Elocutio

(att arbeta med språket)

Talat eller skrivet?

Många talare är rädda för att tala utan manuskript. Men manuskriptet behöver inte bestå av ett skrivet tal. Det räcker att du har ordentliga minnesanteckningar, stolpar.
Skriv minnesanteckningar och bygg upp en stomme för ditt tal. Kontrollera uttal av namn och främmande ord. Det språk du kommer att använda är i hög grad beroende av talsituationen. Är det en informell, ledig situation, eller krävs det något mer av stil och språk? Tumregeln är att du gör den språkliga förberedelsen genom att vara noggrann då du gör minnesanteckningarna. Då får du ett ledigt, genomtänkt språk som ändå är ett talat språk, som skapas i mötet med publiken. Endast festtal eller andra ceremoniella tal fungerar som uppläst text.

Hjälp lyssnarna

Hjälp lyssnarna att gestalta det du säger genom att ge exempel, konkretisera och jämföra. Kännetecknande för tal är också upprepningen. Ofta måste något sägas två eller flera gånger, genom att du omformulerar ditt uttryck.

Stolpkort

Ett bra sätt att organisera sina minnesanteckningar är att skriva stolpkort, d.v.s. kort med minnesanteckningar. Stolpkorten gör du av stadigt papper ungefär i vykortsstorlek. Skriv bara en anteckning per kort. Packen med stolpkort kan bli ganska tjock, men det här ger dig fördelen att du i övningsskedet fortfarande kan organisera om, lägga till eller ta bort kort. Stolpkorten är diskreta och lätta att manövrera i talsituationen, och du riskerar aldrig att komma av dig eller att förlora kontakten med publiken.

KategorierOkategoriserade