Dispositio

Ett tal är en akustisk produkt. Så fort du sagt ett ord är det försvunnet. Lyssnaren kan inte bläddra tillbaka och reflektera över vad du sagt.

Det inverkar på dispositionen. Bestäm dig för vad som är din röda tråd (din huvudpoäng) och håll dig till den. Lyssnarna ska inte behöva bestämma sig för vad som är viktigast i ditt tal. Det är både din skyldighet och din rättighet som talare att göra det valet. Du kan aldrig berätta allt. Det är du som bestämmer vad som ska sägas.

Det viktigaste är att du renodlar din huvudpoäng så att lyssnarna vet vad du vill få sagt. Detta är en av de stora skillnaderna mellan en text som skrivits för att läsas och ett tal som skapats för att åhöras.

Talets komposition

När du har hittat en princip för att behandla ditt material, ska du tänka på talets komposition som helhet.

Den klassiska modellen för hur ett tal är komponerat ser ut så här:

Exordium – inledning
Narratio – berättelse
Demonstratio – argument
Peroratio – avslutning

Alla tal följer de här huvudprinciperna i stora drag oberoende av vad talet handlar om.

Exordium

Inledningen ska vara klar, enkel och koncis. Om du inte redan blivit presenterad för publiken presenterar du dig själv. En inledning kan bestå av en fråga, ett överraskande påstående eller en vits. Men du behöver inte vara rolig. En enkel rak inledning, där du kort säger vad du tänker tala om fungerar i alla sammanhang.

Narratio

Narratio, berättelsen, skildrar något som sker eller har skett. Du kan ofta konkretisera abstrakta begrepp genom att skapa en berättelse. Reportage i tidningspressen byggs i allmänhet upp på detta sätt. En kort berättelse kan ingå som en del i ett tal.

Demonstratio

Demonstratio ingår i det klassiska rättstalet och guidar lyssnarna genom argumentationen. Med hjälp av exempel på argument och motargument får lyssnarna klart för sig vad du menar.

Peroratio

Peroratio, slutpartiet, utgör i sin enklaste form en sammanfattning av det du sagt tidigare.
Även en upprepning av de viktigaste argumenten kan komma in här, däremot aldrig nytt stoff.

KategorierOkategoriserade