Prostituutio antiikin maailmassa

Kurtisaanit – kreikkalaiset luksushuorat

Kristel Nyberg

Klassisessa kreikkalaisessa kulttuurissa naisten ja miesten elämänalueet olivat jyrkästi jakaantuneet eivätkä miehet ja naiset yleensä aterioineet keskenään. Erityisesti tämä koski juhlaillallista, symposiumia, joka oli keskeinen sosiaalinen instituutio ja johon vain miehet osallistuivat.

Jotkut naiset kuitenkin osallistuivat tällaisille illallisille ammattinsa puolesta. Talon orjattaret tarjoilivat ruokaa ja viiniä, muusikot ja tanssijattaret esiintyivät, ja useallakin vieraalla saattoi olla seuralaisenaan kallis kurtisaani.

Kurtisaanit olivat antiikin prostituoitujen ylintä kastia, aikansa luksushuoria. He olivat kauniita naisia joilla oli useimpiin muihin aikansa naisiin nähden korkea koulutus. Keskustelutaito oli tärkeä ominaisuus kurtisaanille. Tällainen rakastajatar oli kreikkalaiselle yläluokan miehelle edustava seuralainen sellaisiin juhliin, joihin kunniallista vaimoa ei voinut viedä. Toisin kuin useimmat muut antiikin naiset, nämä kurtisaanit saattoivat kerätä suuriakin omaisuuksia, joita he hallitsivat itsenäisesti. Vain hyvin rikkaalla miehellä oli varaa pitää kurtisaania rakastajattarenaan.