Opintojen ajoitus ja opintokalenteri

Tässä luvussa tutustutaan opintojen ajoittamiseen ja lukujärjestyksen tekemiseen Sisun opintokalenterissa.

Lisää ensin suunnittelemasi opintojaksot Ajoitus-välilehden aikajanalle. Parhaassa tapauksessa Sisu sijoittaa opintojaksot aikajanalle automaattisesti opintosuunnitelmasi pohjalta. Tämän jälkeen voit siirtyä Opintokalenteri-välilehdelle valitsemaan opintojaksoille suoritustapoja.

Opintojen ajoitus

Ajoitus-välilehdelle merkitset, minä lukuvuonna ja missä opetusperiodissa aiot suorittaa suunnittelemasi opintojaksot. Jo suorittamasi opintojaksot näkyvät janalla automaattisesti, jos olet lisännyt ne opintosuunnitelmaasi. Voit siirtyä Opintojen ajoitus-välilehdelle Sisun yläpalkista. Sinun kannattaa valita opinnoillesi niin kutsuttu malliajoitus, jos se suinkin on mahdollista. Malliajoitus ohjaa sinut valitsemaan opinnot siinä järjestyksessä kuin ne on suunniteltu suoritettavaksi. Malliajoituksen valikko on Ajoitus-välilehden vasemmassa reunassa (Katso kuva alla). Valikon ohjeteksti on Malliajoitus.

Malliajoitus ei pakota sinua mihinkään, mutta sen käyttäminen säästää sinulta aikaa ja vaivaa opintojen edetessä. Malliajoitus aikatauluttaa kuitenkin vain ne opintojaksot, jotka ovat osa opintosuunnitelmaasi. Jos et ole vielä esimerkiksi valinnut joitakin pakollisia opintojaksoja Opintojen rakenne- näytöllä, malliajoitus ei osaa ajoittaa niitä.

Kaikissa tilanteissa malliajoitusta ei voi käyttää. Voi olla, että koulutusohjelmasi ei käytä malliajoitusta, tai se ei sovi omiin suunnitelmiisi. Siinä tapauksessa voit ajoittaa opintojaksoja myös yksittäin. Avaa sininen valikko näytön alareunasta (katso kuva yllä). Valikon ohjeteksti on Sijoita opintojaksoja aikajanalle. Tässä valikossa voit siirtää suunnittelemiasi opintojaksoja ajoituksen piiriin omien tarpeidesi mukaan. Varmista aina opetustarjonta opintojaksoesitteestä, kun sijoitat opintojaksoja aikajanalle ilman malliajoitusta.

Lukujärjestyksen tekeminen Opintokalenterissa ja ilmoittautuminen opetukseen

Opintokalenterissa tarkennat Sisulle, koska ja kuinka aiot suorittaa suunnittelemasi opintojaksot. Voit lisätä kalenteriin myös muita merkintöjä. Voit yhdistää Sisun opintokalenterin esimerkiksi oman puhelimesi kalenteriin.

Käydään nyt läpi opetuksen valitseminen ja ilmoittautuminen. Tässä vaiheessa valitset jokaiselle suunnittelemallesi opintojaksolle suoritustavan eli opetuksen, ja lisäät ne kalenteriisi. Huomaathan, että opetuksen lisääminen opintokalenteriin ei tarkoita samaa kuin opetukseen ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen tapahtuu lukuvuonna 2020-21 vielä WebOodi-tietojärjestelmässä. Ilmoittautumiseen edetään Sisusta, niin ikään opintokalenterin kautta.

Opintokalenterissa on kolme välilehteä: Opetus valitsematta, Ilmoittautuminen ja opetus sekä Päättyneet ja keskeytetyt. Tässä oppimateriaalissa etenemme Opetus valitsematta -välilehdellä. Sille on listattu ne opintojaksot, joiden suoritustapaa et ole vielä valinnut ja siirtänyt kalenteriisi.  Opintojaksot ovat välilehdellä kätevästi samassa aikajärjestyksessä kuin aikaisemmin tekemässäsi opintojen ajoituksessa. Voit valita opintojakson suoritustavan ja lisätä sen kalenteriisi klikkaamalla Jatka valintaan (Katso kuva alla).

Kun jatkat valintaan, aukeaa opintojakson esitteestä Suoritustavat-välilehti. Suoritustapoja voi olla useita. Valitse se, jonka mukaisesti haluat suorittaa opintojakson. Klikkaa haluttua suoritustapaa, esimerkiksi Tapa 1 (Katso kuva alla). Sitten klikkaa vielä Valitse tämä tapa -painiketta alempana näytöllä. Nyt valittu suoritustapa on vahvistettu, ja Valitse tämä tapa- painike muuttuu ilmoitukseksi Valittu. Klikkaa lopuksi Valitse- painiketta välilehden oikeassa reunassa. Nyt valitsemasi suoritustapa siirtyy opintokalenterisi.

HUOM! Valitse-painikkeen painaminen vie toteutuksen vain opintokalenteriisi. Se ei siis ole vielä ilmoittautuminen opetukseen!

Kun olet valinnut suoritustavan opintokalenteriisi Valitse-painiketta klikkaamalla, Sisu tarjoaa Siirry ilmoittautumiseen– linkkiä aivan välilehden yläreunassa. Linkki vie sinut takaisin opintokalenteriisi. Opintokalenterissa puolestaan on oikean reunan skrollattavassa pudotusvalikossa painike Ilmoittaudu WebOodissa. Kun klikkaat nappia, siirryt WebOodiin.

Tutustumme WebOodi-ilmoittautumisiin tarkemmin tämän osan lopussa, muiden WebOodin toimintojen yhteydessä. Jos haluat tehdä ilmoittautumisen loppuun nyt, siirry tämän osan loppuun WebOodin ohjeisiin. Tässä jatkamme opetuksen ja opetusryhmien aikatauluttamiseen Sisun opintokalenterissa.

Opetuksen ja opetusryhmien aikatauluttaminen kalenteriin

Kun klikkaat aktiiviseksi Näytä tilaisuudet kalenterissa -napin, saat haluamasi opetusryhmän näkymään kalenterissasi. Nyt voit aikatauluttaa opetusta ja eri opetusryhmiä sekä tarkastella mahdollisia päällekkäisyyksiä muun kalenterissa olevan opetuksen tai omien merkintöjesi kanssa.