2022: YK:n julistama lasin vuosi / glasets år

Nina Lindfors, dosentti, HY, opetus- ja tutkimuslinjajohtaja, erikoislääkäri, HUS

Lasi on kaikille tuttu sana. Materiaalina sana on niin yleinen, että jopa tavallisimmat käyttöesineet kulkevat yksinkertaisesti sillä nimellä, kuten juomalasi. YK on julistanut vuoden 2022 kansainväliseksi lasin vuodeksi. Miksi näin? Mikä tekee lasista niin arvokkaan? Onko sillä kenties yhteiskunnallisestikin suurta arvoa?

Glas är en gammal uppfinning, vars rötter sträcker sig långt tillbaka till Mesopotamien 3600 år före Kristus. De första glasföremålen associeras till smycken, skålar, vaser och flaskor. Glas är emellertid ett mångfaseterat material och på grund av dess tekniska egenskaper mycket användbart i dagens värld, mycket mera än man kanske tänker på.

Nykypäivänä lasi on noussut materiaaliksi tietopohjaisen yhteiskunnan keskiöön. Internetin selkäranka, eli optiset lasikuidut ovat mahdollistaneet maailmanlaajuisen viestintävallankumouksen. Olemme muuttaneet kommunikointitapamme kosketusherkkien näyttöjen myötä, joissa lasi toimii sähköeristeenä. Lasilevyillä voidaan tukea aurinkokennoja, joiden avulla saamme energiaa ja lasioptiikan kehitys on mahdollistanut James Webb -avaruusteleskoopin, jolla saamme tietoa avaruudesta.

Till och med under Covid-19 pandemin har vi haft nytta av glas, som ett utmärkt förvaringsmaterial för mediciner som tex adrenalin och därmed kunnat förbättra vården vid anafylaktiska reaktioner.

Även konstnärer och konstnjutare har fallit för det formbara materialet och dess fantastiska färger. Hur många gånger har vi inte alla suttit och tittat ut genom fönstret och njutit av att se vår vackra natur?

Bioaktiivinen lasi. Kuvassa tutkimusnäyte kehityksessä olevasta luunkorvikkeesta.

Lasi on ottanut paikkansa myös lääketieteessä. Suomessa on kehitetty bioaktiivinen S53P4-lasi, jota käytetään luunkorvikkeena luupuutosten sekä luuinfektoiden hoidossa. Bioaktiivista lasia voidaan pitää ”suomalaisena success storyna”. Åbo Akademin epäorgaanisen kemian laitoksella jo 1980-luvulla aloitettu tutkimustoiminta on johtanut tuotteeseen, jota tänä päivänä myydään ympäri maailmaa tuhansien potilaiden hyväksi.

Bioaktiivinen lasi on epäorgaaninen materiaali, joka pääasiallisesti koostuu piistä, natriumista, fosforista ja hapesta, joista myös lyhenne S53P4 tulee. Kudoksessa lasi reagoi siten, että se muodostaa luunkorvikegranulaan pintakerroksen. Tämä kerros sitoutuu kemiallisesti luuhun sekä mahdollistaa luun kasvua lasigranuloiden välillä. Mutta yllätyksenä myös tutkijoille, siinä ei vielä kaikki. Bioaktiivisen lasin pintareaktio aiheuttaa paikallisen pH:n nousun, mikä tappaa bakteereita. Tämän johdosta bioaktiivista lasia käytetään nyt menestyksekkäästi luuinfektioiden hoidossa, usein tilanteissa, joissa potilaat ovat hoidoista huolimatta kärsineet infektioista vuosikymmeniä.

Tekninen ja lääketieteellinen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeätä. Se, mikä keksitään teknillisellä puolella, ei siirry lääketieteen puolelle potilaan hoitoon asti, mikäli osaamista ei jaeta ja mikäli ei tehdä yhteistyötä. Potilasta hyödyntävä tuote ei myöskään saavuta potilasta pelkällä tutkimuksella. Ilman yritysyhteistyötä, johon yhdistyy myös muun muassa hyvin vaativa lainsäädäntö, tuotetta ei ole olemassa muualla kuin tutkijoiden laboratoriossa.

Jag har haft fömånen, att få vara med på en 30 år lång forskningsresa, som glädjande nog inte ser ut att ta slut. Tillsammans med ingenjörer och läkare i nära samarbete med företaget Bonalive® utvecklar vi nya glasprodukter med helt nya egenskaper. Forskning sammanlänkar expertis. Dvs mänskor: Att forska är inte bara roligt det är också spännande. Man kan aldrig veta vad man har framför sig och vart man är på väg.

Juhlistakaamme siis kaikki YK:n julistamaa lasin vuotta 2022 sekä materiaalia, joka on tuonut ja tuo yhteiskunnallista lisäarvoa, nautintoa ja lääketieteellistä hoitoa, vaikka moni ei edes välttämättä sitä ajattele. Lasin monet käyttömahdollisuudet ovat siis monelle piilotettu salaisuus.

Glas, en verklig ”doldis”! Men ack så bra att ha!

Nina Lindfors
dosentti, Helsingin yliopisto
opetus- ja tutkimuslinjajohtaja sekä käsikirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, HUS Tukielin- ja plastiikkakirurgia
prosessikemian DI

 

Lue lisää lasin yhteiskunnallisesta tärkeydestä: International Year of Glass 2022.

Lue lisää kansainvälisestä lasisymposiumista, joka järjestetään Aalborgin yliopistossa 18.-19.2022.