Lainaus, palautus ja varaaminen

Helsingin yliopiston kirjastossa lainaat aineistoa itsepalveluna lainausautomaatilla. Tarvitset lainausautomaattia varten Helka-kortin ja PIN-koodin. Kirjojen laina-ajat vaihtelevat kokoelmittain. Tarkista lainasi päättymispäivä asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa.

Uusi lainasi Helka-tietokannassa kirjautumalla omiin asiakastietoihisi. Uusiminen ei onnistu, jos teokseen on varauksia tai olet lainauskiellossa. Jos palautat tai uusit lainasi myöhässä, lainoista peritään myöhästymismaksu.

Helkan käyttöliittymässä lainat-kohdassa ympyröity tekstit uusi kaikki ja uusi kaksi kertaa

Voit palauttaa Helsingin yliopiston kirjaston aineistoja Kaisa-taloon, Kumpulaan, Meilahteen tai Viikkiin. Aineistojen palautus hoituu itsepalveluna palautusautomaatilla. Kampuksilla on myös yöpalautusluukkuja, jonne voit palauttaa aineistoa myös kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella. Et voi palauttaa muiden Helka-kirjastojen tai Kansalliskirjaston aineistoja Helsingin yliopiston kirjastoon.

Tee ja nouda varauksia

Näin teet va­rauk­sen Helkassa:

1. Etsi varattavan aineiston tiedot Helkasta ja kirjaudu sisään.
  2. Mene saatavuustietoihin ja tee varaus. Varauspainike näkyy vain varattavan aineiston kohdalla.
  3. Valitse noutopaikka, josta haluat aineiston noutaa. Näet kunkin aineiston kohdalla Helkassa vain ne vaihtoehdot, joista kyseisen aineiston voi noutaa.

Helkan käyttöliittymässä Saatavuus-otsikon alla: Tee varaus, ympyröity oikealla puolella varaus-teksti, jota punainen nuoli osoittaa

Kurssikirjoja voi varata vain, kun kaikki kappaleet ovat lainassa. Nouda kurssikirja siitä toimipaikasta, jonka kokoelmiin se kuuluu.

Voit seurata asiakastiedoissasi Helkassa, milloin varauksesi on noudettavissa. Saat sähköpostitse saapumisilmoituksen, kun varaamasi aineisto on noudettavissa. Nouda varaus itsepalveluna varaushyllystä. Varatun aineiston voi lainata ainoastaan varauksen teossa käytetyllä kortilla.

Tarkempia ohjeita Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivuilla:
Lainaaminen, uusiminen, myöhästymismaksut ja lainauskielto
Palautusohjeet ja yöpalautusluukkujen sijainnit
Varauksen tekeminen ja noutaminen