Videon julkaisu

Videon julkaisuun on monta tapaa, ja jokaiselle videotehtävälle on yleensä annettu jokin palautuspaikka valmiiksi minne videosi pitäisi tallentaa. Kurssityönä tehtyjen videoiden näkyvyys on usein tarpeen rajata tietylle tietylle yleisölle – muut kurssilaiset, oma pienryhmä tai vain opettaja. Tämä julkaisun kohdentamismahdollisuus on tärkeä, koska arvioitavan opiskelutehtävän suorittamiseen ei ole ensinnäkään suotavaa vaatia kolmannen osapuolten palveluihin käyvien tunnusten luomispakkoa eikä toisekseen myöskään ole hyvä, että video julkaistaan palvelussa jossa se voi levitä koko maailman nähtäväksi mikäli tämä ei ole tarkoituksellista ja suostumuksellista.

Keskitymme tässä siis Helsingin yliopiston tukemiin julkaisupalveluihin jotka soveltuvat opintoihin liittyvien videoiden palauttamiseen.

Moodle – suoraan tiedostona tai linkitys muualta

Moodleen on mahdollista viedä/tehdä suoraan vain 50 Megatavun kokoisia tiedostoja, joten se ei pariminuuttisia lyhytvideoita pidemmille tuotoksille ole suoraan sopiva julkaisupaikka. Lisäksi tiedostojen vieminen Moodlen kurssialueille on usein rajoitettu opettajille. Erittäin lyhyitä, alle 50 Megatavun videoita voi kuitenkin lisätä suoraan esim. keskustelualueelle jos opettaja on luonut sellaisen esimerkiksi juuri hyvin pienten videoiden palautusta ja mahdollisesti samalla käytävää keskustelua ja vertaispalautetta varten.

Moodle videon lisääminen Lisää tai muokkaa audio/videotiedostoa -painikkeesta

Moodlen tiedostorajoitusten vuoksi on yleensä kuitenkin käytäntönä viedä video johonkin videopalveluun, josta se sitten linkitetään haluttuun paikkaan katsottavaksi, kuten Moodleen. Näitä palveluja esitellään seuraavaksi.

UniTube Lataamo

Unituben käyttöohjeet Helpdesk-sivulla.

Helsingin yliopistolla on oma videopalvelu Unitube, jonka yksi osa on Unitube-lataamopalvelu. Lataamoon jokainen yliopistolainen voi viedä videotiedostoja ja lajitella niitä haluamiinsa kokonaisuuksiin, eli sarjoihin.

Voit lisätä muille yliopistolaisille oikeuksia videosarjaasi, jolloin he pääsevät lisäämään omia videoitaan sarjaan. Huomioi kuitenkin, että jos sarjalla on monta hallinnoijaa, voivat he kaikki tasavertaisesti käsitellä kyseiseen sarjaan vietyjä videoita. Eli tuolloin he voivat poistaa sinun videosi – tai sinut kokonaan videosarjan hallinnasta vaikka olisitkin alunperin luonut sen!

Huomaathan, että kaikilla Unitubeen viemilläsi tallenteilla on poistumispäiväys, jota voit muuttaa Unitube-lataamossa

UniTube Lataamo sarjan hallinnointioikeudet. Hallinnoijan voi valita kirjoittamalla Etsi henkilöitä -kenttään käyttäjän kasitunnuksen. Kentän alapuolella on lueteltu sarjaan hallinnoivien henkilöiden kasitunnukset.

Videosarjat voidaan pitää joko yksityisinä tai julkaista eri tavoin katsottaviksi. Julkaisuvaihtoehtoina ovat tällä hetkellä:

  1. ei-julkinen (= näkyy vain sinulle), oletuksena sarja on tässä tilassa
  2. jaettu julkisesti, eli videot näkyvät ja ovat löydettävissä maailmanlaajuisesti Helsingin yliopiston verkkosivuilla, videot voi myös linkittää tai upottaa eri verkkopalveluihin
  3. Moodle-rajattu, eli vain tietyn Moodle-alueen sisällä voi katsoa sarjan videoita ja
  4. jaettu linkillä, jolloin videota voi jakaa linkillä tai upottaa muualle Unitube-lataamosta saatavien linkkien avulla

Jos videon julkisuus ei haittaa, on tapa 2. helpoin toteuttaa ja antaa parhaat mahdollisuudet lisätä video eri alustoille tai antaa muiden katseltavaksi suoraan linkin avulla. Huomioi silloin kuitenkin, että videosi voi löytyä Googlesta ja linkin avulla kuka tahansa maailmassa pääsee siihen käsiksi.

Moodle-rajaus, eli tapa 3., vaatii Moodle-alueen opettajalta toimenpiteitä. Yleensä opettaja on silloin luonut Moodlessa valmiiksi Lataamoon videosarjan ja antanut opiskelijoille sinne oikeudet. Tällöin opiskelijat saavat tallentaa omasta Lataamon Inbox:istaan videoita tähän Moodle-sarjaan, jolloin ne näkyvät vain tietyn opintojakson Moodle-alueella.

Pdf-tiedosto Esimerkkiohje: Videot Unitube-lataamoon opiskelijana(.pdf), jonka avulla voit palauttaa videoita Moodleen Lataamon kautta eri tavoilla.

Thinglink

Thinglink on palvelu, jonne voit viedä kuvia ja videoita sekä linkittää ne yhteen ”kiertoajeluksi”. Voit myös lisätä kuviin erilaista sisältöä jota katsojat saavat klikkaamalla auki, kuten vaikkapa infotekstiä tai videoikkuna joka avautuu kun 360-asteen valokuvassa klikkaa haluamaasi kohtaan kuvaa laittamaasi merkkiä. Thinglinkillä voit siis tehdä käytännössä tehdä interaktiivisen, visuaalisen esittelyn mistä tahansa aiheesta.

Erityisesti jos olet kuvannut 360-videota tarjoaa Thinglink luovia mahdollisuuksia videoesityksellesi. Thinglink-palveluun voi videä videoita jotka ovat jopa 10 Gigatavua isoja. Voit myös rajata videon yleisön HY.n käyttäjätunnuksille tai että video on katseltavaissa niille, jotka tietävät linkin siihen.

Löydät palvelun osoitteesta: https://www.thinglink.com/.

HY-lisenssin saat käyttöösi menemällä ensin kirjautumissivulle Log in-kohdasta ja klikkaamalla Microsoft-Office 365 -symbolia kirjautumisikkunan alalaidassa. Tärkeää: Älä siis syötä tavallista etunimi.sukunimi@helsinki.fi -sähköpostiosoitettasi Thinglinkin sitä pyytävään kenttään vaan klikkaa värikästä O365-ikonia josta pääset Helsingin yliopiston omalle Office 365-kirjautumissivulle johon syötät tunnuksesi muodossa käyttäjätunnus@ad.helsinki.fi (salasana on sama kuin ennenkin). Tämän jälkeen Thinglinkin saat jatkossa osaksi Office 365-työkalujasi.

Kuvallinen kirjautumisohje Thinglinkiin tässä (OneDrive-linkki).

OneDrive

Osana Office 365 -palvelua on kaikilla käytössään OneDrive-pilvitallennustila. Tänne voi viedä videotiedostoja, ja antaa niille käyttöoikeuksia joko linkin avulla tai sitten henkilöille suoraan. Pilvitallennustila on hyvä keino lähettää isoja tiedostoja ilman, että kenenkään  oma sähköpostitila tukkeutuu jättimäisistä liitetiedostosta.

Kun lisäät videon OneDrive-palveluun, voi linkin videoon saava henkilö katsoa videon suoraan palvelussa OneDriveen sisäänrakennetulla soittimella. OneDrivessa voi nykyisin myös estää videon lataamisen omalle koneelle.

Stream

Stream on osa Office 365-palvelua myös kuten OneDrive, mutta on tarkoitettu enemmän videoiden katselu- ja julkaisukanavaksi eli tätä kautta Microsoft haluaa että videot annetaan katseltavaksi ilman latausmahdollisuutta. Myös Teams-palvelussa tallennetut videot tallentuvat Streamiin automaattisesti.

Stream-palvelussa videoita voi lajitella erilaisiin kokonaisuuksiin kuten Lataamossakin, ja rajoittaa katseluoikeutta tietyille henkilöille tai ryhmille. Iso haittapuoli tällä hetkellä on vain, että Stream-videot voi julkaista vain Helsingin yliopiston Office 365 -tunnukset omaaville henkilöille, eli pelkän linkin kautta esim. yliopiston ulkopuolisille ei julkaisu tätä kautta onnistu – ja vaikka toisella organisaatiolla (vaikkapa Aalto-yliopisto) olisi myös Office 365 käytössään ei heidän O365-tilillään pääse katsomaan Helsingin yliopiston Stream-kanavia. Stream-videot ovat siis organisaatiokohtaisia, ikäänkuin yhteisön sisäinen YouTube josta ei voi julkaista ulkomaailmaan videoita.

Funet Filesender

Opettaja saattaa haluta videon myös suoraan tiedostona jotta itse voi laittaa sen Unitube Lataamoon. Tällöin joudut palauttamaan sen jollain isojen tiedostojen lähettämiseen  soveltuvalla palvelulla kuten OneDrive tai Funet Filesender.

Funet Filesender -ohjeet Helpdeskin sivulla tässä.

Muita vaihtoehtoja

Internetin jättiläiset videoiden julkaisun osalta, eli YouTube ja Vimeo, mahdollistavat myös  ilmaisen julkaisun. Moni onkin ehkä jo käyttänyt näitä palveluja tottuneesti. Julkaiseminen näissä vaatii kuitenkin oman tilin ja on myös hyväksyttävä kyseisten palveluiden käyttöehdot, mikä ei kaikille sovi kaikissa tilanteissa niiden julkisuuden ja tietosuojakysymysten vuoksi.

YouTube-palvelussa voi yksityisemmin julkaista videonsa Unlisted-muodossa eli vain linkin tietävä henkilö näkee videon mutta se ei näy YouTuben haussa mitenkään. Vimeo-palvelussa tämä on maksullinen lisäominaisuus. Yleensä opiskeluun liittyvässä tehtävässä ei vaadita että joutuu käyttämään näitä palveluja, mutta muussa elämässä nämä videojulkaisukanavat ovat ylivoimaisesti helpoin tapa julkaista videoitaan, jopa automaattisen tekstityksen kera.