Videon tekeminen PowerPointilla

Videomuotoisen materiaalin tuottamisesta on varsinaisesti kerrottu vasta myöhemmässä luvussa S.6 Videot, mutta jo tässä vaiheessa on hyvä huomata, että PowerPointillakin voi suhteellisen helposti tehdä mp4- tai wmv -muotoon tallennettavia videoesityksiä. Tässä esitelty tapa sopii sellaisiin tilanteisiin, joissa diat ja niihin liitetty ääniselostus riittävät, eli ei ole tarvetta näyttää esimerkiksi työpöytää tai kuvaa esityksen pitäjästä.

Kun diaesityksesi on muuten valmis ja haluat liittää siihen videolle tulevan selostuksen, voit näpäyttää nauhavalikon välilehden Slide Show (Diaesitys) kuvaketta Record Slide Show (Tallenna diaesitys). Valitse sen jälkeen, haluatko aloittaa äänityksen ensimmäisestä diasta vai siitä, joka sinulla parhaillaan on auki. Kun näpäytät tallennuspainiketta, voit aloittaa selostuksesi. Tallennuksen aikana näet muitakin painikkeita: näiden avulla voit mm. keskeyttää ja lopettaa tallennuksen.

Kun olet lisännyt selostuksen kaikkiin dioihin, voit katsoa esityksen nauhavalikon välilehden Slide Show (Diaesitys) kautta. Kun haluat tallentaa esityksen tiedostoon, klikkaa vasemman yläkulman painiketta File (Tiedosto), valitse Export (Vie) ja sen jälkeen Create a Video (Luo video). Seuraavaksi voit valita esityksen teknisen laadun ja diojen ajastuksen. Normaalitapauksessa valitse jälkimmäisessä kohdassa Use Recorded timings and Narrations (Käytä tallennettuja ajastuksia ja selostuksia). Lopuksi näpäytä kuvaketta Create Video (Luo video) ja valitse avautuvasta ikkunasta videon tallennuspaikka ja tiedostomuoto (esim. mp4). Klikkaa Save (Tallenna).

Voit edellisen jälkeenkin vielä tarvittaessa korvata yksittäisiin dioihin liittämiäsi selostuksia uusilla. Muista luoda uusi video näiden muutosten jälkeen.