Prostituutio liiketoimintana

Kristel Nyberg

Läheskään kaikki prostituoidut eivät saavuttaneet kurtisaanin asemaa. Hyvin suuri osa antiikin prostituoiduista oli orjia, ja jotkut orjakauppiaat kokosivatkin huostaansa heitteille jätettyjä tyttölapsia ja kasvattivat heistä prostituoituja. Näin raja orjakauppiaan ja parittajan välillä saattoi olla hyvinkin häilyvä.

Prostituutio oli kreikkalais-roomalaisessa maailmassa täysin laillista liiketoimintaa, ja suurissa satamakaupungeissa saattoi olla useitakin orjabordelleja. Pompeijin bordelleissa kerrotaan olleen orjattaria kaikkialta Välimeren ympäristöstä. Näin kaupungin miehet saivat halutessaan ripauksen eksotiikkaa, ja matkustavaisille saatettiin tarjota naisia heidän omasta maastaan.

Roomassa prostituoiduista pidettiin rekisteriä, ja heiltä kannettiin suurta veroa. Ilmeisesti veron suuruus ei johtunut siitä, että prostituutiota ei olisi hyväksytty, vaan siitä, että se oli niin tuottavaa liiketoimintaa ja että parittajilla ja bordellinpitäjillä oli varaa maksaa.

Prostituoidun palvelujen käyttämiseen ei antiikin maailmassa liittynyt sellaista häpeän leimaa kuin nykyään. Itse asiassa oli hyvin yleistä, että miehet kävivät bordelleissa tai vuokrasivat prostituoituja viihdyttämään juhliinsa. Kaikkien eri yhteiskuntaluokkien miehet kävivät bordelleissa tai käyttivät prostituoituja esimerkiksi juhlien yhteydessä. Kerrotaan jopa joidenkin aatelisten perustaneen omistamiaan orjia varten omia bordelleja.