Plagiointi

Plagioinnilla tarkoitetaan luvatonta lainaamista; toisen ajatusten ja ideoiden esittämistä omina mainitsematta lähdettä.

Älä plagioi! Luvaton lainaaminen on vilppiä, joka voi johtaa esimerkiksi työsi hylkäämiseen tai jopa määräaikaiseen erottamiseen yliopistosta.

Kun viittaat toisten kirjoittamiin teksteihin, mainitse aina lähde. Lähde on mainittava, olipa tekstisi suoraa siteerausta tai asian kertomista omin sanoin. Jos siteeraat tekstiä suoraan, osoita se esimerkiksi lainausmerkeillä.  Jos kyseessä on yleinen olosuhde, fakta tai muu yleisesti tunnettu ja hyväksytty tieto, lähdettä ei tarvitse mainita.

Tekoälyn hyödyntäminen opinnoissa

Helsingin yliopiston opiskelija saa lähtökohtaisesti käyttää suuria kielimalleja (esim. ChatGPT) opiskelun tukena. Viime kädessä käytöstä päättää opintojakson vastuuopettaja. Opettaja voi kieltää suurten kielimallien käytön (myös itsenäisessä työssä), jos on riski siihen, että mallien käyttö haittaisi osaamistavoitteiden saavuttamista. Jos sinulle on epäselvää, onko kielimallien käyttö kurssilla sallittua, varmista asia kurssin opettajalta.   

Mikäli käytät kielimallia palautettavan työn tuottamisen apuna, ilmoita kirjallisesti mitä mallia (esim. ChatGPT, DeepL) olet käyttänyt ja millä tavalla. Plagiointiin liittyvät ohjeistukset koskevat myös tekoälyllä tuotettua tekstiä, etkä voi esittää tekoälyn tuotosta omana tuotoksenasi. 

Lue lisää:
Mitä ovat vilppi ja plagiointi (Opiskelu-palvelu)
Mikä on plagiointia (Tiedelukutaidon perusteet-kurssi)
Tekoälyn käyttämisestä oppimisen tukena (Opiskelu-palvelu)