Tiedonhankinnan kanavat

Tiedontarve määrittelee, mitä kautta tietoa kannattaa etsiä.

Etsitkö tiettyä kirjaa? Sinun kannattaa hakea Helka-tietokannasta, josta löydät Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmiin hankitut painetut ja sähköiset aineistot (kuten kirjat, lehdet ja artikkelit). Haluatko hakea kirjaa useasta kirjastosta samanaikaisesti (esimerkiksi kaikkien korkeakoulujen kirjastoista)? Käytä Finna.fi-hakupalvelua, josta löydät monien suomalaisten kirjastojen, museoiden ja arkistojen kokoelmat.

Etsitkö tutkimusartikkeleita? Voit etsiä Helkasta kansainvälisiä artikkeleita joko aiheen mukaan, otsikolla tai lehden nimellä. Kotimaisia artikkeleita sinun kannattaa etsiä Finna.fistä. Jos et löydä artikkelia elektronisena, lehti voi löytyä myös painettuna kirjastosta. Google Scholarin avulla voit löytää lisää julkaistuja artikkeleita.  

Haluatko selata, mitä lehtiä kirjastoon on hankittu? Helkan lehtihaun avulla voit hakea lehtiä kategorioittain. Voit selata kirjaston tilaamia e-lehtiä aihealueittain myös BrowZine-palvelun visuaalisessa käyttöliittymässä, jossa voit koota tieteenalasi lehtiä ja artikkeleita omaan lehtihyllyysi. 

Etsitkö opinnäytteitä? Voit hakea Helsingin yliopiston painettuja ja sähköisiä opinnäytteitä Helkasta. Lisäksi voit selata sähköisiä opinnäytteitä yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa Heldassa. Muiden korkeakoulujen opinnäytteet löydät Finna.fi:n haulla.  

Tarvitsetko nopeasti uutta tietoa tietystä aiheesta ja sinulla ei ole tarvetta kartoittaa kattavasti aiheesta julkaistua tietoa? Sinun kannattaa hakea Helkasta tai Google Scholarista. 

Oletko kartoittamassa esimerkiksi opinnäytetyötäsi varten, mitä aiheesta on kirjoitettu aiemmin? Sinun kannattaa etsi tietoa oman alasi tieteellisistä tietokannoista. Käytä apunasi tieteenalaoppaita löytääksesi aiheeseesi sopivat tietokannat.  

Helkan tietokantahaun kautta löydät kirjaston hankkimat tietokannat. Saat hausta kattavamman, kun haet useasta eri tietokannasta erilaisia tieteellisiä tiedonlähteitä.  

Tiedonhankinnan kanavat:
Helka-tietokanta (Helsingin yliopisto)
Finna.fi -arkistojen, kirjastojen ja museoiden hakupalvelu (Kansalliskirjasto)
Google Scholar -avointen ja maksullisten tieteellisten aineistojen hakupalvelu
Browzine -käyttöliittymä elektronisten lehtien selailuun ja organisointiin (Third Iron)
Helda -Helsingin yliopiston avoin julkaisuarkisto (Helsingin yliopisto)