Videoviestintä

Helsingin yliopiston Unitube-videopalvelu tarjoaa sinulle suuren määrän erilaisia tallenteita mm. luennoista ja seminaareista. Monella opintojaksolla on tarjolla luentotallenteita tai mahdollisuus osallistua luennoille ja muihin tapahtumiin etänä verkossa. Lisäksi voit itse hyödyntää käytössä olevia palveluita ja hoitaa opintoihin liittyviä tapaamisia ja työpajoja verkossa sekä jakaa tekemiäsi tallenteita muille.

Tällä sivulla kerrotaan seuraavista asioista:

• Tallenteet, tapahtumat ja tapaamiset
    • Unitube-katsomo
    • Zoom
    • Muut videot
  • Videoiden tuottaminen ja jakaminen
    • Unitube-lataamo
    • Unitube-studiot ja -salit

Unitube-katsomo

Unitube on yliopistolaisille kehitetty videoiden katselu- ja jakelukanava. Unitube-katsomon löydät yliopiston avoimilta verkkosivuilta osoitteesta www.helsinki.fi/fi/unitube. Voit katsoa Unitubesta mm. luentosaleista suorana lähetettyjä luentoja ja niiden tallenteita, opetus- ja ohjevideoita sekä muita verkkoon vietyjä tallenteita.

Unitubessa videot on julkaistu sarjoittain. Löydät haluamasi videot yleensä helpoiten lajittelemalla ne sarjan tai tiedekunnan mukaan. Huomaa myös, että joidenkin Unitube-videoiden katseluoikeuksia on rajattu esimerkiksi niin, että ne näkyvät vain tietyn Moodle-kurssin osallistujille.

Zoom

Edellisellä sivulla esitelty Zoom-videoviestintäpalvelu sopii ehkä parhaiten aikataulutettuihin kokouksiin, webinaareihin ja opetuskäyttöön.

Zoomilla voi myös tallentaa tapahtumia, ruutuvideoita tai melkeinpä mitä vain videosisältöä joko puhelimen tai tietokoneen sovelluksen avulla. Zoomin tallenteet tallentuvat mp4-muotoisiksi tiedostoiksi koneelle. Sieltä ne voi jakaa muille yliopistolaisille esim. Unitube-lataamon kautta (lataamosta lisää edempänä tällä sivulla).

Alla olevassa kuvassa Raimo ja Trälle työstävät esitystä yhdessä etänä Zoomin välityksellä ja ruudunjaon avulla:

Voit tehdä ja lähettää helposti klikattavia kutsuja Zoom-tapahtumiin Outlook-kalenterin välityksellä, jos otat käyttöön Zoomin Outlook-lisäosan. Löydät ohjeet tähän ja muihin Zoomin perustoimintoihin Helpdesk-sivustolta.

Muut videot

Opintojaksolla voi olla tarjolla myös muita videoita. Osa opettajista saattaa laittaa videot nähtäville yleisesti tunnettuihin videonjakopalveluihin kuten YouTubeen tai Vimeoon.

Videomateriaalia voi olla tarjolla myös erikseen ladattavina tiedostoina esimerkiksi avi-, mov-  tai mp4-tiedostomuodoissa. Näiden tiedostomuotojen avaaminen onnistuu toisto-ohjelmien avulla, joskin videot saattavat toimia myös suoraan selainikkunassasi. Video- ja äänitiedostojenkin avaamiseen soveltuu hyvin ilmainen VLC player.

Videoiden tuottaminen ja jakaminen

Unitube-lataamo

Kaikki yliopistolaiset voivat viedä omia tallenteitaan Unitube-lataamoon, josta niitä voi jakaa ja upottaa muiden nähtäväksi esimerkiksi Moodle-kursseilla tai Unitube-katsomossa. Unitube-lataamo löytyy osoitteesta lataamo.helsinki.fi.

Lataamoon voi tallentaa esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattuja videoita tai tietokoneanimaatioita.

Unitube-studiot ja -salit

Eri puolilla yliopistoa on opetustiloja ja studioita, joihin on asennettu Unitube-tallennuslaitteistoja. Näiden erikseen varattavien ns. Unitube-tilojen avulla voit kuvata ja tallentaa esimerkiksi kurssien videoita hyvällä laitteistolla ja tarkoituksenmukaisesssa tilassa suoraan Unitube-lataamoon. Laitteita käytetään salin ohjauspöydän avulla. Tarkempia ohjeita Unitube-lataamon ja luentotallennuslaitteistojen käyttöön löydät Helpdesk-sivustolta.