Videoviestintäympäristöt

Zoom

Zoom on videoviestintäpalvelu, jonka avulla kaikki yliopistolaiset voivat luoda kokoushuoneita ja osallistua reaaliaikaisesti äänen ja kuvan välityksellä eri tyyppisiin tapahtumiin. Zoomia käytetään Helsingin yliopistolla etenkin etäopetuksessa. Opiskelijat käyttävät Zoomia Helsingin yliopistolla paljon etäopetukseen osallistumisessa, mutta sitä voi käyttää mainiosti myös omien tapaamisten järjestämiseen. Vuorovaikutus opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa on mahdollista niin chat-kirjoittelun kuin videon ja äänenkin kanssa.

Kuvassa Raimo ja Trälle työstävät esitystä yhdessä etänä Zoomin välityksellä ja ruudunjaon avulla:

Yliopistolaisten luomiin Zoom-huoneisiin mahtuu enimmillään 300 yhtäaikaista osallistujaa, mutta yliopistolla on käytössä myös rajallinen määrä erikoislisenssejä, joilla pystyy pitämään suurempia Zoom-kokouksia (500-3000 henkilöä).

Voit kirjautua Zoomiin osoitteessa zoom.helsinki.fi. Osoitteesta käsin voit hallinnoida sieltä kutsuja ja asetuksiasi sekä löydät linkit ohjelman asennustiedostoihin.

Voit osallistua Zoom-kokouksiin joko koneelle ja mobiililaitteille saatavilla olevalla asiakasohjelmalla tai selaimella.

Käytä selainversiota silloin, kun valmistelet kokousta ja teet muutoksia ohjelman oletusasetuksiin. Selainkäytössä Zoom toimii parhaiten Chrome-selaimella.

Käytä asiakasohjelmaa, kun osallistut kokouksiin. Kokoukset aukeavat aina oletuksena asiakasohjelmalla, mikäli se koneessa on asennettuna.

Zoom toimii hyvin myös kalenterin kanssa. Voit asentaa Outlookiin plugin -lisäosan, jonka avulla voit luoda Outlookin kalenterin kautta tapahtumiisi aikataulutettuja Zoom-kutsulinkkejä. Kun ohjelma on asennettuna, kokous avautuu Zoomissa automaattisesti linkin klikkauksella.

Zoom-sovelluksella voi myös tallentaa zoom-kokouksia tai luentoja. Tallentaminen vaatii host tai co-host oikeudet Helsingin yliopiston Zoomissa tallenteiden teko onnistuu tällä hetkellä NORDUnetin pilvitallennuspalvelulla (tallenne lähetetään Zoom-kokouksen luojan sähköpostiin mp4-muodossa) ja paikallisesti (tiedosto tallentuu koneelle ja voidaan konvertoida mp4-muotoon).

Tallenne voidaan tämän jälkeen jakaa muille yliopistolaisille esim. Unitube-lataamon avulla. Tämä työnkulku on esitetty digitaitojen syventävän osion video-osuudessa S.6. – jos yliopiston yleinen syventävä osa ei kuulu kurssivaatimuksiisi, kannattaa kuitenkin käydä lukemassa videon tekoa koskeva ohjeistus, jos asia kiinnostaa!

Katso tästä demovideo, jossa esitellään lyhyesti Zoomin perusteita!

Helsingin yliopiston Helpdesk-sivustolle on koottu kattava ohjeistus Zoomista.

Teams

Toinen etäopetuksessa käytettävä videoviestintäpalvelu on Microsoftin Teams. Tätäkin palvelua voit käyttää selaimella tai mobiililaitteella, joskin työpöytäsovellus on suositeltava väline tähän kuten Zoominkin osalta. Joskus voi olla, että etäopetusta järjestävä taho ei voi käyttää Zoomia jolloin Teams saattaa olla pakollinen tapa seurata opetusta.

Teamsilla voit järjestää tapaamisia, webinaareja ja live eventsejä. Teams-kokouksissa on mahdollista käyttää automaattitekstitystä eri kielillä, myös suomeksi.

Teams mahdollistaa myös monipuolisen työskentelyn Office-dokumenttien parissa esim. ryhmissä ja tarjoaakin monipuolisemman, lähes Moodlea vastaavan työskentelyalustan jossa videoyhteys on vain pieni osa palvelua. Myös Teamsia voit käyttää ruudunkaappausvideoiden tallentamiseen. Teams-palvelusta enemmän ryhmätyöskentelyä koskevassa osiossa.

Unitube-katsomo

Unitube on yliopistolaisille kehitetty videoiden ja suoratoistolähetysten katselu- ja jakelukanava. Unitube-katsomon löydät yliopiston avoimilta verkkosivuilta osoitteesta www.helsinki.fi/fi/unitube. Voit katsoa Unitubesta mm. luentosaleista suorana lähetettyjä luentoja ja niiden tallenteita, opetus- ja ohjevideoita sekä muita verkkoon vietyjä tallenteita.

Kuva Unitube-Katsomon livelähetysnäkymästä ennen lähetyksen alkua.

Unitubessa videot on julkaistu sarjoittain. Löydät haluamasi videot yleensä helpoiten lajittelemalla ne sarjan tai tiedekunnan mukaan. Huomaa myös, että joidenkin Unitube-videoiden katseluoikeuksia on rajattu esimerkiksi niin, että ne näkyvät vain tietyn Moodle-kurssin osallistujille.

Huomioi, että videosoittimen ääni saattaa selaimessa olla oletuksena mykistettynä. Jos et kuule mitään mutta näet kuvan, tarkista äänen kuuluvuus Unitube-toistoikkunassa olevasta äänikuvakkeesta!

Unitube-lataamo

Kaikki yliopistolaiset voivat viedä omia tallenteitaan Unitube-lataamoon, josta niitä voi jakaa ja upottaa muiden nähtäväksi esimerkiksi Moodle-kursseilla tai Unitube-katsomossa. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta lataamo.helsinki.fi.
Kuva Unitube-Lataamon Tallenteeni välilehdeltä, josta yksittäisiä videoita hallinnoidaan.
Lataamoon voi tallentaa esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattuja videoita tai tietokoneanimaatioita.

Opiskelijan digitaitojen syventävän osion videon julkaisua koskevassa materiaalissa kerrotaan lisää videoiden julkaisusta Unitube-lataamoon.

Unitube-studiot ja -salit

Eri puolilla yliopistoa on opetustiloja ja studioita, joihin on asennettu Unitube-tallennuslaitteistoja. Näiden erikseen varattavien ns. Unitube-tilojen avulla voit kuvata ja tallentaa esimerkiksi kurssien videoita hyvällä laitteistolla ja tarkoituksenmukaisesssa tilassa suoraan Unitube-lataamoon. Laitteita käytetään salin ohjauspöydän avulla. Tarkempia ohjeita Unitube-lataamon ja luentotallennuslaitteistojen käyttöön löydät Helpdesk-sivustolta.

Muut videot

Opintojaksolla voi olla tarjolla myös muita videoita. Osa opettajista saattaa laittaa videot nähtäville yleisesti tunnettuihin videonjakopalveluihin kuten YouTubeen tai Vimeoon.

Videomateriaalia voi olla tarjolla myös erikseen ladattavina tiedostoina. Etenkin vanhempi materiaali voi olla esimerkiksi avi-, mov-  tai mp4-tiedostomuodoissa. Näiden tiedostomuotojen avaaminen onnistuu toisto-ohjelmien avulla, joskin videot saattavat toimia myös suoraan selainikkunassasi. Video- ja äänitiedostojenkin avaamiseen soveltuu hyvin ilmainen VLC player.