Hur ska responsen som getts på basis av Skribentens verktygslåda tolkas?

Skribentens uppgift är att fördjupa sig i den respons och de kommentarer som handledaren gett, och i synnerhet i de ämnesord som finns bland kommentarerna. Ämnesorden förklaras inte utan kärninformationen om dessa finns i Verktygslådan. Om handledaren t.ex. har skrivit FÖRKORTNING i marginalen, vet du som skribent att det finns ett problem som anknyter till användning av förkortningar i texten. Genom att gå till Verktygslådan och läsa om förkortningar kan skribenten lära sig mer om hur man använder förkortningar. Skribenten bör således senast då han eller hon analyserar responsen fördjupa sig i de exempel som finns i Verktygslådan.

Med hjälp av Skribentens verktygslåda kan den som ger respons lära skribenten att märka och förstå vilka aspekter i texten som man bör lägga märke till. Handledaren korrigerar inte eventuella brister i texten utan det är skribentens uppgift att bearbeta sin egen text.

Skribenten skapar en text utgående från vem som ska läsa den, och vad som är syftet med texten. Verkygslådans ordlista instruerar skribenten hur han eller hon kan bearbeta texten så att dessa mål uppnås. I ordlistan beskrivs hur en god saktext ska se ut, samt typiska problem och fel som brukar upprepas i en saktext.

Dessa problem kan finnas på flera olika nivåer i texten: de problem som stör förståelsen av texten försvårar överföringen av textens budskap från skribenten till läsaren. De problem som stör textens läslighet kan leda till att läsaren inte orkar läsa texten till slut. Språkfel påverkar nödvändigtvis inte förståelsen av texten, men de orsakar ett “brott mot en överenskommelse”, eftersom skribenten bör följa de regler som finns uppställda för hur en saktext skrivs. Stilbrott kan leda till att texten missförstås eller leda bort läsarens tankar från det centrala budskapet i texten.

Dessa problem och lösningar på dessa har i Verktygslådan märkts ut med följande symboler:

Suositeltava ilmaisu Symbolen innebär att exempelsatsen representerar ett rekommenderat sätt att uttrycka sig. Det kan också vara frågan om ett förbättringsförslag. På samma sätt representerar de exempel som inte märkts ut med symboler, ett rekommenderat sätt att uttrycka sig.

Ongelmallinen ilmaisu De satser som märkts ut med symbolen är på något sätt problematiska eller felaktiga. Det kan vara frågan om ett för läsaren störande drag i texten eller ett rent språkfel. Det är dock skäl att minnas att de flesta exempelsatser är fragment av en längre text. En del strukturer eller språkdrag kan bli problematiska först då de upprepas alltför många gånger i texten eller förekommer i en text där de stilmässigt inte här hemma.

KategorierOkategoriserade