Vaihtokertomus, Chulalongkorn University, syksy 2023

Valtiotieteellinen tiedekunta

Olin vaihdossa Chulalongkornin yliopistossa Thaimaassa yhden lukukauden ajan. Opiskelin Chulassa Kaakkois-Aasian tutkimusta englanninkielisessä Southeast Asian Studies (SEAS) -ohjelmassa.

Hain Thaimaahan vaihtoon, sillä maan rikas historia, kulttuuri ja luonto kiinnostivat, minkä lisäksi Chulan yliopisto tarjosi monipuolisia opintoja vaihtareille.

Saapuminen ja ensimmäisten viikkojen tunnelmat

Saavuin Thaimaan pääkaupunkiin, Bangkokiin, noin viikkoa ennen lukukauden alkua. Halusin varata hyvin aikaa kaupunkiin tutustumiseen ja sopivan asunnon löytämiseen ennen opintojen alkamista. Ensimmäinen viikko hurahtikin nopeasti kuumankosteaan ilmastoon ja kaupungin nopeaan tempoon tottuessa sekä uuteen asuntoon asettuessa.

SEAS-ohjelma järjesti orientaatiopäivän ohjelman opiskelijoille 4.8. ja Chula järjesti yliopistolaajuisen orientaatiopäivän kaikille opiskelijoille 8.8. Molemmissa tilaisuuksissa pääsin tutustumaan kanssaopiskelijoihin paremmin. Sain molemmista tilaisuuksista kutsun sähköpostiin vain muutamaa päivää aiemmin. Chulassa tiedonvälitys ei ole sitä kaikista tehokkainta ja nopeinta… Tähän kannattaa valmistautua!

Kurssit lähtivät käyntiin heti orientaatiopäivien ohessa. Kursseille pystyi ilmoittautumaan parissa eri kierroksissa Chulan nettisivuilla ennen lukukauden alkua ja sitten viimeistään kurssien alettua. Itse olin ilmoittautunut kursseille ennen kurssien alkamista ja saanut niihin hyväksynnänkin, mutta paikan päällä selvisi, että näitä valitsemiani kursseja ei ollutkaan enää olemassa… Sain onneksi pienen paniikin jälkeen haltuuni ajantasaisen listan syksyn kursseista ja pääsin ilmoittautumaan niihin ongelmitta.

Lukukauden alussa kursseja pääsee ”kokeilemaan” kaksi ensimmäistä viikkoa ja tämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää ennen viimeisiä lukituksia kurssivalinnoista. Luennoille saa siis vapaasti mennä istumaan ja kuuntelemaan, ja sitten viimeistään kahden viikon päätteeksi on lukittava valitsemansa kurssit. Itse ”kokeilin” useaa SEAS-ohjelman kurssia ennen lopullista valintaani ja hyvä niin, sillä lopulta valinnat olivat täysin eri mitä olin alussa ajatellut! Usein myös kurssien tehtävät ja tarkempi aikataulutus selviävät vasta kurssien aloitusluennoilla, joten pelkän kurssinimen ja -kuvauksen perusteella ei välttämättä kannata valita kursseja.

Asuminen

Bangkokissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja asumiselle. Chulan kampuksella on yliopiston oma asuntola (CU iHouse) ja lähellä kampusta sijaitsee pari opiskelijoiden suosimaa hotellimaista asuntolaa (Nonsi, iSanook). Yksityiset condominiumit eli condot ovat myös hyvin suosittuja asumisvaihtoehtoja.

Päätin itse vuokrata asunnon Bangkokissa yksityisiltä markkinoilta, sillä yksityiseltä sai upeita asuntoja halvemmalla kuin mitä opiskelija-asuntolat olisivat maksaneet. Löysin oman asuntoni Bangkokin vuokra-asuntojen Facebook-ryhmästä. Asunnossani oli olohuone, keittiö, makuuhuone ja oma vessa, ja vuokra oli 340€/kk. Taloyhtiön kattouima-allasta, kuntosalia ja shuttle-serviceä lähimmälle BTS-asemalle sai käyttää ilmaiseksi!

Moni yksityisiä condoja vuokraava suosii pidempiaikaisia vuokra-sopimuksia (6kk+), joten oli hieman haastavaa löytää asunto vain 5kk ajaksi. Useiden yhteydenottojen ja parin asuntonäytön jälkeen löysin kuitenkin sopivan asunnon, johon oli mahdollista tehdä lyhyempi sopimus. Kannattaa siis sitkeästi ottaa yhteyttä useisiin vuokranantajiin eikä lannistua, jos ei asuntoa heti löydy.

Vaihtoyliopiston kurssit, opetuskulttuuri ja kokeet

Opiskelin Chulassa Kaakkois-Aasian tutkimusta englanninkielisessä Southeast Asian Studies -ohjelmassa. Suoritin vaihdon aikana yhteensä neljä kurssia: kaksi Kaakkois-Aasian tutkimuksen kurssia ja kaksi Thai-tutkimuksen kurssia. Kurssit kestivät koko lukukauden ja olivat 6 op arvoisia. Sain valita kurssini kahdeksan kurssin listalta, joten paljoa valinnanvaraa ei kurssivalintojen suhteen ollut.

Jokaisella kurssilla oli 3h luentoja viikossa, ja läsnäoloa seurattiin tiukasti. Luennot olivat suurimmaksi osaksi perinteistä luento-opetusta ja esiin nousseet kysymykset esitettiin luennoitsijalle yleensä vasta luennon lopussa. Kolmella kurssilla oli myös säännöllisesti asiantuntijoiden vierailijaluentoja, mikä toi mielenkiintoista syvyyttä käsiteltäviin aiheisiin. Kerran osallistuttiin myös kansainväliseen konferenssiin!

Luentojen lisäksi kaikilla valitsemillani kursseillani tehtiin 15-20 sivuinen loppuessee, joka kurssista riippuen esiteltiin 1-2 kertaa. Lisäksi tehtäviin kuului lyhyempiä esseitä, ryhmätöitä ja case-esitelmiä. Opettajat usein korostivat, että maisteriopinnoissa kuuluu kehittää kirjoitus- ja esiintymistaitojaan, ja kurssitehtävät vastasivatkin tätä ajatusta. Kokeita ei ollut lainkaan SEAS-ohjelman millään kurssilla.

Lukukauden päätteeksi SEAS-maisteriohjelma järjesti kolmen päivän opintoretken historiallisille raunioille. Retki oli tutkinto-opiskelijoille pakollinen osa opintoja, mutta koska vaihtarit joutuivat maksamaan matkasta (n. 180e), niin he saivat itse päättää osallistumisestaan.

Arki ja matkustaminen

Bangkok on itsessään niin monipuolinen ja rikas kaupunki, että olisin hyvin voinut viettää aikani vain siellä! Tapahtumia, nähtävyyksiä, ravintoloita ja kaikkea muuta tekemistä on paljon, ja julkisilla pääsee helposti kulkemaan ympäri kaupunkia.

Itse kampuksellakin tuli vietettyä paljon aikaa. Chulan valtava kampus sijaitsee aivan kaupungin ytimessä ja se on todella kaunis kaikkine vihreyksineen ja historiallisine rakennuksineen. Kampuksella on halpoja ruokaloita lähes jokaisessa rakennuksessa, maksuttomat urheilufasiliteetit opiskelijoille ja useita kirjastoja, joissa monet opiskelijat viettävät päivät opiskellen.

Vaihdon aikana ehdin hyvin myös matkustamaan Thaimaassa. Bangkokin lisäksi vierailin 8 eri kohteessa, joista lemppariksi nousi Chiang Rain vuoristo. Matkustaminen Thaimaassa on helppoa ja edullista, etenkin maata pitkin. En halunnut lentää niin lyhyitä välimatkoja, joten matkailin ympäri maata ainoastaan maateitse. Junaverkosto on laaja ja bussiyhteyksiä on vielä enemmän. Myös naapurimaihin, Kambodžaan, Laosiin, Vietnamiin ja Malesiaan, pääsee maateitse, mutta suurten välimatkojen vuoksi aikaa matkustamiseen kannattaa varata hyvin.

Thaimaa on niin valtavan suuri ja monipuolinen maa, joten vaikka matkailin vaihdon aikana pelkästään Thaimaassa, tuntuu, että jäi paljon vielä näkemättä!

Huomiona vielä, että kannattaa aloittaa matkailu lähes heti vaihdon alettua, sillä alussa on enemmän vapaa-aikaa eikä luentoja siirrellä vielä niin paljoa! Chulassa lukukauden edetessä opettajilla on tapana siirrellä luentoja lyhyellä varoitusajalla, joten monella on mennyt siksi myöhemmät matkasuunnitelmat uusiksi. 🙂

Lukukauden kesto ja lomat

Chulalongkornin yliopistossa on kahdenlaisia lukuvuosia: ohjelmasta riippuen on joko kaksi lukukautta (syksy ja kevät) tai kolme lukukautta (syksy, talvi-kevät ja kevät-kesä). SEAS-ohjelmassa lukukausia oli kaksi, joista olin vaihdossa ensimmäisen lukukauden ajan.

Lukukausi alkoi virallisesti elokuun ensimmäisellä viikolla ja loppui joulukuun toisella viikolla. Tarkat aloitus- ja lopetuspäivämäärät vaihtelevat vuosittain. SEAS-ohjelmassa ei ollut minkäänlaisia lomia lukukauden välissä eli viikoittaiset luennot jatkuivat suoraan putkeen aina elokuusta marras-joulukuuhun saakka. Pyhä- ja juhlapäivinä, joita on Thaimaassa useita, oli lähes aina vapaapäivä, mutta opettajat järjestivät aina korvaavia luentoja näiden tilalle. Viimeisten luentojen jälkeen oli usein pari viikkoa aikaa keskittyä loppuesseiden kirjoittamiseen ennen lukukauden virallista päättymistä.

Mikä yllätti vaihdon aikana

Jännitin aika paljon sitä, miten tulen sopeutumaan yli 10 miljoonan ihmisen suurkaupunkiin, mutta yllätyksekseni ihastuin Bangkokiin ihan toden teolla! Bangkok saattaa ensisilmäyksellä näyttäytyä sotkuiselta ja vaikeasti navigoitavalta kaupungilta, mutta kaupunkiin paremmin tutustuessa huomaa, miten hyvin organisoitu se oikeastaan on.

Bangkokin joukkoliikenne, johon kuuluu mm. skytrainit, metrot, bussit ja jokilautat, on hyvin järjestetty, edullinen ja helppokäyttöinen. Ostareita, marketteja ja ruokakauppoja on ihan kaikkialla, ja ne moni niistä on yömyöhään auki. Jos ei jaksanut itse lähteä ruokaostoksille, niin eri applikaatioiden kautta pystyi tilaamaan ruokaa itselleen edullisesti. Liikuntapaikkoja ja puistojakin on useita.

Asuminen Bangkokissa oli siis todella helppoa ja vaivatonta, ja kaiken kruunasi se, että paikalliset olivat aina äärimmäisen ystävällisiä ja avuliaita.

Mitä vaihtoyliopistoosi hakevan opiskelijan kannattaisi huomioida

Chulaan hakemista kannattaa alkaa valmistelemaan hyvissä ajoin. Eri ohjelmat vaativat erilaisia asioita, joten selvitä ajoissa, mitä dokumentteja tarvitset hakemusta varten. Itse jouduin esimerkiksi tekemään maksullisen TOEFL-kielitestin SEAS-ohjelman hakemusta varten. Kaikkea tietoa ei välttämättä löydy ajantasaisena netistä, joten ole myös valmis ottamaan yhteyttä ohjelman koordinaattoriin ja kysymään suoraan häneltä apua.

Toiseksi suosittelisin opiskelemaan edes hieman thain kieltä. Thaimaassa puhutaan yleisesti ottaen ihan hyvin englantia, mutta perusfraasien ja kohteliaisuuksien osaaminen thaiksi helpottaa kanssakäymistä thainkielisten kanssa!

Suosittelen myös tutustumaan Thaimaan ilmastoon ja vuodenaikoihin, jotta sade- ja kuumakaudet eivät tule yllätyksenä. Loppusyksyllä Bangkokissa ja sen lähialueilla on sadekausi voimakkaimmillaan ja mm. äkkitulvat ovat kaupungissa yleisiä. Sadekausi saattaa hieman rajoittaa liikkumista ja matkailua. Keväällä taas Bangkokissa on kuumakausi, jolloin sadetta ei ole lähes lainkaan, mutta lämpötila voi nousta jopa 40°C.

Paluu Suomeen

Vaihdon jälkeen päätin jäädä vielä hetkeksi Kaakkois-Aasiaan matkailemaan kuten moni muukin vaihtari. Paluu Suomen talveen ei houkutellut, sillä arki aurinkoisessa suurkaupungissa alkoi tuntumaan omalta.

Thaimaa on upea maa, joka yllätti kaikella sen rikkaudella ja kauneudella. Tiedän, että aion vielä tulevaisuudessa palata maahan, sillä paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta. Vaikka Bangkok onkin hektinen suurkaupunki, oppi siellä kuitenkin olemaan stressaamatta asioista (ainakaan liikaa). Kaikella on tapana järjestyä oli sitten millainen tilanne tahansa, ja tämän mentaliteetin lopulta sisäistin itsekin kantapään kautta.

Elämäni Thaimaassa on ollut upea kokemus. Sain vaihdon aikana paljon uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Palaan kotiin paljon rikkaampana kuin osasinkaan kuvitella. Suosittelen Thaimaata vaihtokohteeksi jokaiselle!