Videon editointi

Ennen editointityön aloitusta

Tallennettua videota on usein tarve muokata jälkeenpäin. Helpoimmillaan on kyse yksittäisen videotiedoston (videoeditorikielellä leike eli ”klippi”) jostain turhasta kohdasta mikä halutaan leikata pois, tai sitten esimerkiksi eri kohtausten välillä on häiritsevän erilaiset äänenvoimakkuudet ja tätä halutaan tasata. Kunnianhimoisemmissa videoprojekteissa voi olla useasta eri kuvalähteestä koostettua materiaalia kymmenissä tai sadoissa erillisissä leikkeissä jotka pitää yhdistää kokonaisuudeksi – tällöin on syytä varautua hieman suurempaan urakkaan, sillä videon editointi on usein erittäin aikaa vievää puuhaa!

Hyvä käsikirjoitus auttaa tässäkin tilanteessa pitämään projektin kasassa. Toinen suositeltava asia on pitää videotiedostot hyvässä järjestyksessä ja varmistaa, että editoitavaa videota työstetään koneella jolla on tarpeeksi vapaata tallennustilaa.

Editointiohjelmat

Videoeditorit ovat useimmiten toimintatavoiltaan non-destruktiivisia, mikä tarkoittaa sitä, että editointiohjelma ei itsessään muokkaa tallennettuja videotiedostoja vaan alkuperäiset videot säilyvät koskemattomina. Editoriohjelma muodostaa yksittäisistä videoklipeistä ns. projektitiedoston, ja editorissa tehdyt muokkaukset, kuvatekstin lisäykset yms. tallentuvat projektiin joka lopuksi viedään varsinaiseksi uudeksi videotiedostoksi halutussa julkaisuformaatissa.

Monesta muusta ohjelmasta poiketen videoeditointiohjelmat eivät siis vahingoita alkuperäisiä videoita, vaan lähinnä viittaavat niihin – tästä syystä kannattaa myös olla huolellinen siitä missä videot aluksi sijaitsevat, sillä jos siirtelet videoita paikasta toiseen voi jokin videoprojektisi lakata toimimasta. Hyvä puoli taas on, että jos leikkaus menee mönkään etkä huomaa sitä ajoissa, voit vain tuoda alkuperäisestä videosta uuden viittauksen projektiin ja tehdä siihen tarvittavat muutokset.

Videon käsittely Screencast-o-matic -ohjelman editorilla

Edellisessä luvussa käsiteltiin ruudunkaappausvideon kuvaamista Screencast-o-matic (tuttavallisemmin “SOM”) -ohjelman avulla, mutta kyseisellä ohjelmalla voi myös tuoda toisessa ohjelmassa luodun tiedoston ja käsitellä sitä SOM:in editorissa. Avaa selaimeen avuksesi Helpdeskin Screencast-o-matic ohjesivu tästä.

Tällä kertaa ohjeistus on enemmän videomuotoista, koska asia on monimutkaisempi ja lyhyt video selventää sen helpommin! Katso siis alla oleva video ja siihen liittyvät muutamat selventävät tekstikohdat kuvineen.

Katso video yllä, Perusohje videon editointiin (5:29)

1. Klikkaamalla videon aikajanaa avautuu Tools-valikko, mistä voit valita useista tehosteista ja toimenpiteistä jotka videoon voi kohdistaa. Valitse esimerkiksi videon jonkin osan poisleikkaamiseksi tehoste Cut, ja voit sen jälkeen maalata alueen joka poistetaan. Eri värit aikajanalla korreloivat Tools-valikon kanssa ja kertovat mitä tehostetta on käytetty.

Kuva: SOM työkalut

2. Tehosteet voi poistaa myös jälkikäteen klikkaamalla niiden värikoodilla merkittyä sijaintia aikajanassa, valitsemalla avautuvasta pikavalikosta tehosteen ikoni sekä Remove. Voit siis myös palauttaa Cut-tehosteella poistamasi pätkän videota.

Poista lisätty edit-toiminto SOM:issa

3. Klikkaamalla suurennuslasia oikeassa alakulmassa, voit valita kuinka lähelle aikajanaa zoomataan jolloin pitkässä videossa tarkempien leikkauskohtien valinta on helpompaa. Voit valita kohdan aikajanalta tarkemmin myös näppäimistön nuoli vasemmalle ja nuoli oikealle -napeilla hiiren sijaan.

SOM aikajanan zoomaus

Muita vaihtoehtoja

Windowsin videoeditoriWindowsista löytyy nykyään sisäänrakennettu yksinkertainen videosovellus Video editor. Löydät sen esim. hakemalla ”Video editor” -nimellä Windowsin hakukentässä. Ohjelma on käytännössä osa Windowsin Photos-kuvankatseluohjelmaa myös joten sen voi hieman epäintuitiivisesti käynnistää sitäkin kautta.
Windowsin sisäänrakennettu editori

Tällä ohjelmalla onnistuvat yksinkertaiset muokkaukset kuten turhien pätkien poistot helposti Trim ja Split -toiminnoilla. Windows 10:n uusi editori korvaakin käytännössä entisen Windows Movie Maker -ohjelman, joka aiemmin toimi Windows-käyttöjärjestelmän ilmaisena editoriohjelmana ja jonka tukemisen Microsoft lopetti vuosia sitten. Ääniraidan käsittely on vain valitettavan pelkistetty tässä ohjelmassa.

Apple ja Linux

Applen laitteiden käyttäjät ovat siinä onnellisessa asemassa, että heidän käytössään on ilmainen ja helppokäyttöinen mutta silti kohtalaisen monipuolinen iMovie kevyeen editointiin.

Linux-koneilla on useita ilmaisia avoimen lähdekoodin videoeditointiohjelmia joista suositeltavina poimintoina Kdenlive on sopiva vaativampaankin työskentelyyn ja Shotcut kevyeen editointiin.