Vaihtokertomus, George Masonin yliopisto, syksy 2023

Teologinen tiedekunta

Olin vaihto-opiskelemassa George Masonin yliopistossa Yhdysvalloissa syyslukukauden 2023. Hain Yhdysvaltoihin opiskelemaan, sillä etenkin teologiseen osaamiseen kuuluu kulttuurien tuntemus. Yhdysvalloissa on paljon monikulttuurisuutta ja erityisesti valitsemani yliopisto, George Masonin yliopisto, on hyvin monikulttuurinen. Muiden kulttuurien tuntemus on mielestäni tärkeää jokaisella opiskelualalla, joten voin lämpimästi suositella tätä vaihtokohdetta kaikkien tiedekuntien opiskelijoille.

Saapuminen ja ensimmäisten viikkojen tunnelmat

Saavuin Yhdysvaltoihin viisi päivää ennen kurssien alkamista. Lensin Dullesin kansainväliselle lentoasemalle, jonka lähettyvillä yövyin ensimmäisen yön hotellissa. Heti seuraavana päivänä suuntasin taksilla kampukselle, josta sain avaimet kampuksen lähettyvillä sijaitsevaan kimppakämppään, jossa asuin syyslukukauden. Kerron asumisesta enemmän asumiskohdassa.

Ennen kuin saavuin itse kohteeseen, olin saanut etukäteen tiedon orientaatiopäivästä, joka järjestettiin kolme päivää ennen kurssien alkamista. Orientaatiopäivässä kävimme läpi yleisiä asioita vaihto-opiskeluun liittyen, kuten kursseihin liittyviä kysymyksiä ja terveydenhuollon toimintaa. Kurssivalinnat oli tehty jo kesällä, mutta jos kurssien alkaessa huomasi, ettei jokin kurssi vastannut yhtään odotuksiasi, orientaatiossa sai paljon hyödyllistä tietoa siitä, miten pystyy vielä kurssien alun jälkeenkin vaihtamaan kurssilta toiselle. Minulle itselleni kävi juuri näin ja vaihdoin kurssien alkamisen jälkeen kurssilta toiselle. Orientaatio on siis todella hyödyllinen ja siellä pääsi jo heti tutustumaan muihin vaihto-oppilaisiin ympäri maailmaa.

Ensimmäisten viikkojen aikana olin tutustunut jo moneen opiskelijaan kampuksella. Opiskelijoille järjestetään paljon tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan pienellä kynnyksellä uusiin ihmisiin. Orientaatio oli ainoa pakollinen tapahtuma, johon piti ennen kurssien alkamista osallistua. Tämän jälkeen ei ollut enää mitään ohjattua toimintaa, joten sait itse valita, millaiset tapahtumat tai kerhot sinua kiinnostavat.

Asuminen ja arki kohteessa

Vaihdossa ollessani asuin noin kilometrin päässä yliopistolta sijaitsevassa asuntokompleksissa. Tämä asuntokompleksi kuului yliopistolle ja vuokrasopimus tehtiin yliopiston kanssa. Yliopistolla on myös kampusasuntola. Ero asuntokompleksin ja kampusasuntoloiden välillä on se, että kaikissa kampusasuntolan huoneistoissa ei ole omaa keittiötä, joten meal plan eli ateriasuunnitelma on tällöin pakollinen. Joissakin kampusasuntolan huoneistoissa on oma keittiö, jolloin meal plan ei ole pakollinen. Asuntokomplekseissa on aina keittiö, eikä meal plania tarvitse tällöin hankkia. Asuntokomplekseissa on pyykinpesukoneet. Kampusasuntoloissa on myös pyykinpesukoneet, mutta ne ovat erillisissä tiloissa.

Asuntokomplekseissa asutaan kolmen muun yliopiston opiskelijan kanssa, eli yhdessä asunnossa asuu yhteensä neljä opiskelijaa. Jaoin makuuhuoneen yhden tytön kanssa ja toisessa makuuhuoneessa asusti kaksi muuta tyttöä. Meillä oli keittiön lisäksi myös tilava olohuone. Jos haluaa asua omassa huoneessa, on kampusasuntoloista mahdollista koittaa saada itselleen yksityinen makuuhuone. Tämä on kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä kampuksella ja kampuksen lähellä sijaitsevissa asuntokomplekseissa asuu yhteensä yli 6000 opiskelijaa. Sain itse varmuuden asuntokompleksin paikastani ainoastaan kaksi viikkoa ennen kuin lähdin vaihtoon, vaikka hain asuntopaikkaa toukokuun lopussa, heti kun tietoni vaihtoon lähdöstä varmistui. Hakuprosessi on siis melko hidas ja paikkaa kampusasuntolasta tai asuntokompleksista ei voida taata. Kannattaa tämän vuoksi tutkia myös yksityisiä vuokra-asuntoja lähistöltä.

Asuminen on hyvin kallista Yhdysvalloissa. Minun asuntokompleksini huone, jonka jaoin toisen opiskelijan kanssa, maksoi kuukaudessa 1250 $. Syyslukukausi kustansi minulle yhteensä 5000 $. Tämä kattoi myös veden sekä sähkön.

Meal plan eli ateriasuunnitelma mahdollistaa sinulle edullisemman syömisen kampuksen kaikissa ravintoloissa. Kampuksella on noin 20 pikaruokaravintolaa, muun muassa Chipotle, Subway, Panda Express, Starbucks ja muita samankaltaisia. Kampuksella on myös buffet, jonka kertahinta on noin 9–12 $. Buffetista löytyy salaattibuffa, paljon erilaisia ruokavaihtoehtoja, jotka vaihtuvat joka päivä sekä jälkiruokabuffet. Kampusravintoloissa ja kampuksen buffetissa voi käydä syömässä vaikkei olisikaan ostanut meal plania. Jos ostaa meal planin, säästää se noin 2 $ sinulta ateriaa kohden verrattuna siihen, jos sinulla ei olisi meal plania. Meal planeja on erilaisia, ja itse ostin vapaata käyttörahaa 500 $, jonka pystyin käyttämään niin ravintoloihin kuin myös buffettiin. Koin tuon summan olevan itselleni hieman liikaa, sillä asuntokompleksissani oli keittiö. Ostin meal planin heti kun koulu alkoi, joten en tuolloin vielä tiennyt, kuinka paljon tulen kampuksella syömään. Raha tuli kuitenkin käytettyä ravintoloihin ja buffettiin.

Yliopisto mahdollistaa kaikille vaihto-oppilaille ilmaisen pääsyn yliopiston kuntosaleille, ryhmäliikuntatunneille sekä uimahalliin. Arkiviikkoni kuluivatkin usein kampuksella ensin oppitunneilla, sen jälkeen buffetissa, josta usein suuntasin liikkumaan tilavalle kuntosalille. Kampuksella oli myös mukava tehdä läksyjä ja opiskella kokeisiin suurten tilojen vuoksi. Kampuksella on yli 20 rakennusta, joista suurimmasta osasta on paljon hyviä opiskelutiloja.

Viikonloppuisin yleensä teimme kämppiksieni tai vaihtarikaverieni kanssa jotain, kuten kävimme ostoskeskuksissa tai otimme metron Washington D.C.:hen. Washington D.C. sijaitsee noin 30 kilometrin päästä yliopistolta ja metro sinne ei maksa kuin vain 3–6 $, riippuen onko arki vai viikonloppu. Opiskelukaupunki, jossa yliopisto sijaitsee, on nimeltään Fairfax. Fairfax on kohtalaisen pieni kaupunki, mutta siellä sijaitsee muutamia ostoskeskuksia 6–15 mailin säteellä. Itse pidin Fairfaxin rauhallisuudesta ja jos kaipasi suurkaupungin vilinää ei matka Washingtoniin ollut pitkä.

Vaihtoyliopiston kurssit ja opetuskulttuuri sekä kokeet

Vaihdon kestäessä puoli vuotta täytyy kursseja käydä vähintään 12 creditin edestä. Yksi kurssi, joka kestää koko syyslukukauden, on 3 creditin arvoinen. Kävin itse tuon 12 creditiä, eli yhteensä neljä kurssia syyslukukauden aikana. Yksi 3 creditin kurssi vastaa 5 opintopisteen kurssia.

Opetuskulttuuri Yhdysvalloissa on läsnäolopainotteista. Kaikilla kursseilla on läsnäolovelvollisuus, jos on valinnut lähiopetuksen kurssin. Vaihto-opiskelija saa valita ainoastaan yhden etäkurssin halutessaan, ja kaikki loput kurssit täytyy olla lähiopetuksen kursseja. Opetus lähiopetuksen kursseilla vastaa melko samanlaista opetusta kuin lukiossa. Tunneilla usein työskennellään ryhmissä. Tuntiaktiivisuus vaikuttaa arvosanaan, joten tunneilla kannattaakin tämän vuoksi olla aktiivinen.

Kursseilla on usein midterm-koe sekä loppukoe. Midterm-kokeet eli keskellä lukukautta olevat kokeet vaikuttavat loppuarvosanaan kurssista riippuen noin 30–40 %. Loppukokeet vaikuttavat usein 40–50 % loppuarvosanaan. Itselläni jokainen koe oli paperinen koe eikä tietokoneet olleet kokeissa sallittuja. Joillakin kursseilla niin midterm-kokeissa kuin myös loppukokeissa oli ainoastaan esseekysymyksiä. Joillakin kursseilla esseekysymysten lisäksi kokeissa oli myös monivalintatehtäviä.

Lukukauden kesto ja lomat

Syyslukukausi alkoi vuonna 2023 21. elokuuta ja päättyi 14. joulukuuta. Syyslukukauden aikana syyskuussa on työväenpäivä ja lokakuussa Columbuksen päivä. Jos nämä päivät osuvat arkipäiville, ei tuolloin ole koulua. Syyslukukauden ainoa loma on kiitospäivä. Syksyllä kiitospäivä oli torstaina, jolloin meillä oli koulusta vapaata keskiviikko, torstai ja perjantai. Kiitospäivänloma on siis ainoa ”kunnollinen” loma, joka osuu syyslukukaudelle. Jos menee Yhdysvaltoihin vaihtoon kevätlukukaudella niin silloin pidemmäksi lomaksi osuu spring break.

Mikä yllätti sinut vaihdon aikana ja mitä vaihtoyliopistoosi hakevan opiskelijan kannattaisi mielestäsi huomioida

Kurssien alkaessa yllätyin siitä, kuinka sosiaalista opetus on. Suomessa olen tottunut vain istumaan hiljaa luentosalissa, joten tämä opetuskulttuuri yllätti minut täysin. Positiivinen yllätys oli se, kuinka ystävällisiä ja mukavia opiskelijoita kohtasin kursseilla. Tunneille oli aina mukava mennä, sillä tiesin, että kaikki otetaan ilomielin ryhmätöihin mukaan ja kaikki olivat aina auttamassa, jos en osannut tehdä jotain tehtävää tai kielimuuri tuli vastaan.

George Masonin yliopistoon hakevan kannattaa huomioida se, että vaikka hakisikin yksiöhuonetta kampukselta, on sellainen erittäin vaikea saada. Jos haluaa asua kampuksella, kannattaa varautua siihen, että joutuu jakamaan makuuhuoneen toisen opiskelijan kanssa. Suosittelen kuitenkin lämpimästi valitsemaan kampuksella tai asuinkompleksissa asumisen, sillä tällöin sinun on helppo ystävystyä muihin opiskelijoihin, jotka asuvat myös kampuksella tai aivan kampuksen lähellä. Jos makuuhuoneen jakaminen tuntuu vieraalta ajatukselta niin ei huolta, niin minullekin tuntui. Oman kokemukseni pohjalta voin kuitenkin sanoa, että huonetoverini ja minä sovimme alkuun ”pelisäännöt” ja niiden mukaan toimittiin. Näin jälkeenpäin ajattelen, että onneksi valitsin tämän asumismuodon enkä siten, että olisin asunut yksin.

Paluu Suomeen

Vaihdon ajaksi minulle myönnettiin J-1 viisumi. J-1 viisumi menee umpeen sinä päivänä kuin syyslukukausi loppuu, eli minun tapauksessani viisumini umpeutui 14.12.2023. J-1 viisumilla voi kuitenkin jäädä Yhdysvaltoihin vielä 30 päiväksi viisumin umpeutumisen jälkeen. Itse lähdin syyslukukauden päätyttyä Miamiin lomailemaan muutaman viikon ajaksi.

Palasin Suomeen heti vuodenvaihteen jälkeen. Olin itse irtisanonut vuokrani ennen kuin lähdin vaihtoon ja olin vienyt tavarani säilytykseen vanhempieni luokse. Asuminen Yhdysvalloissa oli kallista, joten en tämän vuoksi halunnut pitää vuokra-asuntoa myös Helsingissä. Aloitin uusien vuokra-asuntojen etsinnän marraskuussa 2023 ja löysinkin tuolloin hyvän vuokra-asunnon, johon pääsin muuttamaan heti palattuani Suomeen.

Vaihdon kustannukset

Yhdysvallat on melko kallis maa mennä vaihtoon. Asumiskustannukset maksoivat yhteensä 5000 $, ostamani meal plan 500 $ ja terveysvakuutus n. 1300 $. Tämän lisäksi lentoni Yhdysvaltoihin maksoi noin 700 $ ja takaisin Suomeen noin 700 $. Tämän lisäksi muihin kuluihin, kuten ruokaan ja vapaa-aikaan, kuluu myös rahaa.