Töiden tallentaminen

Kotihakemisto ja sen etäkäyttö

Henkilökohtainen kotihakemistosi (Z-asema) on yliopiston koneilla näppärin ja turvallisin paikka säilyttää omia ajankohtaisia työtiedostojasi. Kotihakemistoon viedyt tiedostot tallentuvat yliopiston verkkolevylle, ja pääset niihin kaikilta sellaisilta yliopiston omilta koneilta, joihin kirjaudutaan omalla käyttäjätunnuksella. Lisäksi niistä otetaan kerran vuorokaudessa automaattisesti  varmuuskopiot.

Kotihakemiston tallennuskiintiö on 50 gigatavua. Rajatun tilan vuoksi kotihakemistoosi ei mahdu valtavasti järin isoja tiedostoja kuten video- ja valokuvakokoelmia. Suuret tiedostomäärät kannattaakin arkistoida pilveen.

Voit käyttää yliopiston kotihakemistoasi (Z-asemaa) myös yliopiston ulkopuolelta, kuten vaikka omalta kotikoneeltasi. Voit tehdä tämän kahdella eri tapaa:

1. Ota yhteys verkkoselaimella VPN-portaalin kautta tai
  2. Määritä verkkolevysi käytettäväksi kotikoneelta, jolloin voit muokata ja tallentaa sen sisällä olevia tiedostoja yhtä vaivattomasti kuin koneen oman kiintolevyn tiedostoja, kunhan olet VPN-yhteyden päässä tai Eduroam-verkossa.

VPN-portaali

VPN-portaali on ylivoimaisesti helpoin tapa päästä käsiksi kotihakemistoon yliopistoverkon ulkopuolelta. Kirjaudu vain VPN-portaaliin osoitteessa www.vpn.helsinki.fi ja valitse listasta haluamasi verkkolevy (ks. esimerkkikuva alla).

Voit valita ruksilla tiedostoja, joita haluat hakea (Download) verkkolevyltäsi tai viedä sinne uusia tiedostoja (Upload). Napsauttamalla oikean yläkulman pelastusrengasikonia (tekstillä Help) saat selaimeesi auki seikkaperäisemmän käyttöohjeen.

Verkkolevyn lisääminen omalle koneellesi

Verkkolevyn lisääminen osaksi työpöytänäkymää vaatii jonkin verran säätämistä. Se on silti portaalia käytännöllisempi tapa etäkäyttää verkkolevyä – etenkin jos haluat tallentaa omalla tietokoneella muokkaamiasi tiedostoja suoraan verkkolevylle, tai jos sinun tarvitsee siirtää jatkuvasti useita eri tiedostoja kotikoneen ja yliopiston verkkolevyn välillä.

Ota omalta koneeltasi yhteys yliopiston verkkoon (tarvitset tätä varten VPN-yhteyden asiakasohjelman avulla) ja käske sen jälkeen käyttöjärjestelmää liittämään Z-asemasi osaksi levyvalikoimaa. Tämän jälkeen Z-asemasi pikakuvake näkyy My Computer (Oma tietokone) -ikkunassa, ja voit avata ja tallentaa siellä olevia tiedostoja samaan tapaan kuin vaikkapa koneeseen liitetyllä USB-muistitikulla (ks. alla oleva esimerkkikuva).

Helpdesk-sivuston ohjeessa kerrotaan tarkemmin miten sinun tulee toimia, jos haluat käyttää kotihakemistoasi edellä kuvatulla tavalla yliopiston ulkopuolelta.

Tallentaminen OneDriveen

Voit tallentaa opiskeluun liittyviä materiaalejasi, kuten kirjallisia tehtäviä ja esityksiä HY:n tarjoamaan OneDrive-pilvitallennuspalveluun. Pilvi tarkoittaa yleensä kaupallisen toimijan palvelimilla sijaitsevaa verkkolevytila. Sinulla on käytettävissä 1 teratavun (1000 Gt) verran tallennustilaa. Tämä on huomattavasti enemmän kuin Z:\-verkkolevylläsi, jonka oletustila on 50 gigatavua. Siksi pilvi onkin hyvä tapa säilyttää kaikki ne työt ja opiskelumateriaalit, jotka eivät mahdu kotihakemistoosi.

Varsinkin suurten tietomäärien hakeminen ja tallennus pilveen on kuitenkin hieman hitaampaa kuin on yliopiston verkkolevyllä. Kotikoneellasi voit käyttää Office-paketin mukana tulevaa OneDrive for Business -työpöytäsovellusta määrittämään koneellasi kansion, joka synkronoidaan pilvitallennustilasi kanssa. Ottamalla synkronoinnin käyttöön voit työskennellä tiedostojen kanssa suoraan koneesi siten, että muutoksesi tallentuvat samalla automaattisesti pilveen.

OneDrive-palvelun mobiilisovelluksilla tiedostot ovat myös helpommin eri laitteilla saatavillasi kuin kotihakemistoon tallentamasi tiedostot. Erona kotihakemistoosi on myös se, että pilvessä olevat kansiot tai tiedostot voit myös jakaa haluamillesi henkilöille.