kuin muilla pankeilla. Itse en tajunnut tätä tehdä ennen vaihtoa, ja monesti harmitti varsinkin isompia ostoksia tehdessä, miten paljon olisin säästänyt. Eli vahva suositus tälle, monet vaihto-opiskelijat käyttivät tätä korttia. Kortti tulee myös tarpeeseen, kun/jos matkustaa muihin maihin kuten Japaniin, Taiwaniin jne. Huom! Kortilla maksaessasi maksa aina paikallisella valuutalla eli KRW.

Etelä-Koreassa lentokentällä kannattaa heti käydä ostamassa itselleen kioskista (GS25, CU, SevenEleven) T-money card eli matkakortin julkista liikennettä varten. Matkakortin voi ostaa ja ladata vain käteisellä. Arvon lataus onnistuu joko kioskeista tai sitten metroasemilla olevista koneista. Tämän takia käteistä kannattaa vaihtaa hieman jo Suomessa niin pääsee heti sitten ostamaan matkakortin perillä. T-money card käy kaikkiin kulkuneuvoihin sekä myös Etelä-Koreassa muihin kaupunkeihin, eli voit siis samalla kortilla matkustaa myös Busanissa metrolla ja bussilla.

Matkavakuutusta kilpailutin ahkerasti eri yrityksillä ja päädyin lopulta ottamaan Turvan matkavakuutuksen. Erillistä matkatavaroiden vakuutusta en tarvinnut, sillä se sisältyi kotivakuutukseeni.

Rokotukset kannattaa hoitaa ajoissa ottamalla yhteyttä YTHS:ään. Siellä on erillinen lomake, joka on tarkoitettu matkustaville opiskelijoille. Rokoteohjelman ja reseptit saa nopeasti. Kaikkia rokotteita ei tarvitse ottaa, mutta suosittelen ainakin hepatiittirokotteet hoitamaan kuntoon ennen matkaa.

Saapuminen ja ensimmäisten viikkojen tunnelmat

Saavuin Etelä-Koreaan 21.08.2023. Lensin suoraan Helsingistä Finnairilla, ja matka kesti 12h. Lentoliput ostin keväällä, ja niihin upposikin lähemmäs 1000e. Suosittelen seuraamaan lentojen hintoja esimerkiksi Google Flights -sivuston kautta, johon saa kätevästi laitettua lähtöpäivän ja kohteen, jonka jälkeen sivusto aina ilmoittaa sähköpostilla kun hinnat laskevat tai nousevat. Hyvällä tuurilla lentolippuja voi saada 500-700e, jos ottaa välilaskulla esim. Saksassa tai Ranskassa. Itse ostin sekä meno- että paluulipun samalla.

Etelä-Koreassa on elokuussa vielä kesä ja vastassa olikin hyvin lämmin ja kostea sää. Etelä-Korean päälentokenttä on Incheonissa, joka on noin tunnin matkan päässä Seoulista. Incheonista pääsee Seouliin metrolla, mutta suosittelen hyvin vahvasti ottamaan lentokenttäbussin, sillä metroa joutuu hyvin todennäköisesti vaihtamaan, jotta pääsee omaan määränpäähän. Incheonin lentokentältä SKKU:lle pääsee suoraan bussilla 6011, joka lähtee lentokentän edestä. Bussilipun saa ostettua kätevästi suoraan lentokentällä tiskiltä kertomalla, että määränpäänä on esim. SKKU. Bussilippu maksoi n. 12e. Matka kestää noin 1h 15min. Bussikuskit ovat hyvin avuliaita, kantavat matkalaukut bussiin ja sieltä pois. Nämä lentokenttäbussit ovat hyvin väljiä, saa rauhassa istua ja katsella maisemia. Metrolla pääsee määränpäähän myös, mutta matka kestää melkein 2h ja välissä joutuu vaihtamaan toiseen metroon. Lisäksi metrot ovat yleensä hyvin täynnä eikä istumapaikkaa välttämättä saa. Metromatka kustantaa n. 3,5e.

Meillä oli SKKUssa orientaatio vain yhden päivän, 22.08. Orientaatiopäivänä yliopiston oppilaat ja opettajat esittelivät koulun historian, jonka jälkeen oli yliopiston klubien musiikki- ja tanssiesityksiä. Näiden jälkeen lähdimme kiertelemään kampusta yhdessä, ja sen jälkeen oli tervetuliaisjuhlat ravintolassa, joihin oli vapaaehtoinen osallistuminen pienellä summalla.

1. Yliopiston klubin musiikkiesitys orientaatiopäivänä 2. Kotikatu 3. Tervetuliasillallinen orientaatiopäivän päätteeksi

 

Koska olin jo käynyt Seoulissa kerran aikaisemmin, oli kaupunki minulle ennestään jo vähän tuttu. Olin vaihdosta todella innoissani, ja ensimmäiset viikot menivätkin ihmettelemässä, että asunko todellakin Seoulissa? Kaikki oli mielenkiintoista ja jännittävää. Olen itse aika joustava ja helposti sopeutuva ihminen, joten minulle ei tullut kulttuurishokkia tai vaikeuksia sopeutumisen kanssa. Integroiduin aika nopeasti ja tein paljon joka päivä. Tiedän kuitenkin, että monille vaihtareille ensimmäiset viikot voivat olla vaikeita, sillä kaikki on uutta, ne tutut rutiinit puuttuvat ja esimerkiksi ruokailu voi olla hankalaa, kun ruoka on tosi erilaista verrattuna Suomeen. Kannustankin rohkeasti heti tutustumaan muihin vaihtareihin ja huonekaveriin, ja myös tutustumaan kaupunkiin itsenäisesti.

Arki kohteessa

Arki Seoulissa oli minulla aika erilainen kuin arki Helsingissä. Vietin yllättävän paljon aikaa kampuksella toisten opiskelijoiden kanssa, mikä oli tosi kivaa vaihtelua. Sai kokea sellaisen mukavan kampuselämän, mitä ei ehkä Suomessa ole niin kokenut, kun läsnäolo ei yleensä luennoilla ole pakollinen. Yleensä päivät menivät niin, että aamupäivisin oli jokin luento, jonka jälkeen menin syömään lounaan koulun ruokalaan.

Lounas oli hyvin edullinen, noin 3,7e ja aina tosi herkullista! Lounaan jälkeen joko jatkoin matkaa toiselle luennolle tai koulun kirjastoon (josta on ihanat näkymät Namsan Towerille!) tekemään palautettavia tehtäviä. Iltapäivästä lähdin aina tekemään jotakin muuta johonkin toiseen naapurustoon Seoulissa.

SKKU kampus sijaitsee siis Hyehwassa, ja en sinänsä viettänyt

Kampuksella oli edullisia ruokaloita, joista sai tosi hyvää ruokaa. Annos maksoi yleensä 3-4e. Kuvissa muutama esimerkki minkälaisia ruokia oli tarjolla. Kimchiä oli aina lisukkeena.

paljon aikaa tällä alueella vaan lähdin jonnekin toiseen naapurustoon joko kahvilaan, ravintolaan, museoon, katsomaan nähtävyyksiä tai osallistumaan johonkin kulttuuritapahtumaan. Seoul on valtava miljoonakaupunki, jossa on koko ajan jotakin meneillä. Vaihdoin aikana kävin esimerkiksi katsomassa huikean drone esityksen, ison ilotulitusshown (jota oli paikalla katsomassa yli miljoona ihmistä) sekä pesäpalloa. Pesäpallo on tosi iso juttu Etelä-Koreassa, ja suosittelen ehdottomasti käymään yhdessä pelissä. Tunnelma on tosi railakas!

Viikonloppuisin lähdin yleensä tutustumaan muihin kaupunkeihin, ja suosittelenkin lähtemään rohkeasti muihin kaupunkeihin yksin tai kaveriporukalla. Itse kävin esimerkiksi Suwonissa, Incheonissa, Chuncheonissa, Danyanggussa, Busanissa ja Jeju-saarella.

Vaihtoyliopiston kurssit, opetuskulttuuri ja kokeet

SKKU:ssa oli ihan kivasti tarjolla englanninkielisiä kursseja, ja päädyin lopulta ottamaan neljä kurssia, jotka olivat Suomessa 6op arvoisia. Yhteensä vaihdon aikana suoritin 24 opintopistettä. Vaihdossa tein myös maisterintutkielmaani liittyviä tehtäviä Suomeen.

Näkymä kirjastosta. Taustalla Namsan Tower.

Etelä-Koreassa kurssit kestävät koko lukukauden ajan eli ne alkavat syksyllä elokuussa ja loppuvat loppukokeisiin joulukuussa. Kesken lukukauden on midterms eli välikokeet kaikissa kursseissa. Riippuen professorista, kokeet olivat joko perinteisiä paperikokeita luentosalissa tai sitten esseepainotteisia kokeita ns. open book -kokeita. Kurssivalinnat tein 17.08.2023 SKKU lähettämien ohjeiden mukaisesti. Kurssit alkoivat 28.08 viikon kestävällä add&drop viikolla, jolloin kursseja sai dropata, jos tuntui ensimmäisen luennon jälkeen, että ei ollut mielenkiintoista. Tämä käytäntö on ymmärtääkseni kaikissa yliopistoissa.

Kampusalue

Kurssien luennot, jotka itse valitsin, painottuivat ti-to välille, eli minulle jäi ma ja pe kokonaan vapaaksi.  Luennot olivat yleensä 1-2 luento per kurssi viikossa, ja yhden luennon kesto oli yleensä 3 tuntia. Kaikkiin luentoihin oli läsnäolopakko. Läsnäoloa seurattiin niin, että luentosalien ovilla oli QR-koodilukijat, joihin skannattiin oma opiskelijakortti Kingo-M apilla. Luentojen lopussa oli vielä aina nimenhuuto. Poissaoloja sai olla, mutta vain muutama ja huomioiden sen, että poissaolot voivat estää korkeimman arvosanan saamisen. Itse en kokenut läsnäolopakkoa häiritseväksi ja ihan mielellään kävi luennoilla, kun valitsi sellaiset kurssit, mitkä oikeasti kiinnosti.

Oli tavallista, että luentoja oli myöhään iltaysiin asti joissakin kursseissa, mutta minun kohdalla ei tällaista kurssia sattunut. Minulla oli sekä isoja sadan opiskelijoiden luentoja, mutta myös pieniä, 20 oppilaan luentoja. Tykkäsin itse enemmän kursseista, joissa oli pieni ryhmäkoko, sillä siinä pääsi keskustelemaan professorin ja muiden opiskelijoiden kanssa enemmän ja jakamaan ajatuksia. Esimerkiksi eräällä kurssilla professorimme vei meidät Samsungin konferenssiin, sillä hän oli puhujana siinä ja ryhmäkokomme oli pieni, mikä mahdollisti tämän. Kävimme myös muutaman kerran yhdessä syömässä professorin kanssa. Tämä oli kuulemani mukaan tavallista varsinkin maisteriopiskelijoiden kursseissa, jossa ryhmäkoot ovat väistämättä pienempiä, sillä Koreassa ei ole yleistä suorittaa maisteria.

Luennot olivat hyvin perinteisiä eli professori luennoi aiheesta ja lopuksi meillä oli aina keskustelua. Melkein kaikissa kursseissa oli tehtäviä, joita piti tehdä tai artikkeleita joihin piti perehtyä ennen seuraavalle luennolle saapumista. Oli siis hyvin tavallista, että jokaisella kurssilla oli viikottaisia palautettavia tehtäviä. Itse tykkäsin tästä, sillä se pakotti pitämään jonkinlaisesta opiskelurytmistä kiinni, mutta nämä tehtävät myös samalla valmistivat aina seuraavaa luentoa varten, jolloin luentoa oli kivempi seurata ja keskusteluun oli helpompi osallistua. En kokenut opiskelukuormaa liian isoksi, vaikka tekemistä riittikin joka viikolle. Kurssit olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja koin, että sain niistä paljon irti näiden tehtävien avulla.

Kimchin valmistusta yliopiston ruokalassa.

Opiskelujen lisäksi koulumme järjesti vaihto-opiskelijoille muutamaa muuta ohjelmaa. Kävimme esimerkiksi Everland-huvipuistossa, ja kokeilimme kimchin tekemistä koulumme ruokalassa. Lukukauden kohokohta oli yliopiston kampus festivaalit. Eli sekä syys- että kevätlukukaudella melkein kaikki yliopistot järjestävät isoja kampusfestivaaleja, joihin tulee esiintymään maan kuuluisimmat laulajat ja bändit. Festivaali on yliopiston omille opiskelijoille ilmainen, mutta myös ulkopuoliset pystyivät ostamaan lippuja. Syyslukukaudella 2023 festivaali järjestettiin Suwonin kampuksella. Oli tosi kiva kokemus, sillä moni artisti oli minulle tuttu. Festivaaleilla oli esiintymissä mm. NewJeans, Beenzino, DynamicDuo, Jaurim ja monia muita isoja nimiä.

NewJeans esiintymässä SKKU kampusfestivaaleilla.

Asuminen

Asuin vaihdon aikana yliopiston asuntolassa I-housessa (korealainen osoite 성균관로5길 67 명륜3가 종노구 서울 03073), joka sijaitsi SKKU Seoulin kampuksella. Olin onnekas, sillä asuntolan sijainti oli todella hyvä. SKKU oli hienosti järjestänyt niin, että kaikki halukkaat vaihto-opiskelijat saivat paikan asuntoloista, jos niin halusivat. Haku asuntoloihin tapahtui erikseen heidän ohjeiden mukaisesti Google Formsilla. Haku alkoi aika myöhään, heinäkuussa 2023 ja samassa kuussa tuli myös päätös. Asuin asuntolassa 21.08-25.12.2023 ja tämä maksoi 1700USD eli noin 1570e koko vaihdon ajalta, joka tarkoitti noin 400e kuukaudessa. Maksu suoritettiin kuitenkin koko könttänä ennen vaihdon alkamista.

Dormitoryn huone.

Koska asuin yliopiston asuntolassa niin ensimmäinen määränpääni Seoulissa oli lääkäriklinikka, jossa kävin ottamassa pakollisen keuhkoröntgenin tuberkuloositodistusta varten. Suosittelen hyvin vahvasti ottamaan röntgenin vasta paikan päällä Seoulissa, koska hintaero on aivan valtava verrattuna Suomeen. Röntgen maksoi Seoulissa noin 20e, kun Suomessa se maksaa 200-300e. SKKUn lähellä on monia klinikoita, jossa röntgenin voi käydä tekemässä. Itse kävin tässä paikassa: (Hyehwa Image Center) 233, Changgyeonggung-ro, Jongno-gu, Seoul (linkki Kakao Mapiin https://kko.to/HN4SnI0iYM). Menin tänne suoraan lentokentältä. Bussi pysähtyi kätevästi heti klinikkaa vastapäätä, jätin matkalaukut klinikan alakertaan ja menin ilmoittautumaan tiskille ilman ajanvarausta. Noin puolessa tunnissa kaikki oli valmista, ja kävelin tuberkuloositestilappu kourassa asuntolaan, joka olikin kätevästi vain muutaman sadan metrin päässä.

Asuntolassa jaoin huoneeni toisen opiskelijan kanssa. SKKU oli järjestänyt niin, että huonekaveri oli yleensä samasta lähtömaasta eli myös minun kohdalla huonekaveri oli Suomesta. Uskoisin, että he järjestivät saman lähtömaan opiskelijat huonekavereiksi, jotta sopeutuminen maahan olisi helpompaa ja samalla myös kulttuuriset eroavaisuudet opiskelijoiden välillä ei synnyttäisi kärähmää, kun toisen kanssa joutuu jakamaan pienen tilan jatkuvasti. Minulla oli hyvä tuuri jälleen kerran, sillä huonekaverini oli tosi kiva ja vietimmekin monesti vapaa-aikaa myös yhdessä.

Huoneessa meillä oli omat sängyt, kirjoituspöydät ja pienet vaatekaapit. Lisäksi huoneessa oli kylpyhuone ja vessa, jotka olivat erillisinä eli vessa oli erikseen ja suihku erikseen, molemmat vain meidän kahden käytössä. Vaikka huone oli pieni ja omaa tilaa ei hirveästi ollut, koin tämän väliaikaisen asumismuodon ihan toimivana. Oli myös kivaa, että aina päivän päätteeksi tiesi toisen henkilön olevan paikalla ja pystyi yhdessä jakamaan päivän kuulumisia ja tapahtumia.

I-housessa, jossa asuin, oli erillinen iso keittiö meidän kaikkien käytettävissä ensimmäisessä kerroksessa. En itse käyttänyt keittiötä ollenkaan, sillä söin kaikki ateriat ulkona, koska se oli tosi edullista. Asuntolasta löytyi myös pesula 3. kerroksessa. Pesulassa oli sekä pyykinpesukone että kuivausrummut. Yksi pesukerta maksoi noin 0,75e. Pesukoneiden käyttöön oli oma sovellus, ja siihen pystyi lataamaan saldoa kioskeista käteisellä. Vinkki: Suosittelen ottamaan vähän pesuainetta mukaan Suomesta, sillä hyvää ja edullista pesuainetta oli vaikeaa löytää. Toinen vinkki on ottaa aluslakana ja pussilakana mukaan, sillä Koreassa ei käytetä pussilakanoita ollenkaan. Otin itse mukaan yhden pussilakanasetin ja yhden aluslakanan, jotka ostin edullisesti Ikeasta ennen lähtöä. Peitto ja tyyny on asuntoloissa valmiina.

Asuntoloissa oli vartija paikalla 24/07, ja asuminen oli mukavaa ja rauhallista. Kandiopiskelijoilla oli asuntoloissa ”kotiintuloaika” eli su-to klo 01-05 aamuyöllä ei pääsyt asuntolaan sisään. Maisterivaiheen opiskelijoilla tätä ei ollut, ja kotiintuloajat poistuivat myös väli- ja loppukokeiden aikana kaikilta.  Suosittelen asuntolassa asumista ehdottomasti, vaikka aluksi voikin olla aika jännittävää jakaa huone tuntemattoman ihmisen kanssa. Itsekin asuin Suomessa kaksiossa, joten odotin mielenkiinnolla, miten elämä jaetussa huoneessa sujuisi. Kaikki meni kuitenkin tosi hyvin ja sen takia suosittelen rohkeasti harkitsemaan asuntolassa asumista!

 Lukukauden kesto ja lomat

SKKU:ssa lukukausi alkoi 28.08.2023 ja loppui 08.12.2023. Mitään varsinaista lomaa ei syyslukukaudella ole, mutta syksyllä osuu muutama iso juhlapäivä, joiden aikana ei ole luentoja. Nämä ovat esim.  Chuseok, Hangul Day, ja National Foundation day, joiden aikana ei ole opetusta. Vuonna 2024 nämä juhlapäivät osuvat seuraaville päivämäärille:

  • 추석Chuseok ma 16.09. – ke 18.09.2024
  • 개천절 National Foundation Day to 03.10.2024
  • 한글날 Hangul Day ke 09.10.2024

Suosittelen näiden aikana suunnittelemaan matkustamista esim. Jeju-saarelle, Busaniin tai itärannikolle. Jos Alien Registration Card ehtii tulemaan ennen näitä juhlapäiviä, voi matkustaa myös muihin maihin kuten Taiwaniin, Hong Kongiin tai Japaniin.

Vaihdon aikana matkustin itse paljon Etelä-Korean sisällä, mukaan lukien Busan ja Jeju-saari. Lisäksi kävin Hong Kongissa ja Japanissa.

1. Incheon 2. Busan 3. Danyanggu

Mikä yllätti sinut vaihdon aikana

Vaihto sujui kaikin puolin tosi kivasti ja mitään suurempia yllätyksiä ei oikein tullut. Olin jo aika hyvin perillä korealaisesta kulttuurista elokuvien ja sarjojen takia, mutta myös sen takia että olin jo kerran aikaisemmin lomalla siellä.

Se mikä monesti yllätti, oli miten edullista tai tosi kallista jokin asia oli verrattuna Suomeen. Esimerkiksi elintarvikkeet, hedelmät ja vihannekset ovat tosi kalliita, ja hinnat kolminkertaisia Suomeen verrattuna tai jopa enemmän. Ulkona syöminen on taas tosi edullista. Myös muut palvelut olivat huomattavasti edullisempia verrattuna Suomeen. Esimerkiksi silmälasien hankkiminen on tosi edullista. Kivat silmälasit saa parilla kympillä, ja lasit ovat valmiina yleensä puolessa tunnissa. Suosittelenkin tuomaan omat vanhat silmälasit mukaan, ja päivittämään linssit siellä. Itse tein niin, ja sain uudet linssit noin 30eurolla (Suomessa 200-300e). Myös erilaiset lääkäripalvelut ovat tosi edullisia. Poistin esim. luomen noin 10 eurolla (Suomessa hinta yleensä satasesta ylöspäin), ja hammastarkastuksen sekä hammaskiven poiston voi saada huomattavasti edullisemmin kuin Suomessa.

Koska olen suurimman osan elämästäni asunut Suomessa, tuntui tosi oudolta, kun huomasin, että Etelä-Koreassa aurinko paistoi melkein joka päivä. Vaikka talvella oli kylmää niin auringonvaloa oli paljon, mikä oli tosi ihanaa.

Olin muilta vaihto-oppilailta aina kuullut, että on tosi vaikeaa saada paikallisia ystäviä. Minun kohdalla tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, vaan tutustuin moneen paikalliseen ja yksi korealainen ystäväni oli jo käymässä Suomessa vierailemassa. Uskon, että jos vain itse rohkeasti juttelee paikallisille opiskelijoille niin ystävystyminen on mahdollista. Englanninkielen taidoista, niin verrattuna esimerkiksi Japaniin, Etelä-Koreassa osataan englantia paljon enemmän.

Mitä vaihtoyliopistoosi hakevan opiskelijan kannattaisi mielestäsi huomioida

SKKU sijainti on tosi hyvä ja esimerkiksi Insadong alueelle on vain parin kilometrin kävelymatka.

Muista yliopistoista poiketen SKKU pyrki järjestämään kaikille halukkaille asuntolasta paikan, mikä on tosi iso plussa.

Yliopistolla on klubitoimintaa, mutta sitä ei oikein esitelty kunnolla. Pitää olla itse aktiivinen ja kysellä näiden perään. Olisin itse halunnut osallistua valokuvausklubiin, mutta se meni minulta ohi. Moni vaihtari osallistui esimerkiksi jalkapalloklubiin, ja tutustuivat sitä kautta myös paikallisiin opiskelijoihin.

Yliopistolla on myös Buddy program eli jokainen vaihto-oppilas saa itselleen paikallisen opiskelijan buddyksi eli tuutoriksi. Minun buddy oli tosi mukava ja vietimmekin yhdessä aikaa. Ryhmämme koostui kolmesta vaihto-opiskelijasta ja kävimme muutaman kerran yhdessä syömässä. Buddyn kanssa on vähän tuurista kiinni miten aktiivisesti tavataan. Minun buddy oli itse ollut vaihtarina Englannissa ja hän halusi aktiivisesti olla tekemisissä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

Paluu Suomeen

Palasin haikein fiiliksin Suomeen tammikuun alussa. Olin jo ehtinyt unohtaa, miten pimeää täällä on talvella, ja se olikin sellainen asia mihin alussa oli hankalaa sopeutua. Suomessa minua odotti työt heti seuraavalla viikolla paluusta, joten pääsin takaisin omiin arkirutiineihin aika nopeasti. Koska olin alivuokrannut oman asuntoni vaihdon ajaksi, niin pääsin takaisin tuttuun kotiin ja ympäristöön, mikä helpotti paluuta. Tammikuussa hoidin heti kaikki todistukset kuntoon vaihdosta ja kursseista, ja sain aika nopeasti kurssit hyväksyttyä myös Suomen puolella.

Olin vaihdon aikana ottanut tuhansia kuvia ja videoita, ja olen tosi tyytyväinen, että tein niin. Palaan aina silloin tällöin katsomaan kuvia ja fiilistelemään aikaa Seoulissa. Toivon, että pääsen vierailemaan siellä taas pian!