Aikamuoto

Tarkista aikamuotojen käyttö. Hyvässä asiatyylisessä tekstissä aikamuotojen käyttö on johdonmukaista.

Preesensiä käytetään ilmaisemaan menemätöntä aikaa ja ajallisesti rajoittamatonta tekemistä. Tieteellisessä tekstissä preesens sopii termien selityksiin, määritelmiin, teorian ja oletusten esittelyyn sekä taulukoihin viittaamiseen.

Käsitteellä tasa-arvo tarkoitetaan tässä yhteydessä…
Seuraavaksi tarkastelen…
Ilmiötä kuvaa taulukko 2.

Preesens sopii tieteellisen tutkielman johdanto-osion aikamuodoksi, kun kirjoittaja esittelee tutkimuksensa, tietolähteensä ja työn rakenteen. Huom! Tutkimussuunnitelmissa on tapana kuvata tulevia pyrkimyksiä. Varsinaisen tutkielman johdannossa ei kirjoittajan enää kannata alla olevien esimerkkien tapaan puhua aikomuksista, jos kyse on jo toteutuneesta tutkimuksesta.

Tässä tutkielmassa tulen tarkastelemaan…
Tässä tutkielmassa aion tarkastella…

Tässä tutkielmassa tarkastelen…

Luvussa 5 pyrin esittämään johtopäätökset.

Luvussa 5 esitän johtopäätökset.

Preesensiä käytetään myös referoitaessa, koska selostettava teksti on edelleen olemassa ja selostus pitää paikkansa “ajattomasti”:

Räisänen tarkastelee väitöskirjassaan suomalaisia avioliitto-oppaita.

Räisänen tarkasteli väitöskirjassaan suomalaisia avioliitto-oppaita.

Imperfektiä käytetään ilmaisemaan jo päättynyttä toimintaa. Sitä voi käyttää, kun kertoo oman tutkimuksensa kulusta ja kun viittaa aiempiin tutkimuksiin.

Ensiksi kerättiin haastateltavien taustatiedot. Seuraavaksi ryhmä jaettiin… ja haastattelut toteutettiin… Kullekin ryhmälle annettiin samat oheismateriaalit… Haastattelut nauhoitettiin ja ne analysoitiin seuraavalla tavalla…
Kaukoputken keksimisen aikoihin vuonna 1610 Galileo Galilei havaitsi, että Linnunrata koostuu lukemattomista himmeistä tähdistä.

Perfektiä käytetään ilmaisemaan jo päättynyttä toimintaa, jolla on merkitystä vielä nykyhetkelläkin. Tieteellisessä tekstissä perfektin ja imperfektin ero ei ole aina selvä, mutta perfekti ilmaisee lähteen merkityksen kirjoittajalle selvem min kuin imperfekti.

Virtasen tutkimusryhmä on havainnut, että…

Pluskvamperfektiä käytetään ilmaisemaan tekemistä, joka on päättynyt ennen puheena olevaa mennyttä ajankohtaa. Tieteellisessä tekstissä pluskvamperfektillä voidaan osoittaa, että tieto on muilta saatua referoitua tietoa.

Lopuksi Virtanen selvitti, että kaikki testit oli tehty…