Ajatusviiva

Ks. myös Viivapulma, Yhdysmerkki, Yhdyssana.

Tarkista ajatusviivan käyttö. Ajatusviivaa (eli ”pitkää viivaa”) ei tule sekoittaa yhdysmerkkiin (”tavuviivan” näköiseen viivaan, joka löytyy näppäimistöstä). Ajatusviivaa käytetään rajakohtailmauksissa (esim. sivunumeroiden välissä), virkkeiden välimerkkinä sekä poiston merkkinä kolmen pisteen vaihtoehtona. Ks. lisää täältä.

Näin tuotat ajatusviivan tekstinkäsittelyohjelmalla

Ajatusviivan saa useimmiten tehtyä pikatoimintona Wordissä painamalla yhtä aikaa CTRL ja MIINUS (-).  Useimpien verkkosivustojen kirjoitusalustat eivät sen sijaan ymmärrä tätä pikakäskyä, joten ajatusviivan voi tällöin tehdä ensin Word-tiedostoon ja kopioida siitä sitten haluttuun tekstiin. Macilla ajatusviiva tuotetaan painamalla Alt-näppäin pohjaan ja painamalla sitten kirjainnäppäimistön viivanäppäintä.

Toinen vaihtoehto on klikata Lisää (Add) > Merkki (Symbol)  > Erikoismerkki (Special characters) > Ajatusviiva (en-dash). Merkkiä voidaan kopioida ja liittää käskyillä CTRL + C ja CTRL + V.

Muista laittaa ajatusviiva sivunumeroiden väliin!

Tieteellisten tekstien lähdeviitemerkintöjä  laatiessa kannattaa muistaa, että sivunumeroiden väliin tulee ajatusviiva (”pitkä viiva”), ei yhdysmerkkiä:

s. 23–24

Virtanen (2007, 4–5) toteaa, että…