Om kartor, tabeller och diagram

Tabeller och figurer (kartor och diagram) numreras i löpande ordning när de ingår i texten. Du kan hålla tabellerna och figurerna i sär så att du numrerar dem separat. Om du har många tabeller och figurer är en förteckning i början av uppsatsen till stor hjälp för läsaren. Förteckningen placeras omedelbart efter innehållsförteckningen.

En tabell består av

  • tabellrubrik

kort, ska ge all information som läsaren behöver

  • tabellhuvud

rubriktexter för uppgiftsgrupperingarna som inleds med stora bokstäver

  • tabelltext

i sifferraka rader

  • fotlinje

Exemplet är hämtat ur Svenska skrivregler (2000:40):

En tabell ska kunna fungera fristående utan omkringliggande text. Tabellen ska rymmas på en sida för att vara läsarvänlig. Tabellen ska alltid kommenteras i själva texten.

En tabellarisk uppställning anger inga matematiska värden eller statistiska förhållanden. Det är en överskådlig framställning över ett antal företeelser som man vill lyfta fram. Den fogas in i texten utan särskild rubrik eller underskrift.

I följande tabellariska uppställning visas hur satser och meningar länkas till varandra i fyra olika framställningsformer. (exemplet är hämtat ur Hellspong 1997)

Figurer; diagram och kartor

En figur ska också kunna läsas fristående utan hjälp av själva texten. Numrera figurerna om det finns flera av dem. Diagram, kartor och tabeller ska kommenteras i den löpande texten.

Litteratur

Lennart Hellspong och Per Ledin, 1997. Vägar genom texten: handbok i brukstextanalys. Studentlitteratur.

KategorierOkategoriserade