Videotallenteet ja suoratoisto

Helsingin yliopisto tarjoaa sinulle suuren määrän erilaisia tallenteita mm. luennoista ja seminaareista. Nykyään myös monella opintojaksolla on tarjolla luentotallenteita tai mahdollisuus seurata luentoja etänä verkossa.

Tällä sivulla kerrotaan seuraavista asioista:

• Videotallenteet ja suoratoisto
    • Unitube-katsomo
    • Adobe Connect
  • Opiskelijoiden oma videotuotanto
    • Unitube-lataamo

Unitube-katsomo

Unitube on yliopistolaisille kehitetty videoiden katselu- ja jakelukanava. Unitube-katsomon löydät yliopiston avoimilta verkkosivuilta osoitteesta www.helsinki.fi/fi/unitube sekä Flamman ajankohtaista-välilehdeltä. Voit katsoa Unitubesta mm. luentosaleista suorana lähetettyjä luentoja ja niiden tallenteita, opetus- ja ohjevideoita sekä muita verkkoon vietyjä tallenteita.

Unitubessa videot on julkaistu sarjoittain. Löydät haluamasi videot yleensä helpoiten lajittelemalla ne sarjan tai tiedekunnan mukaan. Huomaa myös, että joidenkin Unitube-videoiden katseluoikeuksia on rajattu esimerkiksi niin, että ne näkyvät vain tietyn Moodle-kurssin osallistujille.

Adobe Connect

Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmä (tuttavallisemmin AC) mahdollistaa yli sadan hengen verkkokokoushuoneet ja 1500 osallistujan verkkoseminaarit. Tieteen tietotekniikan keskus CSC ylläpitää HY:n käyttämää korkeakoulujen yhteistä Adobe Connect -järjestelmää. Opiskelijat eivät voi itse perustaa omia kokoushuoneita.

Koska kaikki luentosalit eivät ole Unitube-saleja, osa luentolähetyksistä ja/tai tallenteista on toteutettu Adobe Connectin avulla. AC-kokoushuoneen osoitteen (ja mahdollisesti huoneen tunnusluvun) avulla pääsee seuraamaan opetusta nettiselaimen kautta tai mobiilisti ilmaisella Connect Mobile -sovelluksella. Adobe Connect -järjestelmässä tehdyt tallenteet vaativat Adobe Flash Player -lisäosan, mikäli opettaja ei ole vienyt luentoa Unitubeen. Niinpä useimmilla mobiilisovelluksilla ei voi katsoa AC-tallenteita, vaan siihen tarvitaan edelleen tavallista tietokonetta.

Muut opetusvideot

Opintojaksolla voi olla tarjolla myös muita videoita. Osa opettajista on voinut laittaa videot nähtäville yleisesti tunnettuihin videonjakopalveluihin kuten YouTubeen tai Vimeoon.  Videomateriaalia voi olla tarjolla myös erikseen ladattavina tiedostoina esimerkiksi avi-, mov-  tai mp4-tiedostomuodoissa. Näiden tiedostomuotojen avaaminen onnistuu toisto-ohjelmien avulla, joskin videot saattavat toimia myös suoraan selainikkunassasi. Video- ja äänitiedostojenkin avaamiseen soveltuu hyvin ilmainen VLC player.

Opiskelijoiden oma videotuotanto

Unitube-lataamo

Kaikki yliopistolaiset voivat viedä omia tallenteitaan Unitube-lataamoon. Unitube-lataamoa päivitetään vuoden 2019 aikana, mutta se löytyy toistaiseksi vanhan Flamman Työkalut-välilehdeltä. Lataamoon voi tallentaa esimerkiksi tabletilla, kännykkäkameralla tai videokameralla kuvattuja videoita, tietokoneanimaatioita, sanelukoneella tehtyjä äänitiedostoja sekä muita mediatiedostoja.

Eri puolilla yliopistoa on opetustiloja ja studioita, joihin on asennettu Unitube-tallennuslaitteistoja. Näiden erikseen varattavien ns. Unitube-tilojen avulla voit kuvata ja tallentaa videoita suoraan Unitube-lataamoon. Laitteita käytetään salin ohjauspöydän  avulla. Tarkempia ohjeita Unitube-lataamon ja luentotallennuslaitteistojen käyttöön löydät Helpdesk-sivustolta.