Luvun 4.2 harjoitukset

Harjoitus 1 – Verkkohuijausten välttäminen

  1. Muistatko, mitä erilaisia verkkohuijauksen tapoja on olemassa?

Harjoitus 2 – Tietoturva sosiaalisessa mediassa

  1. Lue käyttämiesi yhteisöllisten verkkopalveluiden (esimerikiksi Facebookin) käyttöehdot.
  2. Sivulta www.social-searcher.com löydät ihmisten täysin avoimesti verkossa jakamia Facebook-päivityksiä. Search-kentästä voit hakea päivityksiä vaikkapa minkä tahansa paheen nimellä (esim. haku ”beer” tuottaa luultavasti paljon tuloksia). Tutustu käyttämiesi palveluiden yksityisyysasetuksiin ja varmista, että tiedät mitä jaat kenenkin kanssa.

Harjoitus 3 – Salasanojen turvallinen käyttö

  1. Pohdi, kuinka sinä käytät omia salasanojasi. Jos huomaat salasanojesi käyttö- tai  säilytystavoissa puutteita, korjaa puutteet NYT.

Harjoitus 4 – Salauksen tärkeys verkkoyhteyksissä

  1. Kokeile kirjautua esimerkiksi HY:n postijärjestelmään OWA:n kautta. Onko yhteys kirjautumisen aikana salattu vai salaamaton? Entäpä kirjautumisen jälkeen?
  2. Kokeile kirjautumista johonkin HY:n verkko-oppimisympäristöistä. Onko kirjautumisyhteys salattu vai salaamaton? Entä toiminta ympäristössä kirjautumisen jälkeen?

Harjoitus 5 – Tiedostojen varmuuskopiointi

  1. Pohdi, mitä kaikkea sinulle tärkeää tietoa olet jättänyt varmuuskopioimatta. Tee varmuuskopioinnista itsellesi suunnitelma ja merkitse kalenteriisi varmuuskopioinnin ajankohdat (päivittäiset, viikoittaiset tai kuukausittaiset). Jos et ole koskaan ennen varmuuskopioinut tiedostojasi, tee varmuuskopio NYT.

Harjoitus 6 ja 7 – Tietokoneen suojaaminen palomuurilla / Haittaohjelmilta suojautuminen

  1. Jos sinulla on oma tietokone, lataa ja asenna HY:n opiskelijoille tarjoama virustorjunta- ja palomuuriohjelmisto tietokoneellesi. HUOM: varmista, että tietokoneessa ei ole ennestään virustorjuntaohjelmaa tai erillistä palomuuriohjelmaa:  virustorjunta- ja palomuuriohjelman asentaminen em. ohjelmat jo sisältävään koneeseen voi saada tietokoneesi täysin jumiin.
  2. Testaa, onko käyttämäsi virustorjuntaohjelma toiminnassa. Yritä tallentaa alla olevan linkin kautta löytyvä, harmiton testivirus tietokoneellesi. Tietokoneesi virustorjuntaohjelman tulisi estää sinua avaamasta ko. tiedostoa.http://www.eicar.org/download/eicar.com

VASTAUKSET

Harjoitus 1 – Verkkohuijausten välttäminen

  1. Phishing, manipulointi (tunnetaan myös nk. sosiaalisena hakkerointina), nigerialaiskirjeet, lottohuijaukset, huijausvaroitukset eli hoax-viestit, huijaus-popup-ikkunat.