Erikoiskieli

Tarkista termien käyttö. Asiatyyliin kuuluu yksiselitteinen ja johdonmukaisesti käytetty erikoiskäsitteistö. Käytä ja taivuta valitsemaasi termiä aina samalla tavalla.

  • Onko käsitteelle olemassa omakielinen sana vai täytyykö käyttää vierasperäistä ja suomen kieleen mukautettua sanaa? Kelpuuta vain tarpeellinen termi ja hylkää ammattislangisana, näennäistermi ja muotisana. Tarkista myös, onko termien taivutus kelvollista ja johdonmukaista. Tarvittaessa perehdy vierassanojen ja lyhenteiden taivutukseen.
  • Määrittele aina tilapäiskäytössä tai poikkeavassa käytössä olevat termit. Pohdi, pitäisikö jotakin termiä havainnollistaa. Toisinaan vierasperäinen termi on selitettävä kokonaisella lauseella. Tarvittaessa vieraskielisen termin voi lisätä sulkeisiin.
  • Termejä voi tarkistaa eri alojen termisanastoista, käsikirjoista ja oppikirjoista. Sanastoja on myös Internetissä. Jos käytät apuna Internetin hakukoneita, älä tyydy ensimmäiseen “googlattuun” löydökseen. “Googlaus” paljastaa käytäntöjä, ei välttämättä normeja.
  • Huomaa, että puhutussa ammattislangissa voidaan käyttää esimerkiksi englanninkielistä termiä, vaikka sille olisikin olemassa suomenkielinen vastine. Kelpuuta tekstiin vain hyväksytty termi.
  • Tarkista myös, että termien taivutus on norminmukaista ja että termejä sisältävät virke- ja lauserakenteet ovat luettavia ja kieliopillisesti kelvollisia. Erikoiskäsitteistö EI saa moni mutkaistaa virkerakennetta. Ks. Substantiivityyli.
  • Tarkista, onko sivistyssanaa tai vierassanaa käytetty oikein. Usein kirjoittaja luulee tietävänsä sanan merkityksen, mutta se voi vaihdella eri käyttöyhteyksissä. Tarkista myös, että sanan taivutusmuoto on norminmukainen. Sivistyssanan kirjoitusasun voi tarkistaa sivistys sanakirjasta. Vierassanoilla on suomen kieleen mukautetut oikeinkirjoitusohjeensa.