Ruudunkaappausvideon tallentaminen

Tässä osiossa käymme läpi ruudunkaappausvideon tekoa kahdella eri tavalla yliopiston tarjoamia ohjelmia hyödyntäen. Esimerkinomaisesti voimme ajatella, että olet tehnyt kurssityönä diaesityksen PowerPointilla edellisen luvun mukaisesti. Nyt opettaja haluaa kaikkien esitelmät videomuotoisena esityksenä, koska kurssilla ei ole syystä tai toisesta mahdollista toteuttaa perinteistä seminaaria lähiopetuksena vaan esitelmät tulevatkin kurssin Moodle-alueelle katsottavaksi ja arvioitavaksi.

Ruudunkaappausvideo Zoomilla

Ehkäpä helpoin tapa tehdä ruudunkaappausvideo on yksinkertaisesti käyttää jonkin videoviestintävälineen omaa tallennustoimintoa – tässä käymme läpi miten homma hoituu yliopiston Zoomissa. Tätä varten täytyy asentaa Zoomin asiakasohjelma. Ohjeet Zoomin asentamiseen löydät Helpdeskistä.

  1. Kirjaudu aina HY:n tunnuksellasi Zoom-asiakasohjelmaan saadaksesi täyden hyödyn yliopiston lisenssistä. On tärkeää kirjautua SSO-vaihtoehdosta (= Single Sign On) jotta pääset yliopiston omalle kirjautumissivulle.
    Zoom-työpöytäsovelluksen kirjautumisikkuna ja SSO-kirjautumisen valinta
  2. Aloita sovelluksessa uusi kokous itsesi kanssa (New Meeting) esimerkiksi henkilökohtaista kokoushuonettasi hyödyntäen.
  3. Tarkista, että äänesi kuuluu (mikrofoninappi muuttuu vihreäksi puhuttaessa) ja että videokuva on halutessasi myös päällä.
    Kuva Zoom-sovelluksesta jossa mikrofoni ja kamera aktiivisina
  4. Jos näytät omaa videokuvaasi, säädä tallennusnäkymä (recording layout) eli miten haluat kamerakuvasi näkyvän tallenteessa – se voi olla jaettavan ruutunäkymän päällä oikeassa yläkulmassa tai jaettavan ruutunäkymän vieressä omana ikkunanaan oikealla jolloin esitystila on hieman pienempi. Zoom-sovelluksen asetuksissa Recording-välilehdellä voit vaikuttaa tähän, ks. kuva alla. Vilkaise myös Zoomin omia ohjeita tallennusnäkymästä.

Tämä on yksi ketterä tapa luoda esitysvideo ilman erityistä videonteko-ohjelmaa, ja sama periaate toimii useimmissa videoviestintävälineissä kuten Microsoftin Teams -ohjelmassa.

Ruudunkaappausvideo ScreenPalilla

Varsinaisella ruudunkaappausohjelmalla on mahdollista tuottaa astetta monipuolisempia videoita. Yliopistolla on tähän tarjota ScreenPal -ohjelman (aikaisemmalta nimeltään Screencast-o-matic) täysi versio käyttöösi, johon sisältyy myös videoeditori tekstitysominaisuuksilla. ScreenPal-ohjelman asennusohjeen ja käyttöohjeet löydät Helpdeskin sivuilta.

ScreenPal (entinen Screencast-o-matic) tallentamisen perusteita videolla yllä.

  1. Käynnistä ScreenPal (ensimmäisellä kerralla siihen kirjaudutaan HY:n tunnuksellasi ja tarvitset myös Helpdeskin ohjeissa olevaa tietoutta mikäli törmäät ongelmiin)
  2. Paina Record-nappia oikeassa yläkulmassa
    ScreenPal sovelluksen aloitusnäkymä ja Record-nappi
  3. Varsinainen ruudunkaappausnäkymä työkaluineen ilmestyy nyt kelluvaan laatikkoon näytöllesi – säädä ensin kaapattava alue näytöstä raidallisen laatikon reunoista tai valitse Size-valikosta jokin standardikoko ja sovita näytöllä olevat ohjelmat siihen (suositus). Jos Max Time kohdassa on 15 minuutin rajoitus, käytät ilmaisversiota ja sinun on kirjauduttava Helpdeskin ohjeiden mukaisesti ScreenPal:iin saadaksesi rajoittamattoman ajan käyttöösi.
    ScreenPal tallennusnäkymä kuvituskuva
  4. Valitse kuvaatko ruutua, webbikameran kuvaa vai molempia. Webbikameran kuvan sijainnin ja näkyvyyden saa editointitilassa vielä muokattua jälkikäteen joten voit huoletta tallentaa kameraikkunan ja miettiä optimaalista kokoa/asettelua jälkikäteen.
  5. Tarkista Narration-kohdasta haluttu mikrofoni ja että siitä kuuluu ääntä vihreiden palkkien liikkumisen avulla, mikäli aiot tallentaa puhetta samalla kun esität asioita ruudulla.
  6. Klikkaa Rec-nappia kun olet valmiina aloittamaan – ohjelma laskee 3 s. lähtölaskennan minkä jälkeen tallennus alkaa.
  7. Paina Pause-nappia lopettaaksesi tallennuksen tai pitääksesi tauon.
  8. Jos painat Rec uudelleen tauon jälkeen, jatkuu tallennus edellisestä kohdasta. Voit myös katsoa tallentamasi osan Play-napilla. Jos olet tallentanut Rec/Pause-tyylillä useita kohtauksia, voit hyppiä niiden välillä nuolinapeilla. Roskakori (Delete)-napilla voit aloittaa alusta. Jos tallenne onnistuu ja haluat pitää sen, paina Done.
  9. Kun klikkaat Done, saat valita millä nimellä tallennat videosi tai jo suoraan viedä sen julkaistavaksi tiedostoksi (Save / Upload) tai sitten voit siirtyä editoimaan videota (Edit Video).

Nyt tallenne on jatkossa ScreenPal -ohjelman projektinäkymässä muiden ruudunkaappauksiesi ja tuomiesi videoiden joukossa. Muista, että ScreenPal-projektit täytyy aina tallentaa videotiedostoiksi jotta niitä voi katsella muualla, klikkaamalla haluamaasi projektia pääset käsiksi editoi/tallenna-valintoihin.

Vaihtoehtoisia ruudunkaappausohjelmia

Yleisesti käytetty ja monipuolinen ilmaisohjelma ruudunkaappausvideoiden tekoon on Open Broadcaster Software (OBS). Tämän ohjelman käyttöönottokynnys on hieman ScreenPalia korkeampi, mutta teknisesti ohjelma on erittäin toimiva ja sen saa Windows-, Mac- ja Linux-käyttöjärjestelmille.

OBS-projektin sivut: https://obsproject.com/

OBS-ohjelman toimintaa esitellään lyhyesti seuraavassa videossa.

Myös Microsoftin PowerPointilla voi tehdä ruudunkaappausvideoita. Tarkemmat ohjeet tähän löytyvät kappaleesta S.4 Videon tekeminen PowerPointilla.

Windows 10:n käyttäjille kokeilemisen arvoinen helppokäyttöinen ohjelma on käyttöjärjestelmään sisällytetty Xbox Game Bar, joka alun perin on tarkoitettu pelien striimausvideoiden tekoon mutta soveltuu muunkin tyyppisiin videoihin.

Xbox Game Bar: Microsoftin pikaohje