Ylä- ja alatunnisteet

Ylätunnisteella (Header) ja alatunnisteella (Footer) tarkoitetaan tekstiä tai kuvaa, joka tulostuu automaattisesti asiakirjan tai sen osan jokaisen sivun ylä- tai alareunaan. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi logo ja yhteystiedot. Tällä sivulla kerrotaan em. tunnisteiden käsittelystä Word-ohjelmassa.

Ylä- tai alatunnisteen luominen

Lisää Ylä- tai alatunniste  asiakirjaasi  valitsemalla nauhavalikon Insert (Lisää) -välilehden Header & Footer (Ylä- ja alatunniste) -ryhmästä haluamasi vaihtoehto. Valitse sitten avautuvasta listasta sopiva ylä– tai alatunniste tai sivunumeromalli.

Asiakirjan ylä- ja alaosiin ilmestyvät ylä- ja alatunnisterivit, jotka on erotettu muusta asiakirjasta katkoviivoin. Alla olevassa kuvassa näet ylätunnisteen asetustilan.

Lisää tunnisteeseen tuleva teksti tai grafiikka katkoviivoilla merkityn alueen sisälle. Lisää päivämäärä tai sivunumerot nauhavalikon Header & Footer Tools (Ylä- ja alatunnistetyökalut) -välilehden painikeilla. Siirry takaisin normaaliin tilaan klikkaamalla välilehden oikeassa reunassa olevaa Close Header and Footer (Sulje ylä- ja alatunniste) -painiketta.

Tunnisteiden muokkaaminen

Ylä- ja alatunnisteet näkyvät näytöllä vaaleanharmaana joka sivulla. Kun haluat muokata ylä- tai alatunnistetta, kaksoisklikkaa tunnistetta. Tee sitten tunnisteeseen haluamasi korjaukset ja poistu muokkaustilasta kaksoisklikkaamalla jotakin muuta asiakirjan kohtaa.

Tunnisteen poistaminen

Kun haluat poistaa tunnisteen, avaa tunnistekenttä ja valitse koko tunnisteen sisältö. Paina sitten näppäimistön Delete-painiketta ja poistu lopuksi muokkaustilasta kaksoisklikkaamalla asiakirjaa tekstin päällä.

Löydät valmiita tunnistemalleja Ylä- ja alatunniste -työkalurivin Header– ja Footer (Ylä- ja alatunniste) -painikkeista avautuvista luetteloista.