Videon suunnittelu ja käsikirjoitus

Videon suunnittelu

Ennen kuin lähdet kuvaamaan kannattaa varata hetki, hengittää syvään ja miettiä videotasi ja sen tulevaa käyttötarkoitusta. Audiovisuaalinen materiaali on tietokoneille raskaampaa käsitellä kuin esimerkiksi pelkkä teksti tai valokuva, ja vaatiikin normaalia toimistotyöskentelyä enemmän prosessoritehoa, käyttömuistia ja tallennustilaa. Lisäksi ottamalla huomioon muutamia perusjuttuja kuvauksesta, valaistuksesta ja äänityksestä voit välttää pahimmat videon teknistä laatua heikentävät asiat ja vähentämään uusintaottojen tarvetta.

Yleensä videon kuvaaminen ja valmiin tallenteen katseleminen onkin helppoa, mutta itse videon käsittely on aikaa vievää puuhaa yllä mainituista syistä. Pyri siis suunnittelemaan videosi kuvausvaiheet tarkasti vähentääksesi työtaakkaasi käsittelyvaiheessa!

Ota huomioon erityisesti seuraavat seikat:

  • seuraa tehtävänantoa tarkasti erityisesti videon keston ja sisällön osalta: oli kyseessä sitten opiskeluun liittyvä tehtävä tai esim. haastatteluvideo, niin useimmiten saat varsin tarkkoja vaatimuksia videon tekniseen puoleen, tyylilajiin ja kestoon liittyen
  • laadi vähintäänkin yksinkertainen käsikirjoitus ennen kuvaamista
  • pidä video niin lyhyenä ja ytimekkäänä kuin mahdollista
  • älä ota stressiä mahdollisesta esiintymisestä – voit ottaa oton uusiksi jos siltä tuntuu ja leikata pois pikkumokat, hyvä ja kattava käsikirjoitus auttaa myös
  • hyvä äänenlaatu on usein tärkeämpi kuin hyvä kuvanlaatu jos videolla paljon kerrontaa

Käsikirjoituksen laatiminen

Powerpoint-esitykseen perustuvassa videossa itse esityskalvot toimivat usein käsikirjoituksena, mutta jos tarkoituksena on yhdistää erilaisia elementtejä  kuten ulkona kuvattuja pätkiä, henkilöhaastatteluita ja ruudunkaappausosioita, on hyvä aluksi luoda edes jonkinlainen käsikirjoitus videon sisällöstä. Tämä helpottaa visualisoimaan videon etukäteen ja saamaan kokonaiskäsityksen siitä, onko idea toteutuskelpoinen käytettävissä olevilla resursseilla vai voiko sitä kehittää.

Hyvin yksinkertaisesti voit kolmessa vaiheessa työstää ”kässärin”:

  1. Keksi videollesi ihan ensimmäiseksi päälause, jossa kuvaat videon pääviestin/sanoman/idean yhdellä virkkeellä.
  2. Laadi simppeli käsikirjoitus jossa kerrot kohtaus kohtaukselta mitä videossa kulloinkin tapahtuu miettien samalla draaman kaarta jotta videolla olisi koukuttava alku, sujuva keskivaihe ja kaiken yhteensitova loppu.
  3. Täydennä käsikirjoitusta kuvitussuunnitelmalla: mitä videon eri vaiheissa tapahtuu = mitä kuvissa näkyy ja kuuluu joka kohtauksessa

Lataa yksinkertainen käsikirjoituspohja Word-muodossa, josta on helppo lähteä liikkeelle käsikirjoituksen teossa.

Ruudunkaappausvideon kuvaaminen

Yleinen ja helppo tapa tehdä esim. ohjevideoita on tallentaa tietokoneen ruudulta tapahtumat ja lisätä videoon selostus puheena joko reaaliajassa tai jälkikäteen. Mukana voi mahdollisesti olla myös webkameran kuvaa puhujasta. Tietokonepelien striimaus suoraan johonkin videopalveluun (esim. Twitch)  selostuksen kera on toinen joillekin ehkä tuttu esimerkki ruudunkaappausvideosta.

Ruudunkaappausvideoiden tekemisestä onkin ohjevideoiden ja tietokonepelien myötä tullut jatkuvasti helpompaa kun tekniikka on kehittynyt vastaamaan tarpeita, ja saatavilla on useita ilmaisohjelmia tätä tarkoitusta varten.

Helsingin yliopisto tarjoaa opiskelijoille ja henkilökunnalle Screencast-o-matic -ruudunkaappausohjelmasta sen täysversion lisenssin, jolla on helppo toteuttaa videoita ja tehdä ruudun tapahtumat näkyviksi. Screencast-o-matic:in lisenssoitu versio sisältää ilmaisesta kevytversiosta poiketen myös yksinkertaisen videoeditorin.

Kameralla kuvatut videot

Nykyaikaisilla matkapuhelimilla voi jokainen kuvata varsin pätevää videokuvaa – maailma on muuttunut siitä, kun erityinen videokamera maksoi maltaita ja oli kilojen painoinen möhkäle. Joskus pelkkä yhdellä otolla kuvattu video esim. puhelimella voi riittää, ja Unitube-lataamoon voit suoraan ladata videon puhelimeltasi julkaisua varten.

Kuvausvälineen lisäksi laatuun vaikuttaa hyvin paljon se, että pystyt kuvaamaan jonkinlaisella jalustalla tärinän ehkäisemiseksi (myös mobiililaitteilla). Jos jalustaa ei ole kannattaa kuvata niin, että pidät käsivarsia tuettuina kyynärpäihin asti kehossasi, niin kuvasta tulee vakaampi kuin jos pidät käsivarsia ilmassa täysin ojennettuina.

Huomioi myös valaistusolosuhteet kuvauspaikoilla. Ei esim. kannata kuvata tuolissa istuvaa haastateltavaa käsivaralta vastavaloon niin, että haastateltavan takana on ikkuna josta aurinko paistaa suoraan päin kameraa.

Videon äänet

Videon ääniraitaa voi yleensä käsitellä erikseen videokuvasta, jolloin sen äänenvoimakkuutta esimerkiksi pystyy säätelemään eri kohtausten välillä. Jos teet ruudunkaappausvideota, kannattaa läppärin sisäisen mikrofonin sijaan käyttää laadukkaampaa ulkoista mikrofonia – jos mahdollista. Ulkona kuvatessa taas tuuli kannattaa huomioida ja suojata mikrofoni tai puhelin mikrofoneineen  tuulen aiheuttamalta häiritsevältä kahinalta. Parasta on tietenkin kuvata ulkona tyynellä säällä.

Ääniraidan voi myös tehdä videosta täysin erikseen jälkikäteen, esim. Screencast-o-matic:issa voit tallentaa puhetta haluamiisi kohtiin vapaasti omaksi ääniraidakseen. Musiikin lisääminen haluttuihin kohtiin puheen lisäksi on myös yleensä mahdollista.

Videon jatkokäsittely

Helpointa on mikäli onnistut ns. kerralla purkittamaan koko videosi yhdellä otolla, esim. jos kyseessä on videomuotoinen esitelmä – hyvässä tapauksessa mitään jälkikäsittelyä ei tarvita ja voit suoraan julkaista videosi. Näin kuitenkin harvemmin on asian laita ja usein on tarve muokata videota – kuten poistaa alusta tai lopusta turhia hetkiä tai äänittää joitain puhekohtia uudelleen. Silloin tarvitaan jonkinlaista videoeditoria joista lisää seuraavissa luvuissa.