Vaihtokertomus, Universidad Autónoma de Madrid, syksy 2017

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Odotin vaihtolukukauttani Madridissa innolla (sekä suurella jännityksellä) koko edeltävän kesän ja jo koti-Suomessa päätin laittaa asiani mahdollisimman hyvään järjestykseen ennen tulevaa koitosta. Etsin asuntoa useista eri paikoista ja päädyin varaamaan huoneen Uniplacesin kautta jo melkein kaksi kuukautta ennen vaihdon alkua. Lisäksi tein Kelaan selvityksen ulkomaille muutostani, tein ulkoministeriöön matkustusilmoituksen ja laitoin Helsingin asuntoni vuokralle. Lisäksi kävin neuvottelemassa itselleni isomman EU-nettipaketin puhelinliittymääni (nykyään vähintään 10 gigan EU-roamingin saa halvalla ihan suomalaiseen liittymään), varmistin että pankkikortit, passit yms. ovat voimassa koko vaihdon ajan ja hankin kattavan matkavakuutuksen. Itse en tehnyt tätä, mutta ässävinkkinä suosittelen tilaamaan Madridin metrokortin jo valmiiksi, jos tuleva postiosoite on selvillä.

Lisäksi kävin juttelemassa oman pääaineeni professorin kanssa kurssien vastaavuuksista ja minkä tyyppisiä kursseja minun olisi mahdollista Madridissa suorittaa. Autonomassa kursseille ilmoittauduttiin alustavasti kesällä, joten jo Suomessa mietin lukujärjestyksen valmiiksi. Sitten vain laukku valmiiksi ja suunta kohti Madridia!

Alkubyrokratia

Omalla kohdallani alkubyrokratia meni yllättävän kivuttomasti, sillä olin varautunut huomattavasti pahempaan. Menin viikkoa ennen luentojen alkua muutaman muun vaihto-oppilaan kanssa ilmoittautumaan läsnäolevaksi yliopistolle. Kävimme ensiksi koulun yleisessä kansainvälisessä toimistossa ilmoittautumassa ja sieltä meidät ohjattiin omien tiedekuntiemme toimistoihin, joissa saimme ohjeet muutaman viikon päästä olevaan varsinaiseen kurssi-ilmoittautumiseen. Pahin byrokratiasotku ehkä oli kielikurssin maksun kanssa, kun se piti maksaa käteisellä juuri tiettyyn pankkiin ja toimittaa paperinen maksukuitti tositteena kurssille pääsemistä vastaan (kuulostaa helpolta, mutta mikään ei espanjalaiseen tapaan sujunut kovin helposti tai vauhdikkaasti). Lisäksi kannattaa varautua siihen, että kaikki mahdollinen vaaditaan paperisena versiona, joten paikallinen kopiokauppa tulee tutuksi.

Asuminen

Itse hankin asuntoni jo Suomesta käsin Uniplaces sivuston kautta. Monet tykkäävät etsiä asuntoa vasta paikan päältä ja tämäkin Madridissa onnistuu mainiosti, sillä hostellit, joissa yöpyä etsinnän ajan, ovat halpoja ja asuntoja on paljon tarjolla. Kannattaa kuitenkin varautua asunnon etsimiseen paikan päällä suurella kärsivällisyydellä ja vesipullolla, sillä Madridin elokuun 35 asteen helle saattaa saada vastaanottamaan ensimmäisen rotankolon asunnoksi silkasta uupumuksesta. Itse olen kuitenkin sen verran suunnitelmallinen ihminen, että halusin etsiä asunnon etukäteen. Tähän tarkoitukseen hyviä ovat esimerkiksi Uniplaces, Idealista, Spot-a-home sekä Facebookin lukuisat ryhmät. Uniplacesin hyvä puoli on, että vaikka asunnon varaa Suomesta, on paikan päällä 24 tuntia aikaa päättää ottaako asunnon vai ei. Lisäksi heistä voi olla apua, jos vakuuden takaisinsaannin kanssa on ongelmia. Usealla tutullani oli ongelmia saada vuokravakuuttaan takaisin, joten suosittelen tekemään kirjallisen sopimuksen vakuudesta ja viimeistään viikkoa ennen lähtöä alkaa huutelemaan vakuuden perään (koska tähänkin saattaa espanjalaiseen tapaan mennä aikaa).

Autónoma on kaupungin ulkopuolella, joten itse koin ehdottomasti parhaaksi asua keskustassa, jossa kaikki muu on lähellä ja yliopistollekin matkaa vain 20 minuuttia junalla. Päädyin asumaan ihanaan Malasañan kaupunginosaan ja vuokranantajanani ja kämppiksenäni oli paikallinen nainen. Madridista löytyy valtavasti opiskelijoille sekä myös erityisesti vaihto-opiskelijoille suunnattuja yhteisasuntoja, joissa seura on varmasti taattu. Itse asuin kahdestaan vuokranantajani kanssa, mutta tämäkin toimi mainiosti ja sain kosketusta aitoon paikalliseen elämään. Yksiöitä Madridista on lähes mahdotonta löytää, mutta jos pientä yksityisyyttä kaipaa, on tarjolla paljon huoneita, joiden yhteydessä on oma kylpyhuone.

Opiskelu ja opetus

Omat opiskeluni sijoittuvat Universidad Autónoma de Madridin humanistisen tiedekunnan historian kursseille ja kurssien laatu ja sisältö vaihtelivat huomattavasti luennoitsijasta riippuen. Yleisesti kaikilla kursseilla pitäisi olla viikossa kaksi tuntia luentoja ja yksi tunti käytännön opetusta (esimerkiksi jutellaan tekstistä, joka ollaan luettu tuntia varten valmiiksi) ja kurssit arvostellaan arvosanoilla 1-10 ja 5 on ensimmäinen, jolla pääsee läpi. Autónomassa luennot olivat jakautuneet aamulle (8-14) ja illalle (18-22) ja välissä oli siesta. Tämä oli käytäntö, joka tuntui minusta hyvin oudolle, ja varmistin kursseja suunnitellessani, että kaikki luentoni osuvat aamupätkään. Toinen kummallinen asia minusta oli, että luokkien seinillä ei ollut kelloja. Luennoitsijat saattoivat olla hyvinkin tiukkoja puhelimen käytöstä, joten suosittelen pakkaamaan rannekellon matkaan.

Kävin kaikki kurssini espanjaksi ja opettajat olivat pääsääntöisesti hyvin ymmärtäväisiä vajavaisen kielitaitoni kanssa. Sain käyttää kaikissa kokeissa sanakirjaa ja jos en osannut vastata kysymykseen, minua ei enempää hiillostettu. Erään esseenkin olisin saanut kirjoittaa englanniksi, mutta päätinkin tsempata ja kirjoittaa senkin espanjaksi. Mutta yleisesti kurssien suoritus on varmasti neuvoteltavissa opettajien kanssa oman kielitaidon tasolle. Omien kurssieni suorituksiin kuului tenttien lisäksi esseitä, ryhmätöitä sekä tekstianalyyseja.

Vapaa-aika

Madridissa on valtavasti tekemistä ja vapaa-ajalla ei taatusti tule tylsää. Jos kaipaa järjestettyä toimintaa, ESN ja muut järjestöt (esim. Erasmus Madrid ja CityLife) järjestävät valtavasti juhlia, kaupunkikierroksia, tanssitunteja ja keskusteluiltoja. Madridissa on paljon nähtävää ja koettavaa ja ravintoloita/baareja on kuulemani mukaan per neliökilometri enemmän kuin missään muussa Euroopan kaupungissa. Madrid on kulttuurin kaupunki, josta löytyy Louvren jälkeen Euroopan hienoimmat taidemuseot, joihin kaikkiin on ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiailta opiskelijoilta. Kaupungista löytyy myös todella kauniita puistoalueita, joista Parque del Retiro on hienostuneen eurooppalainen promenadeineen ja Casa de Campo ja Parque del Oeste enemmän lenkkeilijän makuun. Kaikista Madridilaisinta ajanvietettä on kuitenkin istua jonkin ravintolan terassilla yöhön asti (sanonnan mukaan, jos Madridissa tulet kotiin ennen kello kolmea aamulla, et ole ollut juhlimassa, vaan ainoastaan syömässä pitkää illallista).

Madrid sijaitsee keskellä Espanjaa, joten vapaina viikonloppuina ja lomapäivinä kannattaa ehdottomasti suunnatta muualle Espanjaan. Itse tuli vaihdon aikana koettua päiväretket Segoviaan, Toledoon ja Alcala de Henaresiin (joista kahteen viimeiseen pääsee Madridin metrokortilla) sekä viikonloppureissut muun muassa Barcelonaan, Sevillaan, Teneriffalle, Bilbaohon ja San Sebastianiin, joista varsinkin viimeinen oli pysäyttävän ihana paikka.

Kaikin puolin Madrid on aivan uskomattoman ihana kaupunki ja loistava paikka viettää vaihtovuosi. Kliseisenä lopetuksena neuvon pakkaamaan mukaan aimo annoksen kärsivällisyyttä ja seikkailunhalua sekä rohkeutta puhua kieltä, tutustua ihmisiin, kokeilla uusia asioita ja kokea Madrid ja Espanja täysillä.