Videon suunnittelu ja käsikirjoitus

Videon suunnittelu

Ennen kuin lähdet kuvaamaan kannattaa varata hetki, hengittää syvään ja miettiä videotasi ja sen tulevaa käyttötarkoitusta. Audiovisuaalinen materiaali on tietokoneille raskaampaa käsitellä kuin esimerkiksi pelkkä teksti tai valokuva, ja vaatiikin normaalia toimistotyöskentelyä enemmän prosessoritehoa, käyttömuistia ja tallennustilaa. Lisäksi ottamalla huomioon muutamia perusjuttuja kuvauksesta, valaistuksesta ja äänityksestä voit välttää pahimmat videon teknistä laatua heikentävät asiat ja vähentämään uusintaottojen tarvetta.

Ota huomioon erityisesti seuraavat seikat:

  • seuraa tehtävänantoa tarkasti – oli kyseessä sitten opiskeluun liittyvä tehtävä tai työhaastatteluvideo, niin useimmiten saat varsin tarkkoja vaatimuksia videon tekniseen puoleen, tyylilajiin ja kestoon liittyen
  • laadi käsikirjoitus, niin helpotat videon tekoa huomattavasti
  • pidä video niin lyhyenä ja ytimekkäänä kuin mahdollista
  • älä ota stressiä mahdollisesta esiintymisestä – voit aina ottaa oton uusiksi jos siltä tuntuu ja leikata pois pikkumokat, hyvä käsikirjoitus auttaa myös
  • hyvä äänenlaatu on usein tärkeämpi kuin hyvä kuvanlaatu jos videolla paljon kerrontaa

Käsikirjoituksen laatiminen

Powerpoint-esitykseen perustuvassa videossa itse esityskalvot toimivat näppärästi käsikirjoituksena. Mutta jos tarkoituksena on yhdistää erilaisia elementtejä kuten ulkona kuvattuja pätkiä, henkilöhaastatteluita ja ruudunkaappausosioita, niin on hyvä aluksi luoda edes jonkinlainen käsikirjoitus jossa videon kulku suurin piirtein kuvataan. Tämä helpottaa saamaan kokonaiskäsityksen siitä, onko idea toteutuskelpoinen käytettävissä olevilla resursseilla ja kuinka pitkä siitä tulee.

Hyvin yksinkertaisesti voit kolmessa vaiheessa työstää ”kässärin”:

  1. Keksi videollesi aluksi päälause, jossa kuvaat videon pääviestin/sanoman/idean yhdellä virkkeellä.
  2. Laadi simppeli käsikirjoitus jossa kohtaus kohtaukselta käyt läpi mitä videossa kulloinkin tapahtuu miettien samalla draaman kaarta jotta videolla olisi koukuttava alku, sujuva keskivaihe ja loppu joka sitoo paketin kasaan.
  3. Täydennä käsikirjoitusta halutessasi kuvitussuunnitelmalla, eli kuvailemalla tai piirtämällä mitä joka kohtauksessa tarkasti ottaen tapahtuu

 

Lataa yksinkertainen käsikirjoituspohja Word-muodossa, josta on helppo lähteä liikkeelle käsikirjoituksen teossa.

Kuvaaminen ja äänitys

Yleinen ja helppo toteutustapa esim. ohjevideoille tai seminaariesityksille ruudunkaappausvideo. Tällöin tallennat tietokoneen ruudun tapahtumat ja lisäät videoon puheen joko reaaliajassa tai jälkikäteen. Mukana voi mahdollisesti olla myös webkameran kuvaa puhujasta. Ruudunkaappausvideoiden tekeminen opastetaan seuraavassa luvussa.

Kameralla kuvaAMINEN

Nykyaikaisilla matkapuhelimilla voi jokainen kuvata varsin pätevää videokuvaa – maailma on muuttunut siitä, kun erityinen videokamera maksoi maltaita ja oli kilojen painoinen möhkäle. Joskus pelkkä yhdellä otolla kuvattu video esim. puhelimella voi riittää, ja Unitube-lataamoon voit suoraan ladata videon puhelimeltasi julkaisua varten.

Kuvausvälineen lisäksi laatuun vaikuttaa hyvin paljon se, että pystyt kuvaamaan jonkinlaisella jalustalla tärinän ehkäisemiseksi. Jos jalustaa ei ole saatavilla, voit tukea kuvauslaitetta asettamalla sen nojaamaan johonkin esineeseen tai pitämällä sitä käsissäsi niin, että pidät käsivarsia tuettuina kyynärpäihin asti kehossasi. Silloin kuvasta tulee vakaampi verrattuna siihen, että pidät käsivarsiasi ilmassa täysin ojennettuina.

Huomioi myös kuvauspaikan valaistus. Ei esimerkiksi kannata asettaa haastateltavaa vastavaloon niin, että haastateltavan takana on ikkuna josta aurinko paistaa suoraan päin kameraa. Pyri mahdollisuuksien mukaan saamaan tasainen valaistus kuvattavan joka puolelle. Jos päivänvaloa tulee ikkunasta vasemmalta, voit oikealle puolelle laittaa valaisimen, kuten pöytälampun, niin kuvattava kohde valaistuu tasaisemmin kahdesta eri suunnasta eivätkä varjot ole niin voimakkaita.

Videon äänet

Videon ääniraitaa voi monessa editointiohjelmassa säätää, jolloin äänenvoimakkuutta pystyy muuttamaan eri kohtausten välillä tai niiden sisällä jos havaitset niissä korjattavaa. Jos teet ruudunkaappausvideota, kannattaa tietokoneen sisäisen mikrofonin sijaan käyttää laadukkaampaa ulkoista mikrofonia, jos mahdollista. Ulkona kuvatessa taas tuuli aiheuttaa ikävää rahinaa osuessaan mikrofoniin ja silloin täytyy suojata mikrofoni sille tarkoitetulla tuulensuojalla tai puhelimen ollessa kyseessä niin ihan peittämällä sen mikrofoniosa sukkahousuilla tai vastaavalla. Parasta on tietenkin kuvata ulkona tyynellä säällä.

Ääniraitaa voi myös käsitellä videosta erillään toisessa ohjelmassa, kuten ilmaisessa Audacityssa ja esim. ScreenPal ohjelmassa, josta lisää seuraavissa luvuissa, voit myös tallentaa puhetta videon päälle haluamiisi kohtiin eli jälkiäänittää vaikkapa pieleen menneitä selostuksia. Musiikin lisääminen taustalle on myös mahdollista eri tavoin.

Videon jatkokäsittely

Helpointa on mikäli onnistut ns. kerralla purkittamaan koko videosi yhdellä otolla, esim. jos kyseessä on videomuotoinen esitelmä – hyvässä tapauksessa mitään jälkikäsittelyä ei tarvita ja voit suoraan julkaista videosi. Näin kuitenkin harvemmin on asian laita ja usein on tarve muokata videota – kuten poistaa alusta tai lopusta turhia hetkiä tai äänittää joitain puhekohtia uudelleen. Silloin tarvitaan jonkinlaista videon editointiohjelmaa joista lisää seuraavissa luvuissa.