Tiedonhaun toteutus

Hyödynnä tiedonhaun tekniikoita, kun etsit tietoa tieteellisistä tietokannoista. Yleensä tietokannoissa voit tehdä tiedonhakuja perushaun tai tarkennetun haun lomakkeilla.

Helkan etusivulla on oletuksena perushaku, jota voit rajata eri vaihtoehdoilla. Kuvassa Helkan etusivulla nuoli osoittaa perushaun sijainnin. Saat esiin tarkennetun haun, kun klikkaat etusivulla kohdasta tarkennettu haku.

Helka-haun käyttöliittymän etusivu, nuoli osoittaa perushaun sijainnin ja ympyröity kohta on linkki tarkennettuun hakuun.

Helkan perushaku ja tarkennettu haku

Helkan perushaku riittää useimmissa tiedonhakutilanteissa, esimerkiksi kun etsit tiettyä kirjaa kirjaston kokoelmista. Helkan tarkennetussa haussa voit tehdä monipuolisempia hakuja kuin perushaussa. 

Alla olevat esimerkit perushaun ja tarkennetun haun käytöstä ovat Helka-tietokannasta. Toimintaperiaate on kuitenkin samankaltainen myös muissa tietokannoissa, mukaan lukien kansainväliset tietokannat. Jos haluat oppia käyttämään jonkin tietyn tietokannan hakutoimintoja, sinun kannattaa tutustua tietokantojen omiin ohjeisiin, joita löydät esim. toiminnoista Help tai Opastus.  

Perushaku

Perushaussa (basic search) voit itse kirjoittaa hakutekniikat esim. AND, OR, NOT tai fraasimerkit. Sanoja voit katkaista katkaisumerkein: esim. Helkassa katkaisumerkkinä toimii * . Joissain tietokannoissa voidaan käyttää muitakin katkaisumerkkejä, joten sinun kannattaa tarkistaa katkaisutavat tietokantojen ohjeista. 

Helkan käyttöliittymässä nuoli osoittaa perushakuun.

Helkan perushaku

Tarkennettu haku

Voit valita tiedonhakuun myös tarkennetun haun lomakkeen (advanced search). Helkassa tarkennetun haun voi kohdistaa esimerkiksi tekijään, aiheeseen, aineistotyyppiin, kieleen tai julkaisuajankohtaan. Näiden lisäksi joissain kansainvälisissä tietokannoissa haun voi kohdistaa myös esimerkiksi tiivistelmään (abstract) tai asiasanoihin (subject terms). Hakukenttiin kohdistaminen tarkentaa ja pienentää hakutulosta. 

Hakutekniikat AND, OR ja NOT hakurivien väliin voit valita alasvetovalikosta niin Helkassa kuin monissa kansainvälisissä tietokannoissakin.  

Tietokantojen hakuominaisuudet voivat vaihdella, joten ne kannattaa tarkistaa tietokantojen hakuohjeista.

Tarkennettu haku Helka-tietokannassa. Hakusuodattimesta ympyröity kohdat Kaikki kentät, joissa hakua voi rajata esimerkiksi tekijän tai aiheen mukaan.

Tarkennettu haku Helka-tietokannassa. Kohdassa “Kaikki kentät” voit kohdistaa haun esimerkiksi tekijään, aiheeseen, aineistotyyppiin, kieleen tai julkaisuajankohtaan.

Hakuhistoria ja uutuusvahti

Monissa tietokannoissa (kuten myös Helkassa) on hakuhistoriatoiminto (search history), jonka avulla voit palata aikaisempiin tiedonhakuihisi. Tekemäsi haut kertyvät hakuhistoriaan, joka säilyy saman istunnon ajan. Jos haluat säilyttää hakuja myöhempää käyttöä varten, sinun pitää tallentaa haut tietokantaan. Tallennetusta hausta voit luoda myös uutuusvahdin (hakuvahti, hälytys, alert). Hakujen tallentaminen edellyttää, että olet kirjautuneena tietokantaan. Helkaan kirjaudut yliopiston käyttäjätunnuksella. Kansainvälisissä tietokannoissa sinun pitää ensin luoda oma käyttäjätili palveluun ja kirjautua sisään.  Tarkista käyttämäsi tietokannan ohjeista, miten hakuhistoria ja uutuusvahti kyseisessä tietokannassa toimivat. 

Ympyröity Helka-tietokannassa kohta Hakuhistoria, josta avautuu kohta Tallenna haku.

Hakuhistoria Helka-tietokannassa. Kohdassa ”Tallenna haku” (nastan näköinen ikoni) voit tallentaa hakusi myöhempää käyttöä varten.

Tallennetut haut kohdassa Helka-tietokannassa sivun oikeassa reunassa ympyröity ikoni, josta voit tehdä hakuvahdin.

Kun olet “Tallennetut haut” – kohdassa Helka-tietokannassa (jonka löydät hakuhistoriasta), hakusi oikeassa reunassa on kellon näköinen ikoni, josta voit tehdä hakuvahdin.