HY:n tietokoneiden erityispiirteet

Helsingin yliopiston tietokoneiden käyttö on hyvin samanlaista kuin minkä tahansa Windows-tietokoneen käyttö. HY:n koneissa on kuitenkin muutamia erityisiä piirteitä. Tällä sivulla käsitellään seuraavia asioita:

• Tallentaminen ja kotihakemisto HY:n Windows-koneilla
  • Ohjelmien asentaminen ohjelmistoportaalista
  • Kotihakemistosta poistettujen tiedostojen palautus

Tallentaminen Windows-verkossa

Jokaisella Windows-verkon käyttäjällä on omien tiedostojen tallettamista varten oma kotihakemisto. Kotihakemistot sijaitsevat tarkoitukseen varatuilla palvelimilla: kun kirjaudut yliopiston Windows-tietokoneelle, palvelin antaa käyttäjätunnuksesi perusteella sinun käyttää omaa kotihakemistoasi. Koska kotihakemisto ei sijaitse käyttämässäsi työasemassa vaan verkossa, kotihakemistosta käytetään usein myös termiä “verkkolevy”. Kun kaksoisnapautat työpöydän My Computer (Oma tietokone) -ikonia yliopiston Windows-koneella, näet oman kotihakemistosi Z-kirjaimella merkittynä levyasemana (alla esimerkkikuva Raimo Keski-Väännön kotihakemistosta).

win7_computer_5gb

Kotihakemistoon tallennettu työ on yleensä paremmassa turvassa kuin USB-tikulla tai kotikoneella oleva työ. Hyvän tietoturvan lisäksi verkkolevyn käytöstä on se etu, että pääset käsiksi sen sisältämiin tiedostoihin yleensä mistä päin maailmaa tahansa. Yliopiston Z-verkkolevyä on myös mahdollista käyttää yliopiston verkon ulkopuolelta (lisää aiheesta tällä sivulla).

Huomaa, että yliopiston Windows-koneilla myös muutamaan muuhun paikkaan tallentamasi tiedostot ohjautuvat suoraan omaan kotihakemistoosi:

• Documents -kansioon tallentamasi tiedostot tallentuvat Z-verkkolevysi Documents-alihakemistoon
  • Työpöydälle (Desktop) tallentamasi tiedostot tallentuvat Z-levyn alihakemistoon Desktop.

Tarvittaessa voit tallentaa suoraan kiintolevylle sellaisia tiedostoja, jotka eivät esimerkiksi mahdu kotihakemistoosi, koska levytila on täynnä. Tätä varten HY:n koneiden C:-asemalla on kansio nimeltä HY-temp. Voit tehdä HY-temp -kansioon myös alihakemistoja. Näihin alihakemistoihin tallennettuihin tiedostoihin pääsee vain sinun käyttäjätunnuksellasi, ja vain sillä koneella, jolla olet tallentanut ne. Lisäksi ylläpito pidättää itsellään oikeuden tyhjentää hakemiston sisällön esimerkiksi koneen päivityksen yhteydessä, joten älä tallenna mitään tärkeää HY-temp -hakemistoon!

Seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon verkkolevyn käytössä:

• Verkkolevylle on yleensä asetettu tallennuskiintiö eli nk. quota. Huolehdi siitä, ettei tämä kiintiö täyty – muuten et voi tallentaa edes keskeneräisiä töitäsi verkkolevylle!
  • Jos vahingossa poistat sinulle elintärkeän tiedoston verkkolevyltä, järjestelmää ylläpitävä henkilö saattaa onnistua palauttamaan tiedoston takaisin. Usein voit tehdä palautuksen myös itse (lisää palautuksesta).

Kotihakemiston levykiintiö

Yliopiston Windows-verkon kotihakemiston tallennuskiintiö on 5 gigatavua.

Tarkkaile levykiintiösi tilaa aika ajoin, ettei se pääse täyttymään. Liian täynnä oleva levy aiheuttaa usein järjestelmän käyttöön liittyviä ongelmia. Jos kotihakemistosi tila loppuu, et voi tallentaa tiedostoja ennen kuin olet tehnyt lisää tilaa poistamalla kotihakemistossasi olevia tiedostoja.

Voit tarkistaa kotihakemistosi tilan seuraavasti:

1. Avaa yliopiston työasemalla My computer (Oma tietokone) -ikkuna
  2. Etsi oma kotihakemistosi (Z:).
  3. Klikkaa kotihakemistokuvaketta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella
  4. Valitse avautuvasta valikosta Properties (Ominaisuudet).
  5. Tarkista käytetty tila Properties-ikkunassa.

Ohjelmien asentaminen ohjelmistoportaalista

Yliopiston koneilla on käyttöjärjestelmän lisäksi erilaisia ohjelmia. Yleisimmät ohjelmat asennetaan koneelle automaattisesti. Joitakin hieman vähemmällä käytöllä olevia ohjelmia ei asenneta kaikille koneille, vaan voit tilata asennuksen itse helppokäyttöisen ohjelmistoportaalin avulla. Löydät ohjelmistoportaalin Start (Käynnistä) -valikosta kohdasta All Programs (Kaikki ohjelmat) – HY – Software Portal:

Ohjelmistoportaalin avulla ohjelmat asentuvat automaattisesti, joten sinun ei tarvitse pohtia millaisilla asetuksilla tai minne ohjelmat asennetaan. Ohjelmistoportaalin käyttöohjeen löydät Helpdesk-sivuilta.

Kotihakemistosta poistettujen tiedostojen palautus

Jos poistat vahingossa väärän tiedoston omasta verkkohakemistostasi yliopiston koneella, voit koittaa itse palauttaa sen ns. Previous versions (Aiemmat versiot) -toiminnon avulla. Voit palauttaa aiemmat versiot halutussa kansiossa olleista tiedostoista napsauttamalla kansiota hiiren kakkospainikkeella, valitsemalla avautuvasta valikosta Properties (Ominaisuudet) ja valitsemalla avautuvasta ikkunasta välilehti Previous versions (Aiemmat versiot). Tällä vällehdellä voit valita kansiosta mahdollisesti tallentuneista varmuuskopioista haluamasi version. Palautus onnistuu napsauttamalla vielä (Restore) Palauta.

Tiedostojen palauttaminen verkkolevyltä on mahdollista, koska niillä olevat tiedostot varmuuskopioidaan automaattisesti joka yö. Tämän takia aiempien tiedostojen palautus onnistuu vain, jos tiedosto on ollut olemassa vähintään vuorokauden. Palautettavassa versiossa ei ole mukana sellaisia muutoksia, jotka olet tallentanut edellisen automaattisen varmuuskopioinnin jälkeen.

Kannattaa kuitenkin huomata, että tiedostopalautus kuvatulla tavalla voi onnistua vain, jos tiedostoa on säilytetty kotihakemistossa: omalta koneeltasi palauttaminen ei onnistu samalla tavalla. Muista, että varmuuskopiointi on varmin tapa välttää ongelmia! Mikäli omatoiminen tiedostopalautus ei onnistu, hätätilassa voit myös pyytää palautusta osoitteesta helpdesk@helsinki.fi.